Connect with us

Iz Svijeta

Iranci obilježavaju obljetnicu revolucije u jeku napetosti sa SAD-om

Objavljeno

on

Foto: Reuters

Deseci tisuća Iranaca okupili su se na ulicama Teherana i drugih gradova u utorak radi obilježavanja 41. obljetnice Islamske revolucije, u jeku eskalacije napetosti sa Sjedinenim Državama.

Državna televizija pokazala je videosnimku okupljanja u najmanje šest gradova osim glavnoga grada, uključujući Mašhad, Avaz i Kerman, na kojima ljudi nose natpise “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”.

Iran se prošli mjesec gotovo upustio u otvoreni sukob sa SAD-om nakon američkog napada dronom u kojem je SAD ubio vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija u Bagdadu 3. siječnja, nagnavši Iran da odgovori napadom projektila na američku bazu u Iraku nekoliko dana poslije.

Državna televizija pozvala je Irance da se masovno odazovu obilježavanju godišnjice rođenja Islamske Republike uvedene nakon povratka iz izagnanstva ajatolaha Homenijia pošto je zemlja svrgnula šaha Mohameda Rezu Pahlavija.

“Sigurnost naše zemlje i naše regije ovisi o našem jedinstvu, a sudjelovanje u ovom okupljanju simbol je tog jedinstva”, izjavio je Hadi Hamnei, brat ajatolaha Alija Hamneija, vrhovnog vjerskog vođe koji je naslijedio Homenija.

Napetosti između Irana i SAD-a porasle su nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. zemlju povukao iz nuklearnog sporazuma sklopljenoga s Iranom te ponovno nametnuo sankcije u pokušaju da nagna Iran na pregovore o balističkom programu.

U sklopu proslave obljetnice izloženi su projektili, izvijestila je novinska agencija Tasnim.

Iranska državna televizija je u sklopu izvješćivanja o obljetnici prikazala arhivske snimke lansiranja projektila i podzemna skladišta gdje se čuvaju projektili.

Program projektila nije namijenjen napadima na susjedne zemlje, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari