Connect with us

Naši u svijetu

Iran podržao vojnu suradnju sa SAD-om u okviru borbe protiv Islamske države

Published

on

Iranska vojskaIranski vrhovni vođa u petak je odobrio suradnju sa SAD-om u okviru borbe protiv Islamske države u sjevernom Iraku, priopćili su iranski dužnosnici za BBC.

Ajatolah Ali Hamnei ovlastio je svog vodećeg vojnog zapovjednika da koordinira vojne operacije s američkim, iračkim i kurdskim snagama, priopćili su izvori u Teheranu.

Šijitski Iran smatra ekstremističku Islamsku državu koja na šijite gleda kao heretike, kao ozbiljnu prijetnju. Iran se tradicionalno protivio američkom angažmanu u Iraku, koji je saveznik Teherana.

Američki zračni udari pomogli su, ipak, u prošlom mjesecu šijitskim milicijama koje podržava Iran i kurdskim snagama da probiju dvomjesečnu opsadu grada Amerlija od strane Islamske države.

Ajatolah Hamnei ranije se protivio vanjskom “uplitanju” – uključujući i američko. Izgleda da je Iran sada poduzeo korake na bližoj suradnji sa Sjedinjenim Državama.

Izvori tvrde da je Hamnei zadužio generala Ghassema Soleimanija, zapovjednika Quds snaga – oružanog krila iranske elitne Revolucionarne garde – da surađuje sa snagama koje se bore protiv Islamske države – uključujući i američke.

General Soleimani bio je aktivan u proteklim mjesecima u jačanju obrane Bagdada uz pomoć šijitskih milicija. Njegove slike pojavile su se na internetu prikazujući ga u sjevernom Iraku otprilike u vrijeme probijanja opsade Amerlija – što je nagovještaj da je suradnja već mogla započeti.

Fena/Kamenjar.com

facebook komentari

Advertisement
Comments

Naši u svijetu

VIDEO: Bitka za Vukovar prikazana u Washingtonu

Published

on

By

“Bitka za Vukovar- kako smo branili grad i Hrvatsku”, edukativni glazbeno- scenski program čiji su autori vukovarski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš predstavljen je u Washingtonu. Početak je to američke turneje, priča o gradu heroju bit će prikazana u ukupno osam američkih gradova.

Nakon Europe, Kanade, Novog Zelanda i Australije svoju priču o Vukovaru Damir Plavšić i Damir Markuš ispričali su i publici u Washingtonu. Grad su s 1800 suboraca branili sve do studenog 1991. Slike i emocije iz rata pretočili su u knjige i film, s jednom porukom.

“Poruka jeste da naša djeca i mladi moraju saznati našu noviju hrvatsku povijest, da se ona nikada ne smije zaboraviti, a ujedno s ovim projektom vršimo promociju i Hrvatske po cijelome svijetu, a isto tako hrvatske kulturne i narodne baštine”, istaknuo je Plavšić.

Damir Markuš- Kutina jedan je od 58 HOS-ovaca koji su branili Vukovar. Pet je godina radio na knjizi koja rekonstruira ratni put dragovoljaca koji u grad stižu u kritičnim trenutcima.

“Ja bih ovim putem pozvao sve hrvatske branitelje da pišu svoja sjećanja, da ih stavljaju na papir, da pišu knjige, da rade predstave, da rade u tom svjetlu jer hrvatski Domovinski rat se ne smije zaboraviti. To je naša poruka”, naglasio je Markuš.

Počast Vukovaru u Washingtonu je odao i čovjek s velikim zaslugama za zatvaranje posljednjeg ratnog poglavlja, nekadašnji privremeni upravitelj hrvatskog Podunavlja umirovljeni general Jacques Klein.

“Važno je ne zaboraviti prošlost, ali ne biti njezin zatočenik, okrenuti se budućnosti. Želim pohvaliti hrvatski narod koliko je daleko otišao na tom putu”, rekao je.

Bitka za Vukovar do sada je prikazana 136 puta, pogledalo ju je više od 80 tisuća ljudi.

“Mi smo mala hrvatska zajednica, ali svaki put kada okupimo stotinu Hrvata koji su došli izraziti poštovanje i slaviti republiku Hrvatsku, to je za nas dobra noć”, poručio je Steve Rukavina iz Nacionalne federacije američkih Hrvata.

Program posvećen Vukovaru bit će prikazan i u New Yorku, Clevelandu, Detroitu, St. Louisu, Chicagu, Milwaukeeu i LA-u.

facebook komentari

Continue Reading

Naši u svijetu

Župnik u Hrvatskoj Župi u New Yorku: Taj konzul koga nam šaljete ovdje nije dobro došao

Published

on

PIXSELL

Mir i dobro 
Ja sam fra Nikola Pašalić, ofm
Župnik u Hrvatskoj Župi u New Yorku

Poštovani gospodine Petešić, pišem ovo Vama u nadi da će ova moja poruka doći do predsjednika Vlada RH, gospodina Plenkovića.
Evo čitam i čudim se i ne mogu se načuditi imenovanju kojega je potpisao gospodin predsjednik Hrvatske Vlade, imenovanje Generalnoga Konzla RH u New Yorku…

Pa zar smo mi Hrvati ovoga dijela Amerike stvarno zaslužili da nam se imenuje takvoga čovjeka da surađuje sa Hrvatima-Amerikancima među koje spadam i ja, jer imam dvojno državljanstvo…

Je li ovo izjave s kojem će se taj Generalni Konzul doći predstaviti meni kao voditelju Hrvatske Župe koja broji više od 10 000 Hrvata u ovom Velegradu i okolici…????

“Kada je Donald Trump izabran za predsjednika Sjedinjenih Država, ne toliko me fascinira. Proteze, primitive, seksisti, ksenofobe, homofobe, lažljivci, neznalice i neznanja su svugdje što želite. Ono me fascinira toliko mnogo Amerikanaca da su podlegle onim najmanjim strastima i izabrali ga kao svog predsjednika. (kao što sam bio pozitivno fasciniran kada je Barack Obama izabran po prvi put.) Čini mi se da je suvremena liberalna demokracija dotaknula dno. Prostakuk, primitivizam, neznanje, neznanje, uz punu potporu suvremenih tehnologija, stekli su punu legitimitet u javnom izrazu. Očito će neko vrijeme u Americi, Europi i ostatku svijeta pronaći alate i načine uvjeravanja građana da je mnogo mudrije da države vode pametne, kompetentne i kompetentne ljude … ..”

Ova izjave je više nego zastrašujuća… dakle i ja spadam u te i takve, jer sam to slobodno mogu reći glasovao za predsjednika Trumpa…a i većina moji župljana…

U mojih 12 godina bivovanja u New Yorku, uz dužno poštovanje drugim Generalnim Konzulima, jedini koji je stvarno surađivao sa zajednicom bio je gospodin Petar Ljubičić i svak mu čast…

Taj dotični koga ste Vi izabrali i kojega nam šaljete ovdje, ne misleći s kim se on treba sastajati, i za koga ga šaljete ovdje nikako neće dobro doći u ovu našu zajednicu….s takvim mišljenjm, s takvim stavom, s takvim izjavam i takvim ponašanjem…

Danas dok smo proslavljali Stepinčevo u zajedništvu sa nadbiskupom Đurom Hranićem, dosta me mojih vjernika zapitalo: pa je li to moguće da nam se šalje, nakon mjeseci i mjeseci upražnjene stolice i jednostavne ne brige za Hrvate u ovom dijelu Amerike, takav čovjek, takvoga karaktera i takvoga znanja i iskustva i takvih pogleda na svijet…

Znam da je politika takva kakva jest… no strašno je čuti i vidjeti da se interesi iseljenih Hrvata i cijele Hrvatske stavljaju u drugi plan samo da bi se ostalo na vlasti… Zar nam nije bilo dosta “Vesne Pusić” i takvih koji su rušili sve ono što su moja braća, boreći se za Domovinu njih 5, stvarali…

Teško mi je gledati sve ovo…

Još jednom ponavljam…. takav čovjek s takvim ponašanjem sigruno nije dobro došao u našu zajednicu… niti ću ga ja kao župnik ove zajednici primiti dok se god ne ispriča za sve svoje izjave …

Uz pozdrave i želje da blaženi Kardinal Stepinac zagovara Sve Vas u našoj vlasti, da bi Vas Bog nadahnuo da stavite interese naroda i Domovine ispred osobnih i političkih intersa i intersa stranki.

fra Nikola Pašalić

Hrvatska zajednica u New Yorku pokrenula peticiju protiv imenovanja generalnog konzula

facebook komentari

Continue Reading