Pratite nas

Iz Svijeta

Iran upozorava: Američka koalicija u Perzijskom zaljevu samo bi pojačala nesigurnost

Objavljeno

na

Američka koalicija u Perzijskom zaljevu samo bi pojačala nesigurnost, a sudjelovanje Izraela u tom savezu moglo bi imati “katastrofalne” posljedice, upozorio je Iran pošto je u četvrtak Washington najavio mjere koje će primijeniti za sigurnost plovidbe u tim vodama.

Nakon napada koje Sjedinjene Države pripisuju Iranu, a on ih poriče, Washington pokušava osnovati međunarodnu koaliciju u Zaljevu za zaštitu trgovačkih brodova koji plove Hormuškim tjesnacem, strateškim prolazom za svjetsku trgovinu naftom.

Trgovački brodovi koji plove pod američkom zastavom morat će svoje planove putovanja unaprijed slati američkim i britanskim vlastima žele li ploviti u vodama Perzijskog zaljeva nakon više izgreda s Iranom, najavila je u četvrtak američka pomorska agencija.

“Vojna koalicija koju Amerika pokušava osnovati, pod izlikom pomorskog prijevoza, samo će povećati nesigurnost u regiji”, rekao je iranski ministar obrane Amir Hatami, piše na stranici ministarstva.

Zapljena trgovačkih brodova i napadi na tankere u blizini Hormuškog tjesnaca poremetila je promet tankerima koji proizvođače nafte na Bliskom istoku povezuju s globalnim tržištem.

Sjedinjene Države, koje su povećale prisutnost svojih vojnih snaga u regiji, optužile su Iran za napade na nekoliko tankera blizu Hormuškog tjesnaca, no Iran te optužbe odbacuje.

Velika Britanija je najavila da će sudjelovati u koaliciji, dok druge saveznice Washingtona, posebice europske, strahuju od uvlačenja u sukob s Iranom.

U reakciji na informacije prema kojima bi Izrael mogao sudjelovati u toj koaliciji, Iran je ocijenio da bi to sudjelovanje bilo iznimno provokativno i moglo bi imati katastrofalne posljedice u regiji.

Ocijenivši da su Sjedinjene Države glavni izvor napetosti u regiji, general Hatami je pozvao Zaljevske zemlje na pokretanje “konstruktivnih pregovora s ciljem osiguranje voda u Zaljevu”

(Hina)

 

Iranski predsjednik Hasan Rohani: Rat s Iranom majka je svih ratova

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Talijansko pravosuđe naredilo iskrcavanje migranata s broda Open Arms

Objavljeno

na

Objavio

Talijansko pravosuđe naredilo je u utorak iskrcavanje na otok Lampedusu migranata s broda Open Arms i zapljenu broda španjolske “nevladine organizacije”, dok je Madrid poslao po njih jedan vojni brod.

Nakon pregleda koji su obavili sudska policija i dvojica liječnika, državni odvjetnik grada Agrigenta Luigi Patronaggio je odlučio da se migranti moraju iskrcati sljedećih sati na mali sicilijski otok zbog napetosti koja je vladala na brodu.

Brod je od četvrtka bio usidren nekoliko stotina metara od obala Lampeduse, a migrantima su talijanske vlasti uskratile pristup otoku iako se šest europskih zemalja (Francuska, Njemačka, Luksemburg, Portugal, Rumunjska i Španjolska) obvezalo da će ih prihvatiti.

Neki od migranata koje je “NGO spasila iz mora” kod Libije, bili su na brodu 19 dana, koliko i migranti koje je spasila organizacija SeaWatch3 krajem prosinca prije nego su iskrcani na Malti 9. siječnja ove godine.

U utorak se 15 migranata, neki bez pojasa za spašavanje, bacilo u more u očajničkom potezu ne bi li doplivali do Lampeduse. Jedna glasnogovornica je rekla da ih je spasila obalna straža i dovela na otok.

Na brodu se nalazilo 147 migranata po dolasku blizu Lampeduse i nešto više od 80 nakon što su evakuirani oni koji su skočili u more u utorak i nekoliko desetaka maloljetnika i bolesnih posljednjih dana.

Nakon što je talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini odbio iskrcavanje, Madrid je u utorak poslao jedan vojni brod prema Lampedusi kako bi izravno preuzeo migrante i odveo ih na Mallorcu, oko 1000 km udaljenu od Sicilije.

Brod je krenuo u 18,30 po srednjoeuropskom vremenu iz baze u Roti, na jugu Španjolske na trodnevno putovanje prema Lampedusi. Španjolska vlada za sada nije mogla reći hoće li se njihov vojni brod vratiti natrag nakon objave talijanskog pravosuđa. (Hina)

 

Richard Gere zatražio od talijanske vlade da pomogne migrantima; Salvini: Neka ih smjesti u svoje vile

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump pozvao Indiju i Pakistan da smanje napetosti

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump telefonski je razgovarao u ponedjeljak s čelnicima Indije i Pakistana o mogućnostima poboljšanja trgovinskih veza s Washingtonom i naglasio potrebu smanjenja napetosti zbog Kašmira između nuklearnih susjeda.

“Razgovarao sam s dvojicom svojih dobrih prijatelja, indijskim premijerom Modijem i pakistanskim premijerom Khanom o trgovini i strateškom partnerstvu i, najvažnije za Indiju i Pakistan, da rade na smanjenju napetosti u Kašmiru. Situacija teška, ali razgovori dobri!, napisao je Trump u postu na Twitteru.

Odnosi između Islamabada i New Delhija, već neprijateljski, dodatno su zategnuti zbog ovomjesečne odluke Indije da ukine posebni status svog dijela regije Kašmira na koji obje zemlje polažu pravo.

Pakistan je na to žestoko reagirao te u znak odmazde prekinuo prijevoz i trgovačke veze te protjerao indijskog ambasadora.

Indijski premijer Narenda Modi rekao je Trumpu kako se nada da će se indijski ministar trgovine i američki predstavnik za trgovinu ponovno sastati kako bi razgovarali o međusobnoj trgovini, navodi se u izjavi indijske vlade.

Washington je potvrdio da su Trump i Modi razgovarali o trgovini.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari