Connect with us

Iz Svijeta

Iran: Teritoriji koje je Armenija zauzela moraju biti vraćeni

Objavljeno

on

Teritoriji koje je Armenija oduzela Azerbajdžanu “moraju biti vraćeni”, izjavio je u utorak iranski vrhovni vođa Ali Hamenei čije izjave preciziraju stajalište njegove zemlje o sukobu u Nagorno Karabahu.

Žestoki sukobi dulje od mjesec dana traju između azerbajdžanskih postrojbi protiv vojnika te separatističke enklave koju podržava Armenija.

Od nastavka sukoba, azerbajdžanske snage su ponovo zauzele teritorije koji im izmiču kontroli nakon 1990.-ih godina i rata u kojem je poginulo 30.000 ljudi, što je dovelo do secesije Nagorno Karabaha, danas gotovo potpuno nastanjenog Armencima.

“Taj rat koji nažalost blizu nas vode Azerbajdžan i Armenija prijeti sigurnosti regije”, rekao je ajatolah Hamenei u tv-obraćanju i naglasio da sukobi moraju što prije prestati”.

“Svakako teritoriji koje je prisvojila Armenija moraju biti vraćeni i oslobođeni. To je temelji uvjet. Taj teritorij pripada Azerbajdžanu koji nad njim ima sva prava”, dodao je iranski čelnik.

“Sigurnost Armenaca koji žive na toj zemlji mora biti zajamčena”, dodao je Hamenei i pozvao dvije strane da ne krše međunarodne granice.

Iran, koji je u dobrim odnosima s Armenijom i s Azerbajdžanom, pozvao je više puta te dvije zemlje na prekid neprijateljstava i ponudio svoje posredovanje.

Rusija razmatra iranski prijedlog za okončanje sukoba u Nagorno Karabahu nakon tri propala primirja.

Novinska agencija Interfax koja se pozvala na ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Andreja Rudenka koji je rekao da je prijedlog izložio zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Abashi tijekom posjeta Moskvi prošlog tjedna, ali nije iznio pojedinosti.

Ruska novinska agencija je izvijestila prošlog tjedna da je Iran predložio vodeću ulogu u mirovnim pregovorima za zemlje regije i dodao da bi Rusija bila jedna od tih zemalja.

Početkom listopada ne imenujući izrijekom Armeniju da se povuče s teritorija koje je okupirala od svog susjeda, iranski predsjednik Hasan Rohani je ocijenio da “okupacija nije ni u kojem slučaju prihvatljiva” i da svi moraju poštivati teritorijalni integritet zemalja.

Nakon što je nekoliko zemalja istaknulo zabrinutosti zbog nazočnosti džihadista iz Sirije u Nagorno Karabahu, Rohani je također izjavio da njegova zemlja neće tolerirati nazočnost “terorista” blizu sjeverne granice.

Hamenei je u utorak ponovio to upozorenje.

“Teroristi se ne smiju naseljavati blizu naših granica. Prema pouzdanim informacijama oni se nalaze blizu naših granica”, rekao je i dodao da će osjete li prijetnju s njihove strane odgovoriti odlučno.

U Iranu živi zajednica koja govori azeri od više od 10 milijuna ljudi, kao i armenska manjina od oko 100.000 ljudi. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari