Connect with us

Vijesti

IS preuzeo odgovornost za napad u Beču

Objavljeno

-

Džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u utorak odgovornost za napad dan ranije u Beču, dok su u Švicarskoj uhićene dvije osobe povezane s tim napadom u glavnom gradu Austrije u kojemu su četiri osobe ubijene.

U IS-ovu priopćenju objavljenom na njegovoj mreži Telegramu navodi se da je “vojnik kalifata” odgovoran za pucnjavu u blizini bečke sinagoge i Opere. U odvojenom tekstu objavljenom uz fotografiju naoružanog napadača, propagandna agencija Amaq govori o “napadu vatrenim oružjem koji je jučer (ponedjeljak) izveo borac Islamske države u Beču”.

Dvojica mladih Švicaraca, osamnaestogodišnjak i dvadesetčetverogodišnjak, uhićena su u utorak u Winterthouru, blizu Zuericha, na sjeveru Švicarske, u vezi s džihadističkim napadom u Beču dan ranije, priopćila je policija.

“Policijskom istragom identificirani su švicarski državljani, 18-godišnjak i 24-godišnjak. Dvojicu je u Winterthuru u utorak poslijepodne uhitila jedinica za posebne namjene u suradnji s austrijskim vlastima”, navodi policija zueriškog kantona u priopćenju.

Moguću povezanost “dvojice uhićenika i glavnog osumnjičenog za napade trenutačno istražuju mjerodavne vlasti”, dodaje policija.

Godine 2017. etiopski imam džamije An Nur u Winterthouru optužen je na kantonskom sudu zbog toga što je pozivao na ubijanje muslimana koji nisu praktični vjernici.

Za napad koji se u ponedjeljak navečer dogodio u samom središtu austrijskog glavnog grada, blizu velike sinagoge i Opere, odgovoran je 20-godišnji “simpatizer” džihadističke skupine Islamske države koji je pokušao ući u Siriju.

Kujtim Fejzulai, rođen u Sjevernoj Makedoniji, ubijen je u ponedjeljak navečer u sukobu s policijom. 2019. osuđen je u Austriji na zatvor, ali je pušten prije vremena, navode austrijske vlasti.

Švicarske vlasti nisu navele što je bilo povod za uhićenje dvojice švicarskih mladića u Winterthouru.

“Glavna zadaća je utvrditi” jesu li bili umiješani u napad, priopćila je zueriška policija koja tijesno surađuje sa švicarskom saveznom i s austrijskom policijom.

“Što se tiče napada u Beču, Fedpol (savezna policija) i obavještajne službe Konfederacije istražuju njegovu moguću povezanost sa Švicarskom, u uskoj suradnji s kantonskim i s austrijskim vlastima”, rekla je za AFP glasnogovornica obavještajne službe Isabelle Graber.

I zueriška policija je izvijestila da je formirala radnu skupinu zaduženu da istraži “među ostalim, jesu li zločini počinjeni u Beču povezani sa zueriškim kantonom”.

Dana 12. rujna u Morgesu, na zapadu Švicarske, mladić, tursko-švicarski državljanin, otprije poznat policiji i pušten iz zatvora zbog psihičkih tegoba, izbo je nožem prolaznika na ulici.

Obavještajne službe su napad ocijenile kao “teroristički”.

Savezno tužiteljstvo vodi istragu o tom ubojstvu.

Predsjednica Švicarske Simonetta Sommaruga izrazila je u utorak “solidarnost s Austrijom i s Francuskom”.

“Švicarska oštro osuđuje terorizam i svaki čin nasilja”, istaknula je. “Naše demokratske vrijednosti slobode i snošljivosti, utemeljene na zakonu, moraju nam biti brana od barbarstva”, dodala je, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas