Connect with us

Iz Svijeta

Iranski predsjednik: “Globalni pad cijene nafte je politička zavjera”

Objavljeno

-

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je kako aktualni nagli pad cijene nafte nije samo “ekonomsko pitanje”, već kako se radi o “političkoj zavjeri pojedinih zemalja”. Nije precizirao o kojim je zemljama riječ, no očito se referirao na Zaljevske monarhije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Naime, cijena nafte naglo pada zbog toga što Saudijska Arabija odbija ograničiti svoju proizvodnju. Rušenje cijene nafte ne šteti zemljama kao što su Saudijska Arabija i druge Zaljevske monarhije, no ekonomski stvara znatne probleme zemljama kao što su Iran, Venezuela i Rusija.

Naime, ove zemlje su svoje državne budžete korigirale prema prepostavci da će cijena barela nafte iznositi oko 100 USD. No, cijena barela nafte u ovom trenutku pala je na svega 66 USD, što je najniža cijena nafte u zadnjih 5 godina. Analitičari ističu kako bi u 2015. cijena mogla pasti na svega 50 USD po barelu.Neki smatraju kako iza svega stoji SAD koji pokušava manipulacijom cijene nafte udarati na rusku ekonomiju. Nema sumnje kako ova pojava, kako god bila iscenirana, utječe na ekonomiju Rusije jer dolazi do sve većeg slabljenja ruske valute. Probleme također ima i Iran, a sada je o svemu odlučio progovoriti i predsjednik Rouhani.

“Pad cijena nafte nipošto nije samo ekonomsko pitanje. Tu se zapravo radi o zavjeri i političkom planiranju pojedinih zemalja. Pad cijene nafte je zavjera protiv naroda regije i muslimana, a pogoduje samo pojedinim zemljama”, rekao je iranski predsjednik.

Također je naglasio kako će narodi regije dobro zapamtiti ovakve poteze, a oni koji stoje iza ove zavjere “biti će najomraženiji u muslimanskom svijetu”.

Rekao je kako je Iran u stanju voditi zemlju i uz postojeće cijene nafte. Naglasio je kako je ova situacija ujedno i dobra prilika da se smanji ovisnost iranskog budžeta o izvozu nafte.

Press TV | The Week

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas