ISAF: Nova rotacija Oružanih snaga BiH otputovala na misiju u Afganistan

0

Nakon dvomjesečnih intenzivnih priprema za mirovnu misiju, uz nazočnost izaslanstva Oružanih snaga BiH, vojno-diplomatskih predstavnika, Zapovjedništva NATO stožera u BiH i EUFOR-a, danas je u vojarni ”Božan Šimović‘ u Čapljini upriličena ceremonija ispraćaja prve rotacije OS BiH u novu misiju koalicijskih snaga ”Odlučna podrška” (Resolute Support) u Afganistan.

osbih

Ovo postrojba u svom sastavu ima i pet pripadnica ženskog spola. Postrojba će svoju misiju, u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, izvršavati u sastavu oružanih snaga SAD-a u Afganistanu.

Upućivanju Pješadijske postrojbe Oružanih snaga BiH prethodila je selekcija kandidata kroz vrlo zahtjevnu, rigoroznu, sadržajnu i fizički napornu obuku.

Najveći dio obuke izvodio se na posebno uređenim poligonima u vojarni ”Miralem Jugo” Livač kod Mostara i strelištu ”Gorica” kod Čapljine.

Iz sastava 4. Pješačke gardijske brigade Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u razdoblju između 2011. i 2014. godine u Afganistanu su bile tri pješadijske postrojbe.

Zamjenik načelnika zajedničkog stožera OS BiH za operacije general bojnik Mirko Tepšić i zapovjednik 4. Pješačke gardijske brigade brigadni general Tomo Kolenda na svečanosti su poručili vojnicima kako od njih očekuju da povjerene im zadatke obavljaju na najvišoj razini, te da u najboljem svjetlu predstavljaju ovu postrojbu i cijele Oružane snage BiH. (Fena)

facebook komentari