Connect with us

Iseljavanje je jedan od gorućih nacionalnih problema

Objavljeno

on

Josip LekoU Zagrebu je počeo Hrvatski iseljenički kongres, prvi znanstveni skup koji će istaknuti i povezati zajedničke teme iseljene i domovinske Hrvatske. Budući da u svijetu trenutačno živi više od dva i pol milijuna hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, cilj je izrada nove strategije odnosa te globalno umrežavanje.

Skup je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, upozorivši da se iseljavanje Hrvata nastavilo i u današnjem vremenu, kada iz ekonomskih razloga domovinu napuštaju obrazovani mladi ljudi.

Iseljavanje je označio kao jedan od gorućih nacionalnih problema, a ocijenio je da Hrvatskoj treba znanje i iskustvo njezina iseljeništva. Ustvrdio je da je donošenjem strategije za iseljeništvo država po prvi puta sustavno pristupila osmišljavanju pristupa prema iseljenoj Hrvatskoj. Postavljeni strateški i zakonski okviri iznjedrit će nove vrijednosti oko kojih će se okupljati domovinska i iseljena Hrvatska.

Predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa Marin Sopta kao glavne ciljeve skupa naveo je kritičko rasvjetljavanje teškoća i zapreka, poticanje bolje komunikacije između hrvatskih iseljeničkih zajednica i hrvatskog političkog i gospodarskog sektora te analizu razvojnih doprinosa iseljeništva modernizaciji hrvatskog društva.

Posebno je pozdravio nazočnog zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, naglasivši da je Katolička crkva kroz svoje misije širom svijeta igrala ključnu ulogu u očuvanju nacionalnog identiteta iseljenih Hrvata.

Prvi veliki hrvatski iseljenički kongres

hrt.hr/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR