Connect with us

Vijesti

Iran Rusiji navodno šalje još dronova i raketa

Objavljeno

-

Foto: EPA

Iran je obećao Rusiju opskrbiti raketama zemlja-zemlja te dodatnim dronovima, rekla su dva iranska dužnosnika i dva diplomata Reutersu.

Dogovor o slanju oružja postignut je 6. listopada tijekom posjeta Moskvi iranskog potpredsjednika Mohamada Mokhbera, dvojice dužnosnika moćne iranske Revolucionarne garde i dužnosnika Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost.

„Rusi su zatražili još dronova te iranske balističke rakete s poboljšanom preciznošću, posebno iz raketnih obitelji Fateh i Zolfaghar”, rekao je jedan iranski diplomat.

Iran je pristao poslati i Šahed-136, ‘dronove kamikaze’ za koje Ukrajinci tvrde da se već koriste u agresiji na njih.

Fateh-110 i Zolfaghar su rakete kratkog dometa zemlja-zemlja koje mogu gađati ciljeve na udaljenosti između 300 i 700 kilometara. Drugi iranski diplomat rekao je kako će rakete poslati unutar desetak dana.

Iranski diplomat koji je razgovarao s Reutersom odbacio je da takav transfer krši rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 2015. godine.

„Gdje se one koriste nije pitanje za prodavača. Nismo zauzeli stranu u ukrajinskoj krizi kao zapad. Želimo kraj krize kroz diplomatska sredstva”, kazao je diplomat.

Teheran odbacuje da Rusi već koriste iranske dronove Šahed-136, kao i Moskva.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nemaju nikakve informacije o upotrebi iranskog naoružanja.

„Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom”, rekao je Peskov i dodao kako „sva daljnja pitanja trebaju biti upućena ministarstvu obrane”.

Pojava iranskog naoružanja u napadu na Ukrajinu dodatno će povisiti tenzije između Teherana i zapada. Američki State Department vjeruje da su ti dronovi korišteni u napadu u ponedjeljak na Kijev, a glasnogovornica Bijele kuće Karinne Jean-Pierre optužila je Teheran da laže oko toga da nije poslao oružje.

Jedan europski diplomat rekao je kako su službe njegove države procijenile da je Rusiji sve teže proizvoditi naoružanje zbog sankcija nad njezinom industrijom te da se stoga okreće partnerima poput Irana i Sjeverne Koreje.

„Dronovi i rakete logični su idući korak”, kazao je diplomat. Ukrajina je u utorak objavila da bi zbog dronova mogla prekinuti diplomatske odnose s Iranom.

Nekoliko članica Europske unije u ponedjeljak je pozvalo na sankcije Iranu zbog slanja dronova.

EU je paralelno dogovorio odvojene sankcije zbog nasilnog gušenja prosvjeda Iranaca koji su izašli na ulice nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru nakon uhićenja zbog neprimjerenog odijevanja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari