Pratite nas

Naši u svijetu

Iran upozorava SAD: “Znate gdje je crvena linija u Siriji, ako je prijeđete snositi ćete ozbiljne posljedice”, analitičar Kevin Barrett: “Zbog Sirije smo na rubu Trećeg svjetskog rata” – hoće li se Obama prikloniti ratnim huškačima ili narodu?

Objavljeno

na

Zamjenik načelnika glavnog stožera iranskih oružanih snaga, general Masoud Jazayeri, upozorio je SAD kako će snositi “ozbiljne posljedice” ako prijeđu crvenu liniju u Siriji.

“SAD znaju gdje se crvena linija sirijskog fronta nalazi, prelaskom te crvene linije SAD će snositi ozbiljne posljedice”, istaknuo je danas Jazayeri. Nadalje, naveo je kako se protiv Sirije vodi “teroristički rat koji je orkestriran od strane SAD-a i reakcionarnih snaga u regiji protiv fronte otpora”. “Unatoč neprijateljskim zavjerama, sirijska vlada i nacija ostvarili su znatne pobjede zahvaljujući otporu protiv ove masivne agresije”, rekao je Jazayeri te naglasio kako sirijska vlada pobjeđuje u ratu protiv terorizma.

Reakcija visokopozicioniranog iranskog vojnog dužnosnika direktna je reakcija na izjave američkog ministra obrane Chucka Hagela koji je prije dva dana rekao kako bi trebalo što prije donijeti odluku o napadu na Siriju ističući kako je “zabrinut” da bi se mogli dogoditi novi napadi kemijskim oružjem.

Podsjetimo, jučer je visoki iranski dužnosnik, predsjednik Vijeća za Nacionalnu Sigurnost i Vanjsku politiku pri Iranskom parlamentu, Alaeddin Boroujerdi, upozorio kako bi strani vojni napad na Siriju ugrozio sigurnost cijele bliskoistočne regije.

“Ako Zapad pokrene rat protiv Sirije, opći i nekontrolirani rat će bez sumnje početi u regiji, što će ugroziti sigurnost cijelog Bliskog Istoka, a konačan ishod biti će štetan za SAD i Cionistički režim (Izrael)”, rekao je Boroujerdi.

Iranski zastupnik Boroujerdi se također osvrnuo na militarističke komentare američkog ministra obrane Chucka Hagela – navodi kako takve izjave predstavljaju prijetnju Siriji te ističe: “Rat u Siriji bila bi još jedna pogreška, kao i u Iraku i Afganistanu. SAD i njihovi saveznici u regiji do sada su iskoristili sav svoj potencijal u kršenju ljudskih prava, dajući potpunu potporu teroristima u Siriji. U slučaju potencijalnog napada, Sirija će se braniti velikom snagom i jedinstvom, a sirijski regionalni saveznici neće mirno stajati u slučaju da dođe do takvog napada”.

Pojedini analitičari, kao što je američki profesor Kevin Barrett, smatraju kako je ova situacija toliko opasna da bi mogla dovesti i do izbijanja rata svjetskih razmjera. Komentirajući mogući američki napad, rekao je: “Ovo je jako opasan potez jer se zaista nalazimo na rubu potencijalnog izbijanja Trećeg svjetskog rata zbog Sirije. Regija se sve više destabilizira svakog trenutka”.

Američki narod poslao je Obami jasnu poruku
Velika anketa Reuters/Ipsos pokazala je kako američka javnost snažno odbacuje mogućnost vojne intervencije u Siriji (vidi: Američka javnost snažno protiv intervencije). Pojedini militaristički mediji i dalje vrše pritisak na Obaminu administraciju ističući kako “svijet traži reakciju”. Koji “svijet”? Čak i američki narod, koji je nedvojbeno pod najvećim psihološkim napadom ujedinjenih propagandnih medijskih korporacija, odbija mogućnost novih imperijalističkih ratova na Bliskom Istoku.

Ovo je jasna poruka američkom predsjedniku Baracku Obami. Samo 9% stanovnika SAD-a podržava militarističku retoriku kojom se služi njegov ministar obrane Hagel i pojedini njegovi savjetnici. Ako Obama ima i najmanju namjeru iskupiti se za brojne agresije koje je počinila njegova administracija – prvenstveno za napad na Libiju – onda je ovo prilika. Ne treba puno učiniti, samo ono što bi trebao svaki demokratski izabran predsjednik – stati na stranu naroda.

izvor(i): Press TV | Reuters

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari