Pratite nas

Naši u svijetu

Iseljenici braniteljima: Vi ste naša istina i naš ponos. Sretno!

Objavljeno

na

Teško nam je danas tisućama kilometara udaljeni od rodne grude, shvatiti što se to događa, kojim životima i sudbinama, čašću i ponosom se ponovno poigrava vladajuća garnitura, kažu u HSK za Australiju

Australski iseljenici poduprli su braniteljski prosvjed u Savskoj ispred ministarstva, te istaknuli da se istina o Domovinskom ratu nikada i ni po koju cijenu ne smije dovesti u pitanje kao i da “moramo držati vrijednosti iz Domovinskog rata dok je hrvatskog srca i hrvatskog bića”.

“Potpora hrvatskim domoljubima, hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja u glavnom gradu svih Hrvata, koji su u krvlju stekli i obranili Hrvatsku državu, državu koja je bila nedosanjani san mnogima, potpora svima onima koji su u tu svetinju ugradili sebe, svoje živote, svoju patnju, jauk i bol ,dijelove svoga tijela, svoje zdravlje –svima onima koji dižu svoj glas i staju u obranu digniteta Domovinskog rata i odnosa prema stradalničkoj i braniteljskoj populaciji”, stoji u pismu potpore Hrvatskog svjetskog kongresa za Australiju.

“Teško nam je danas tisućama kilometara udaljeni od rodne grude, shvatiti što se to događa, kojim životima i sudbinama, čašću i ponosom se ponovno poigrava vladajuća garnitura, gdje je nestao taj osjećaj za hrvatskog ratnika, domoljuba, stradalnika-sve ono u šta smo se zaklinjali i zavjetovali kada ste svima nama, i domovinskoj i iseljenoj hrvatskoj podarili državu i nezavisnost, slobodu i čast da budemo i ostanemo svoji na svome nakon vjekovne borbe za opstanak i preživljavanje na ovim našim prostorima”, kaže HSK za Australiju.

“Niste je iz krvi i muke poginulih, osakaćenih, oboljelih predali vladajućim garniturama da od nje čine svoju …..već ste je podarili na vječno čuvanje hrvatskom narodu, hrvatskom čovjeku, hrvatskom vojniku. Godinama ukazujete na jedan neprimjeren odnos spram hrvatskim braniteljima, Domovinskom ratu kao cjelini, gdje se istina i doprinos naših branitelja omalovažava, često uspoređuje s onima koji su izvršili agresiju i nanijeli veliko zlo i patnju, razaranje domova i obitelji, hrvatskog nacionalnog bića,” stoji u pismu potpore.

“Kao da ste riječi upućivali nijemima i gluhima, kao da su te riječi odlazile u provaliju razuma i pravde. Istina o domovinskom ratu nikada i ni po koju cijenu se ne smije dovesti u pitanje te moramo držati vrijednosti iz domovinskog rata dok je hrvatskog srca i hrvatskog bića”, ocjenjuje HSK i dodaje kako “svi zajedno imamo tu svetu zadaću, moramo voditi računa i birati riječi kada govorimo o nacionalnim vrijednostima među kojima je i Domovinski rat, naročito oni koji obnašaju najviše dužnosti u hrvatskom društvu, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali i koje ideologije zastupali”.

“Jedina opcija i jedina ideologija je –Hrvatska. Nitko ne može biti amnestiran kada je Hrvatska u pitanju, nitko tko dovodi u pitanje opravdanost stvaranja državnosti, ni onaj koji izjednačava žrtvu i agresora, ni onaj koji takve pokušaje i poteze odobrava, ne sankcionira, ne nalazi riječi isprike ili snošenja svoga dijela odgovornosti”.

Ministarstvo branitelja ,treba u pravom smislu biti ministarstvo branitelja iz Domovinskog rata, institucija koja predvodi u širenju i promicanju istine o domovinskom ratu, institucija koja ne provocira, institucija koja nije oponent braniteljskoj populaciji, institucija koja u svakom pogledu skrbi o toj populaciji bez obzira na političke akrobacije vladajućih.

Biti dragovoljac Domovinskog rata, zatočenik srpskih koncentracijskih logora, HRVI-ministar; biti mlad, i dijete stradalnika domovinskog rata, ikone hrvatskog ratnog novinarstva, biti pomoćnik ministra branitelja  – sve to još više obvezuje na očuvanje pijeteta prema svima onima koji su ostavili svoj život i svoje zdravlje na putu samostalnosti i slobode, podrazumijeva uvažavanje Vas koji imate pravo, dužnost i čast da dignete glas kada se gazi po svetinji –Domovinskom ratu. Umnogome začuđuje koliko krakovi politike i jeftinog politikantstva duboko mogu prodrijeti u tkiva onih koji bi prvi trebali biti nesalomljiva brana svim nastojanjima  iskrivljavanja istine o domovinskom ratu i očuvanje skrbi o braniteljima i stradalnicima.

U ovoj teškoj gospodarskoj situaciji, besperspektivnosti i neimanju rješenja za izlazak iz tunela problema hrvatskog društva ,igra se na kartu iscrpljivanja vaše snage, vašeg zdravstvenog stanja, okretanja dijela javnosti prema stradalničkoj populaciji, ponovno se žele na mala vrata unijeti podjele u braniteljsku populaciju. Kao da i sama crna statistika o broju suicida branitelja, teških oboljenja branitelja, nezaposlenosti, besperspektivnosti i očaju zaboravljenih i ostavljenih ne zvone na uzbunu. Prebrzo se vjetru zaborava predaju one vrijednosti koje bi trebali tako čvrsto držati, čuvati u svojim glavama, srcima, duši.

Sve to boli, boli više od patnje i rane iz rata koju i dan danas nosite u sebi.

Ali Vi koji ste imali snage, vi koji ste imali odvažnosti i hrabrosti stati goloruki pred agresora, izvojevati u žrtvi i patnji najveću pobjedu Hrvatskog naroda, prinoseći na oltar Domovine svoje zdravlje, dijelove svoga tijela, koji ste proživili fizičke i psihičke strahote, pokazali ste i ovog puta ,ustrajnije nego itko do sada – da treba reći dosta šutnji i podmetanjima te stati u obranu nacionalnih vrijednosti.

Budite ustrajni, a hrvatsku vladu, hrvatske institucije pozivamo na više sluha i volje za rješavanje ovog teškog i mučnog stanja ,jer pred njima ne stoje oni koji žele rušiti ,već stoje i dižu glas razuma oni koji su stvarali i sačuvali vrijednosti našeg društva.

Hrvatski svjetski kongres Australije svima vama koji i pored teško narušenog zdravlja, s gelerima koji kolaju vašim tijelom,prosvjedujete pred institucijom, ministarstvom branitelja u glavnom gradu svih Hrvata, Zagrebu  – pruža istinsku podršku u traženju vaših prava i zahtjeva, jer vi ste glas istine o domovinskom ratu, vi zaslužujete skrb, potporu, uvažavanje iseljene i domovinske Hrvatske.

“Vi niste naš teret – vi ste naša istina i naš ponos. Sretno”, stoji u pismu potpore koje potpisuje dopredsjednik HSK za Australiju Ante Radić.

(np/direktno.hr)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Projekt Korijeni – u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017. u 17,00 sati, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godineu Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović u Vukovaru održati će se videokonferencija u okviru pilot projekta suradnje osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago (Projekt  Korijeni).

Videokonferencija će trajati ukupno 45 minuta te je osim javljanja učenika, učitelja i ravnatelja škole predviđeno i obraćanje državnog tajnika Zvonka Milasa.

Održavanje videokonferencije upravo tog dana naglašava zajedništvo hrvatskog naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, kroz najmlađe generacije.

Cilj projekta Korijeni, pokrenutog u rujnu 2017., kojeg organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, jačanje je povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

  • međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama,
  • podršku jačanju hrvatskog identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),
  • pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanje sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),
  • stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

HRVATSKA NOĆ 2017 u NJEMAČKOJ

Objavljeno

na

Objavio

foto: Marko Lažeta

FRANKFURT  Krcata dvorana Fraportove Arene u Frankfurtu  cijele je subotnje  noći pozdravljala brojne glazbene zvijezde koji su došli uveličati Hrvatsku noć 2017, najveći glazbeni spektakl van granica Hrvatske koji s uspjehom organizira poznata glazbena agencija Rokaro Numen iz Neussa.

Atmosfera je u impozantnoj dvorani bila paklena dok su se na centralnoj bini izmjenjivali brojni izvođači: Miroslav Škoro, Prljavo kazalište, Jole, Mate Bulić, grupa Vigor, Magazin, Petar Grašo i drugi…dok su kroz program vodili Dalibor petko i fra Marinko Vukman.

Iako je stari morski vuk  Oliver Dragojević ove godine zbog bolesti bio spriječen da nastupi u Frankfurtu,  kolege i publika su ga se rado prisjetili , poslali mu pozdrave i potporu za što brže ozdravljenje uz izvedbu pjesme „Vjeruj u ljubav,“ što je za publiku bilo vrlo emotivno, a Oliveru poruka kako je iseljena Hrvatska uz njega.

– Svaka čast organizatorima iz agencije “Rokaro Numen” iz Neusa koji su se tako potrudili i uspjeli organizirati jedan ovakav glazbeni događaj koji za nas puno znači i koji nas mlade ovdje u Njemačkoj povezuje sa Hrvatskom.Pa vidite koliko je tu došlo ljudi.Jedna krasna domoljubna  atmosfera, puna zajedništva!! A to je zbog toga jer svi mi  u iseljeništvu, ma gdje se god nalazili u Australiji, Njemačkoj, Kanadi, Irskoj ili drugdje slušamo našu glazbu i veselimo se koncertima naših pjevača. A ovoliko njih sresti i vidjeti na jednom mjestu je zaista lijepo, pričaju nam hrvatski mladi koje smo susreli ove večeri u Fraportovoj Areni, a koji su svaku prigodu koristili za fotkanje sa svojim prijateljima i omiljenim poznatim domaćim pjevačima.

A iseljeni Hrvati na ovaj nezaboravni glazbeni spektakl stigli su iz mnogih njemačkih gradova i susjednih zemalja, Austrije, Švicarske, Nizozemske pa i  mladost iz Lijepe naše, jer ne sreće se ni doma svaki dan toliko hrvatskih zvijezda na okupu.

Nezaboravna hrvatska fešta trajala je sve do zore.

Na kraju što kazati osim svaka čast organizatorima iz agencije „Rokaro Numen“ koju vodi poznati glazbeni menadžer Robert Martinović sa svojim suradnicima Karlom Martinovićem i Tomislavom Pericom uz poruku bilo brojne publike: Bilo je nezaboravno vidimo se i naredne godine u Frankfurtu.

Zoran Paškov, Nives Milardović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari