Connect with us

Iseljeništvo pomaže stradalima u poplavama u BiH i Hrvatskoj

Objavljeno

on

 

Osijek, Batina, 13.06.2013 - Fotografije poplavnog podrucja u Slavoniji i Baranji snimljene iz zraka

Hrvatsko iseljeništvo pokrenulo je akciju pomoći u poplavama ugroženim područjima BiH i Slavonije. Skupljaju odjeću, obuću i hranu i samoinicijativno šalju u domovinu. U akciju prikupljanja pomoći najugroženijim područjima pridružila su se i pojedina hrvatska kulturna i športska društva. 

Hrvati u iseljeništvu pomažu 

Nije važno tko je tko, važno je da je čovjek. U ovoj priči pomaže čovjek čovjeku.

Potreseni onime što se događa u poplavljenim područjima, Hrvati u iseljeništvu su odlučili reagirati, pomoći  čovjeku kojemu je pomoć potrebna, čovjeku koji je ostao bez svega u samo nekoliko trenutaka. Baš onako kako su pomagali u vrijeme Domovinskog rata, sada pomažu u borbi koju je nametnula, ovaj put priroda.

Bosanaska Posavina i istok Hrvatske pogođen je najvećim poplavama zabilježenim do sada. Uništeno je tisuće obiteljskih kuća a samo iz Bosanske Posavine evakuirano je 30 tisuća ljudi. Nažaalost, ima i stradalih. Ono što bi dodatno moglo ugroziti ljudski život dolazi tek poslije poplava, kada se voda povuče. Naime, epidemiolozi upozoravaju kako postoji opasnost od od pojave i širenja zaraznih bolesti.

Iz brojnih potopljenih sela već dopiru vijesti kako su se pojavile najezde zmija. Rijeke Krivaja,  Gostović i Bosna uz bujicu su donijele veliki broj zmija. Postoji opasnost i od enormnog razmnožavanja komaraca. Biolozi upozoravaju kako se na jednom četvornom metru vode može izleći od 10 do 15 tisuća ličinki komaraca koji su prijenosnici brojnih oboljenja.

Sve je to potrebno spriječiti, a hrvatsko iseljeništvo ulaže sve napore kako bi pomoglo u tome. Diljem Švicarske, Njemačke i Austrije organizira se skupljanje pomoći. Hrvati skupljaju od odjeće, obuće, higijenskih potrepština do hrane i novca.

Hrvatske katoličke zajednice Bietigheim-Bissingen, Illingen i Vaihingen/Enz  pomažu i koordiniraju pomoć

Pomoć stradalima u poplavljenim krajevima Slavonije i Bosne prikupljaju i Hrvatske katoličke zajednice Sv.Franjo Asiški, Bietigheim-Bissingen, Sveti Ilija, Illingen, Sveti Ante Padovanski, Vaihingen/Enz te NK Croatia Bi-Bi, Hrvatska kulturna zajednica Vukovar iz Vaihingen/Enza.  Organizatori pozivaju na solidarnost sa ljudima u poplavljenim područjima. Prikupljaju se dugotrajne živežne namirnice, dječja hrana i potrebštine, higijenski proizvodi, svijeće, lampe, baterije, pokrivači, gumene čizme i slično. Više informacija kod voditelja Hrvatskih katoličkih misija Koje prikupljaju pomoć

Solidarnost u Frankfurtu

U Frankfurtu su se oba hrvatska nogometna kluba, Croatia Frankfurt i Posavina Frankfurt, angažirala kako bi pomogli stradalima u poplavama. Nakon što su već uspješno organizirali slanje prvog kamiona humanitarne pomoći, nogometaši i uprava FC Posavine Frankfurt, koji su većinom podrijetlom iz Bosanske Posavine, u petak su poslali još jedan kamion pomoći koji su prikupili za poplavljena područja općine Domaljevac-Šamac, odakle dolazi i najveći broj igrača tog kluba. Igrači i uprava Posaavine Frankfurt pozivaju i dalje na solidarnost sa ljudima iz općine Domaljevac-Šamac te nastavljaju prikupljati pomoć.

Igrači i uprava Croatie Frankfurt prikupljali su u nedjelju prije, tijekom i nakon utakmice protiv Sandžaka iz Frankfurta pomoć za potopljena područja u Slavoniji i Bosanskoj Posavini. Sav prihod od ulaznica, kao i donacije prikupljene tijekom utakmice, uprava Croatije na čelu sa predsjednikom kluba Ivom Duvnjakom namjenila je stradalim od poplava. Na humanitarnu akciju Croatije odazvali su se i brojni Nijemci, koji su donirali različite humanitarne potrepštine za stradale na poplavljenim područjima. U znak žalosti za žrtvama poplava, hrvatski igrači tijekom utakmice nosili su crni flor oko ruke. Oba suca koji su sudili nedjeljne utakmice prve i druge momčadi Croatije, Goran Čuljak i Reiner Wöhle, odrekli su se honorara za suđenje u korist stradalih u poplavama.

Aktivne sportske udruge

Na poziv Zajednice hrvatskih nogometnih klubova Njemačke, koju vodi Toni Matković, mnogi hrvatski nogometni klubovi također prikupljaju i šalju pomoć za poplavljena područja. Odazivajući se na poziv krovne sportske udruge, Udruga Hrvatskih nogometnih klubova Sjeverne Rajne i Vestfalije, koju vodi Pero Popović,  odlučila je prihod od svog turnira u Marlu donirati za poplavljena područja. Udruga hrvatskih klubova Srednje Njemačke na čelu sa Markom Pavićem u ponedjeljak 09. lipnja u Kelkheimu organizira prijateljsku utakmicu najbolje selekcije svoje udruge protiv momčadi Hrvatskog Dragovoljca. Sav prihod od utakmice i prikupljene donacije također idu za potrebe poplavljenih područja.

Pomaže i Hrvatska mladež iz Mainza

Hrvatska mladež Mainza, okupljena oko Hrvatske katoličke misije zajedno sa misijskom Folklornom skupinom te Croatijom Mainz i ostalim udrugama grada, u nedjelju na sportskom terenu HNK Croatie Mainz organizirali roštiljadu uz band Kumove iz Wiesbadena. Sav prihod od prodaje hrane i pića namijenili su također žrtvama poplava.

– Na ovu smo ideju došli jer smo se htjeli solidarizirati i pomoći našima ljudima u domovini. Krenulo je od skromne ideje, ali se razvilo u jednu lijepu priču. Na kraju smo iza sebe imali i naše ugostitelje iz Wiesbadena koji su nam dali hranu i piće a podržao nas je i naš nogometaš Petar Slišković, kazao je Josip Žeravica iz organizacijskog odbora Mladeži. Slišković za ovu prigodu darovao i dres koji je na aukciji prodan Mariju Parlovu za 150 eura. Desetak mladića će u srijedu navečer krenuti put domovine, kako bi u četvrtak osobno sve prikupljeno donirali onima koji su zbog poplava ostali bez svega što su imali.

Operativni tim Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji radi 24 sata, koordinira akcijama Hrvata izvan domovine

 Austrijsko hrvatska zajednica za kulturu i šport, najstarija i najbrojnija hrvatska zajednica u Austriji, među prvima se uključila u prikupljanju pomoći unesrećenima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U poplavljena područja svakodnevno odlaze kamioni napunjeni hranom, odjećom, higijenskim potrepštinama i ostalom pomoći. Miroslav Piplica, čelni čovjek zajednice i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske najavljuje još 50 kamiona. I sam osobno sudjeluje u dopremi pomoći: „Dužnost nam je biti uz te nesretne ljude“ – kaže. Sav prihod od Hrvatske večeri, koja će biti održana u Beču, 21.lipnja ove godine bit će doniran žrtvama poplava u Slavoniji i Bosanskoj Posavini.

Hrvatska zajednica u Norveškoj, na čelu sa Editom Les Lothe, članicom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, je prikupila financijsku pomoć te ju, preko Caritasa poslala u domovinu. KUD “Lijepa naša” iz Osla namjerava u utorak 27.05. za Hrvatsku poslati 1 ili više kamiona s prikupljenim materijalnim sredstvima. Učenici Hrvatske škole u Oslu sakupili su iznos od 1600 norveških kruna od kojih ce polovica biti uplaćena na račun Hrvatskog , a polovica na račun Caritasa u BiH. „Toliko za sada od nas u Norveškoj. Nije puno, a kamoli dovoljno, ali radit ćemo i dalje.“ – poručuju Hrvati iz Norveške.

S ciljem pomoći sunarodnjacima u Hrvatskoj, Hrvatsko kulturno društvo iz Gradišća je opet aktiviralo svoj „Socijalni fond za Hrvatsku“. Želja nam je osigurati pomoć pri obnovi domova – nakon što opasnost od poplave prođe – poručuje Stanko Horvath, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjednik društva.

Veliko srce pokazali su i Hrvati u Njemačkoj i Švicarskoj.

Prikupljena pomoć već je poslana u Slavoniju.

Ivica Orlović, član Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Njemačkoj poručuje „ Hrvatski nogometni klubovi, naša kulturna udruženja, Hrvatska škola, naše detažirane firme, a već sad i Njemačke humanitarne organizacije sa područja Sjeverne Rajne Vestfalije aktivno su se uključile i žele pomoći (odnosno već pomažu) područja, koja je ova nezapamćena vodena katastrofa pogodila (Srbija, BiH, Hrvatska). Ne treba sumnjati, da će iseljena Europska Hrvatska i ovaj put pokazati veliko srce, veliki humanizam i sa izrazitim osjećajem za pomoć kad je naj potrebnije, bezrezervno pomoći područja pogođena vodenom stihijom“ – poručuje.

Pomoć u Francuskoj organizira i Yvan Cindrić, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Jozo Vrljičak, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske senzibilizira argentinsku javnost u pokretanju akcija za pomoć Hrvatskoj. U samo sat vremena apel Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske odaslao je na 3500 tisuće adresa svih značajnijih pojedinaca i institucija. Na isti način je alarmirao i cijelu Južnu Ameriku.

Djelatnici Hrvatskog radio sata iz Rosarija Bar Croataiz iz Argentine predlažu da se sva financijska sredstva namijenjena Hrvatima izvan Republike Hrvatske u potpunosti preusmjere za potrebe Hrvata pogođenih katastrofom koju trpe u ovim trenutcima. „Ovo je trenutak solidarnosti i jedinstva. Ostavimo po strani sitničavosti, osobne interese i besmislene sukobe jer žurnost trenutka to zahtijeva. Prvenstveni je interes staviti se u službu našoj voljenoj Hrvatskoj, osjećajući da trpljenja onih koji obitavaju te udaljene krajeve naših predaka podnosimo kao da su naša vlastita. Dajmo primjer svojim djelima, podignimo zastavu jedinstva, iskažimo volju i trud za one koji to trebaju od nas“ – stoji u pismu koji su poslali Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Leo Panzic, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske animirao je javnost uNovom Zelandu, a Dubravka Sidonija Šuto, članica Savjeta isto je napravila u Brazilu.

Hrvatska državna samouprava, na čelu s Mišom Heppom, članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokrenula je humanitarnu akciju u Mađarskoj za pružanje pomoći hrvatskim građanima na područjima pogođenim poplavama.

Ivan T. Grbešić, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Kanadi je pokrenuo kampanju prema Crvenom Križu u Ženevi. Traži da se na međunarodnu listu akcija uvrste i „Poplave u Slavoniji“.

Zvonimir Aničić, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike informaciju o tragediji koja je zadesila njegovu domovinu proširio je preko svih društvenih mreža te priprema I veliki humanitarni koncert u Kanadi.

Studenti Centra za hrvatske studije, Sveučilišta Macquarie u Sidneyu, u Australiji također prikupljaju novčanu pomoć. „Uključimo se svi, gdje god tko može i kako i koliko tko može, i pomozimo svojoj braći sestrama u njihovoj nevolji!“ – objavio je na svom facebook profilu Luka Budak, profesor na sveučilištu i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je i animirao studente.

I Petar Hategan, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Rumunjske je sa svojim kolegama na Fakultetu stranih jezika i književnosti Sveučilišta u Bukureštu pokrenuo prikupljanje potpore za sve stradale zbog poplava.Osim toga, Hrvati u Rumunjskoj izažavaju spremnost da tijekom ljetnih praznika ugoste djecu s pogođenih područja u hrvatskim mjestima u Rumunjskoj. Isto će učiniti i Hrvati iz Šoprona, poručuje Franjo Pajrić, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Mađarske.

Iz Udruge Hrvata iz Republike Makedonije pomoć šalju u hrani, lijekovima, odjeći i higijenskim potrepštinama i poručuju: „Ovih dana svi Hrvati i ostali dobri ljudi iz Makedonije su s Vama u mislima i molitvama“ .

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave je u nepuna dva dana sakupilo tonu i pol razne pomoći, te privatnim kamionom njihovog člana robu transportiralo u skladište Crvenog križa u Čakovcu – javlja Đanino Kutnjak, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Slovenije.

Mira Malovic – Yeeles, članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske poručuje „ Sa zabrinutošću i suosjećanjem pratimo vijesti i spremni smo pomoći, kako najbolje možemo“. Humanitarna akcija je pokrenuta preko Hrvatske Katoličke Misije i British-Croatian Society.

Luka Krilić, potpredsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske javlja da je Hrvatska crkva Sv. Jeronima iz Italije uputila svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjernicima hrvatske zajednice u Rimu i svim Talijanima poziv za pomoć stradalima od poplave.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, u ime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni pozvao je hrvatske svećenike, pastoralne suradnike i vjernike u hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj na hitno prikupljanje financijske pomoći pogođenima u poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Svakim danom, automobili i kamioni voze prikupljena sredstva iz Hercegovine u najpotrebnija područja. Svi su se odazvali i nesebično pokazali veliko srce. Osim materijalne pomoći Hrvati Hercegovine i osobno su priskočili te su zajedno s ugroženim mještanima Posavine gradili nasipe za zaštitu od poplave.

MAINZ: Hrvati Mainza pomažu žrtve poplava u Hrvatskoj i BiH

Baš kao i Hrvati diljem Njemačke, Švicarske i Austrije i Hrvati u Mainzu su se solidarizirali u pomoći žrtvama poplava u Hrvatskoj i BiH-i. Naime, skupina mladih  i angažiranih ljudi se zajedno sa Hrvatskim nogometnim klubom Croatia Mainz odlučila na prikupljanje materijalnih stvari, koje će nekoliko Croatijinih igrača osobno odvesti, u četvrtak, 29. svibnja u domovinu. – Uspostavili smo kontakt s župnikom iz jednog od poplavljenih mjesta, pa ćemo sve stvari osobno predati u četvrtak, baš žrtvama poplave –  kaže Robo Parlov, igrač HNK Croatie Mainz. Mjesto predaje materijalnih stvari je na  sportskom terenu HNK Croatie Mainz, a Klub moli da u paketima pomoći obratite pažnju na ove stvari:

– Odjeća (Molimo da ne šaljete odjeću, koju i sami vjerojatno ne biste više nosili..

– Sredstva za higijenu Sredstva za dezinfekciju, sapune, četkice za zube, pastu za zube, pampers i sve ostale stvari, koje su potrebne za osobnu higijenu, pogotovo za žene i bebe

  – Hrana Ukoliko želite poslati hranu, molimo da obratite pažnju da to ne bude hrana, koja će se brzo pokvariti: Voće i povrće je nepotrebno slati iz Njemačke. Možete  slati konzerviranu hranu ili hranu za bebe ili slatkiše Sve vaše materijalne stvari možete predati u: Petak 14:00 – 18:30 Subota  13:00 – 20:00. Adresa sportskog terena HNK Croatia Mainz glasi | HNK Croatia Mainz Augustusstraße 29 55131 Mainz

Također, HNK Croatia Mainz priprema događaj uz glazbu koji će se održati poslije sv. mise na sportskom terenu HNK Croatie, u 14 sati.  U ponudi će biti jela i piće, a prihod od prodaje namijenjen je žrtvama poplave.

U glazbenom programu nastupiti će duo Kumovi iz Wiesbadena i pjevač Ivan Ivković Abram iz Mainza.

Hrvatska katolička zajednica Mainz skuplja pomoć

HKZ Mainz također će skupljati ovu nedjelju pomoć za žrtve poplava. Voditelj katoličke zajednice u Mainzu fra Ante Bilić najavljuje kako će milodari koji se skupe tijekom nedjeljne sv. mise  ići za žrtve poplava. (md)

 

FRANKFURT: FC Posavine Frankfurt pomaže ugroženom području u Posavini

Nakon što su već uspješno organizirali slanje prvog kamiona humanitarne pomoći, nogometaši i uprava FC Posavine Frankfurt, koji su većinom podrijetlom iz Bosanske Posavine, nastavljaju sa daljnjim prikupljanjem pomoći za poplavljena područja općine Domaljevac-Šamac.

Prema informaciji Marka Pavića, člana uprave Posavine i predsjednika Udruge hrvatskih nogometnih klubova srednje Njemačke, u petak, 23. svibnja od 19,00 do 22,00 sata, na igralištu FC Posavine u Frankfurt-Riederwald ( adresa: Volgesbrunnenweg 3, 60386 Frankfurt am Main), prikupljaju se nove donacije u obući, odjeći, dječjim potrepštinama, lijekovima i ostalome.

Sve prikupljene donacije šalju se istu večer kamionom (15t) za Bosansku Posavinu. Igrači i uprava pozivaju na solidarnost sa tamošnjim ljudima koji se nakon evakuacije nalaze u prihvatnim centrima u Orašju. (ft)

BERLINNjemački SPD pozvao na solidarnost sa ugroženim stanoviništvom 

Ispred njemačkog SPD-a, zastupnik  u Njemačkom saveznom parlamentu Josip Juratović izrazio je zabrinutost za ljude u poplavama pogođenim područjima:

– Od petka sam primio nebrojene pozive za pomoć. Ljudi koje je zadesila ova strašna katastrofa trebaju našu podršku” rekao je Juratović. Kako bi pomogli stanovnicima na poplavljenim područjima, Juratović je u svom okružnom uredu u Heilbronnu angažirao svoju suradnicu Katarinu Pejić za koordinaciju humanitarnih aktivnosti.

Pejić će tako koordinirati humanitrane aktivnosti raznih udruga te ih povezati na regionalne mreže, kako bi protok i prenošenje informacija bio što transparentniji.

-Trenutačno surađujemo na pripremi humanitarnog konvoja sa medicinskim,  higijenskih i raznim drugim prijeko potrebnim potrebštinama koje će biti otpremljene u petak za Hrvatsku, kazala je Pejić prenoseći poziv Josipa Juratovića na podršku i pomoć ugroženom stanovništvu uz riječi: “Svaka pomoć je neprocjenjiva i dobrodošla”

Sve osobe i organizacije kojima su potrebne informacije oko slanja humanitarnih pomoći mogu se obratiti pitanjima putem E-maila [email protected]

 

BEČ:Austrijsko-hrvatska zajednica (AHZ) za kulturu i šport u također se uključila u prikupljanje pomoći žrtvama poplave koje su pogodile Slavoniju i Bosansku Posavinu.

U poplavljena područja već je otišlo nekoliko kombija napunjena hranom, odjećom, higijenskim potrepštinama i ostalom pomoći“, kazao je predsjednik te zajednice Miroslav Piplica.

Pomoć prikuplja zajedno s Hrvatskom katoličkom misijom u Beču i drugim hrvatskim udrugama u Austriji, a pridružila nam se je i Udruga hrvatskih branitelja, i braniteljska Udruga iseljenika Domovinskog rata te austrijski ogranak HDZ-a, istakao je predsjednik AHZ-a. Pozvao je Hrvate iz Beča i cijele Austrije da se uključe u ovu humanitarnu akciju pružanja pomoći poplavljenima u RH i BiH, napomenuvši kako je u planu da se žrtvama poplave pošalje tridesetak kombija hrane, odjeće i obuće, higijenskih potrepština i druge pomoći.

Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport prikuplja pomoć za nastradale u poplavama u prostorijama KUD-a „Šokadija“u Beču, Lindauergasse 26 ( 16. bečki stambeni kotar) svakog dana od 8 do 22 sata.

– AHZ 21. lipnja organizira u Beču Hrvatsku večer, koja je prvotno trebala biti zabavnog a ne humanitarnog karaktera, no nakon katastrofe koja je zahvatila naše ljude u domovini odlučili smo svu zaradu od ulaznica donirati poplavljenima“, rekao je Miroslav Piplica. (sh)

FRANKFURT: Žuran poziv Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj za prikupljanja pomoći za poplavljene

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, u ponedjeljak 19. svibnja, u ime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda sa sjedištem u Frankfurtu na Majni uputio je žuran poziv hrvatskim svećenicima, pastoralnim suradnicama i suradnicima i vjernicima u hrvatskim katoličkim misijama i zajednicama u Njemačkoj u svezi s prikupljanjem financijske pomoći pogođenima u poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U dopisu između ostalog stoji stoji: „Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni ovim putem žurno poziva sve Hrvatice i Hrvate i sve ljude dobre volje u Njemačkoj i u svijetu da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć postradalima od poplava te tako posvjedoče svoju socijalnu osjetljivost i djelatnu ljubav prema bližnjima u nevolji.“ Pomoći se može uplatom na devizne račune: Hrvatski Caritasa, Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Caritas international. (A. Polegubić)

 

ZAGREB: Hrvatski Caritas i Crveni križ pozivaju sve da pomognu poplavljenim područjima!

Hrvatski Caritas i Hrvatski crveni križ pozivaju sve građane, kao i poslovne subjekte, da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć stanovništvu na području pogođenom poplavama u Republici Hrvatskoj. U akciju je moguće uključiti se:

 • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa:
 • za uplate iz inozemstva: IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na broj 175, SWIFT: PBZGHR2X
 • (Opis plaćanja: Pomoć stanovništvu poplavljenih područja u RH)
 • ili on-line uplatama na internetskim stranicama Hrvatskog Caritasa
 • uplatom na račun Hrvatskog Crvenog križa
 • za uplate iz inozemstva: broj računa IBAN: HR 6923400091511555516,  poziv na broj 08, SWIFT: PBZGHR2X
 • (Opis plaćanja: Pomoć stanovništvu poplavljenih područja u RH)
 • Ili on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.S obzirom na velike poplave u susjednim zemljama (izvan EU) ali i u RH – koje su prouzročile ogromne štete – kako ljudske tako i materijalne (s posljedicom uništenje zaliha hrane i vode) ovih dana očekuje se značajan porast broja pošiljki humanitarne pomoći u prometu na vanjskim granicama.
 • Za izlaz iz EU navedenih pošiljaka preporuča se korištenje sljedećih izlaznih carinskih ureda:
 • Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu kontaktirati Službu traženja Hrvatskog Crvenog križa na broj telefona 00385 1/4655-814 ili 00385 1/4655-813.
 • Stara Gradiška (prema BiH),
 • Bajakovo (prema Srbiji),Pošiljateljima se preporuča podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju u zemlji otpreme ili u nekoj drugoj usputnoj EU članici radi bržeg završetka procedura na vanjskoj granici EU.U nastavku dajemo OPĆE INFORMACIJE radi olakšanja organizacije i otpreme humanitarnih pošiljki:– potrebno je podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju:
 • 1. Pošiljke koje humanitarne organizacije registrirane u nekoj od država članica EU šalju primateljima u BiH ili Srbiji
 • Za robu vrijednosti do 3000 € izvozna deklaracija se može podnijeti na svakom izlaznom graničnom carinskom uredu.
 • koji su otvoreni za promet svih roba – 24 sata i na kojima ureduju sve granične inspekcijske službe.
 • humanitarne organizacije sa sjedištem u nekoj od država članica EU mogu podnijeti izvoznu deklaraciju u matičnoj zemlji, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili  u RH. Ako se deklaraciju podnose na nekom carinskom uredu u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj,
 • humanitarne organizacije sa sjedištem u RH na izvoznoj deklaraciji moraju koristiti dodijeljeni im EORI broj.- potrebno je podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju;
 • 2. Pošiljke koje šalju ostale pravne osobe iz EU primateljima u BiH ili Srbiji
 • izvoznu deklaraciju mogu podnijeti u matičnoj državi, bilo kojoj drugoj državi članici EU ili u RH. Ako pravna osoba šalje humanitarnu pošiljku u svoje ime, na deklaraciji se obvezno upisuje EORI broj deklaranta,
 • uz izvoznu deklaraciju se prilaže gratis račun ili izjava da se radi o gratis pošiljci humanitarne pomoći sa popisom robe.-  potrebno je podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju:
 • 3. Pošiljke koje šalju diplomatska predstavništva primateljima u BiH i Srbiji
 • izvoznu deklaraciju mogu podnijeti u bilo kojoj državi članici iIi u RH,
 • ako se deklaraciju podnosi u RH izvoznik može koristiti AD HOC EORI broj,
 • izvoznoj deklaraciji potrebno je priložiti popis robe i potvrdu da se radi o pošiljci humanitarne pomoći, potpisanu i ovjerenu od strane diplomatsko konzularnog predstavništva (Republike Srbije ili BiH) iz zemlje odakle se pomoć upućuje,
 • preporuča se da se takve pošiljke najave iz diplomatskih predstavništava koji pošiljku šalje preko mail adrese: [email protected].- izvoz ovih pošiljaka obavlja se uz usmeno deklariranje robe i uz obvezno prilaganje popisa robe.
 • 4. Pošiljke koje fizičke osobe i grupe građana šalju primateljima u BiH ili Srbiji

 

ZÜRICH: Pomoć iz Švicarske

Hrvati u Švicarskoj koji su u većini podrijetlom iz Bosanske Posavine, mahom predstavnici udruga koje djeluju u toj državi pokušavaju organizirati pomoć i planiraju formirati “krizni stožer” pomoću kojeg bi se koordinirale postojeće akcije i slala pomoć u područja kojima je najpotrebnija. Iz Švicarske mole sve koji mogu i žele pomoći da kontaktiraju Marka Cvitešića na broj 0041 79 438 85 94, Matu Bubalović 0041 79 830 52 87 i Stipu Vukoja 0041 78 84 04 792.

DORTMUND: Pomažu i Hrvati iz Njemačke

U akciju pomoći uključio se i nogometni klub Zagreb Dortmund. Organizirali su prikupljanje pomoći, a predsjednik Udruge hrvatskih nogometnih klubova Toni Matković je pozvao sve hrvatske klubove na solidarnost u ovom teškom trenutku.

BEČ: Beču organizirana pomoć u HKM Beč

Hrvati u Austriji su se organizirali u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč. Sva pomoć prikupljati će se u Rasumovskygasse 2. 1023 Beč.

SIEGEN: HKM Siegen prikuplja pomoć pod geslom Iskreno i sa ljubavlju

Molimo sve drage i vjerne župljane HKM Siegen, sve prijatelje, sve poznanike i ljude dobre volje da se uključimo u prikupljanje neophodne pomoći za potopom postradala mjesta Bosanske Posavine!

Kontakt osobe za prikupljanje pomoći: Anđelko Banović: Mob.: 01752425380 Facebook: Andelko Banovic Los,
Don Vinko Puljić: Mob.: 015751622801. Sabirno mjesto: Hrvatski katolički centar Hautebachweg 5. 57072 Siegen. Potvrde i odobrenje: Sve potvrde, odobrenje i sigurnost prelaska preko granice te da će darovana pomoć stići na sigurno odredište daju: Caritas BK BiH – vlč. Mirko Šimić,  HKM Siegen: Gosp. Anđelko Banović i don Vinko Puljić

MANNHEIM: I Hrvati Mannheima pozivaju na solidarnost

U utorak 20. svibnja u 18,00 sati u  prostorijama Caritasa  Mannheim, D6 održat će se sastanak predstavnika kulturnih i sportskih udruženja iz područja Rhein- Neckar, Kurpfalz, područja gradova Mannheima, Ludwigshafena, Heidelberga i Speyera na temu materijalne i druge pomoći poplavljenim područjima Slavonije i Posavine.

– Dvorana za prikupljanje pomoći iznajmljena je (gđa. Mira Sandro), s “Frau” John smo u namjeri otvoriti humanitarni spendenkonto i o navedenom informirati naše sugrađane. HDZ daje prijedlog za svoje članstvo da godišnju članarinu za 2014 uplate na spendenkonto pomoci Slavoniji i Posavini, stoji u dopisu kojeg upućuje poznati aktivist Dragutin-Penić Bernhard, predsjednik tamošnjeg ogranka HDZ-a.

BERN: Pjevač Ante Matić organizira humanitarnu akciju i vozi osobno robu

Poznati hrvatski pjevač iz Švicarske Ante Matić, nositelj Večernjakove domovnice 2013, čije se pjesme emitiraju na hrvatskoj TV postaji CMC, inače poznat po održavanju dobrotvornih koncerta, organizira humanitarnu akciju i vozi osobno robu u poplavljena područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Matić je poslao apel svim Hrvatima u inozemstvu ako mogu da se uključe u ovu humanitarnu akciju. Nakon dramatičnih izvještaja iz poplavljenih područja malo tko je ostao ravnodušan, ljudi suosjećaju s pogođenima i žele im pomoći. Ovdje prenosimo tekst kojeg je Ante Matić uputio hvatskom iseljeništvu.

Dragi prijatelji. Pomozimo i mi! Nakon Bleiburškog vikenda  dočekao nas je novi plan i nova dužnost! Odlučili smo sabrati što više namirnica i potrebnih stvari za ljude u Slavoniji i u Posavini. ŠVICARSKA TVRTKA AUTO STUDER AG JE DONIRALA BUS BESPLATNO! → PLAN: Kombi sa stvarima će se voziti iz Langenthala (Bern) u PETAK 23.05.14. Dio prikupljenog će se istovariti u Slavonskom Brodu a drugi dio će se istovariti u Odžaku (BiH). Molimo sve ljude koji su u mogućnosti na bilo koji način pomoći unesrećenim da do petka (23.05.2014) spreme i donesu ono što nude unesrećenima. Sve točne detalje oko polaska slijede.

LUDWISBURG: Hrvatska katolička misija Ludwigsburg i nogometni klub Croatia  Bietigheim-Bissingen prikupljaju humanitarnu pomoć

Vaš dar mozete predati predati svaki dan od 8.00 do 17. 00 sati u skladištu u Stuttgarterstr. 51-56, 74321 Bietigheim-Bissingen. Put će biti označen. Isto tako možete vaš dar predati u prostorijama NK Croatia (Geissingerstr. 31, BiBi) svaki dan u vremenu između 18.00 i 20.00 sati i u slijedeću subotu od 8.00 do 18.00 sati u prostorijama Hrvatske kulturne zajednice Vukovar u Walter-de-Pay-Str. 15; Vaihingen/Enz. Novčane priloge možete poslati na: Katholische Kirchengemeinde St. Laurentius Kreissparkasse Ludwigsburg Verwendungszweck: Flutopfer Konto Nr. 700 30 48 BLZ: 605 500 50

BERLIN: Hrvatska katolička misija Berlin

Svoje priloge za poplavljena područja možete ostaviti u prostorijama HKM u Berlinu.

Nürnberg

Humanitarna pomoć za Posavinu skuplja se i u Nürnbergu, u Alemanenstrasse.

Heilbronn

Pomoć se skuplja i u Heilbronnu u organizaciji Nogometnog kluba Blau-Weiß-Tomislav na adresi Horkheimer str. 70 74081 Heilbronn.

Katarina Pejić /Jasna Lovrinčević/Marijana Dokoza/ Zvonko Bosnić/Daniel Bošnjak/FenixMagazin

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR