Pratite nas

Iz Svijeta

ISIL napreduje u provinciji Anbar, ostali još samo džepovi otpora – novi napadi na planinu Sinjar gdje se i dalje nalaze stotine jezidskih obitelji: “Očekujemo veliki napad noćas ili ujutro”

Objavljeno

na

Gotovo mjesec dana sunitska plemena branila su važno naselje Zauiyat albu Nimr na zapadu Iraka u provinciji Anbar – sve do sinoć kada je naselje palo u ruke ISIL-a. Ovo je još jedna važna pobjeda za ISIL na prostoru velike iračke sunitske provincije gdje vojska i anti-ISIL sunitske skupine gube kontrolu, a kontrola nad Anbarom je ključna za razvoj sukoba jer bi ISIL iz ovog pravca mogao uskoro zaprijetiti i Bagdadu.

18_kobani_1_r_LRG
U isto vrijeme stižu informacije kako ISIL ponovno prijeti jezidskoj manjini na sjeveru Iraka pojačavajući opsadu planine Sinjar koja je bila poprište sukoba sredinom kolovoza kada su američke zračne snage, zajedno s kurdskim borcima na terenu, odbacili ISIL-ove militante.

Gubitak naselja Zauiyat albu Nimr osjetiti će se u daljnjim sukobima jer odavde ISIL može zaprijetiti mjestima koja se i dalje nalaze pod kontrolom pro-vladinih snaga. Manji broj iračkih vojnika nalazio se u naselju te su tijekom noći evakuirani helikopterom prije nego su ISIL ušli unutra. Plemenski lideri su također evakuirani, no za stanovnike i branitelje sudbina će vjerojatno biti tragična.

Svjedoci ističu kako se na ulicama nalaze brojna mrtva tijela vojnika i plemenskih boraca.

Kao i u nekim drugim slučajevima, ISIL se ponovno oslanja na tzv. “ćelije spavača”, tj. svoje ljude unutar samog naselja. Isti su im dali ključne informacije o pripadnicima otpora i lokacijama na koje se trebaju usredotočiti. Na sličan način pali su i znatno veći gradovi, a nema sumnje da ISIL ima velik broj “spavača” i u samom Bagdadu gdje čekaju na početak bitke za glavni grad Iraka.”Popis od 200 imena dužnosnika u naselju je sastavljen, sve te osobe su ubijene”, rekao je jedan izvor iz naselja ističući kako je ISIL koordinirao s petom kolonom.

ISIL do sada već kontrolira većinu naseljenog prostora provincije Anbar te nastoje izolirati džepove otpora – u prvom redu to su zračna baza Ain al-Asad i brana Haditha. Američki zračni napadi pomogli su u inicijalnoj obrani ovih strateških lokacija, no kako vrijeme prolazi postaje jasno da američki napadi nisu u stanju zaustaviti ISIL, tek odgoditi veće napade.

Situacija oko planine Sinjar je ponovno eskalirala – kurdske snage nisu uspjele učvrstiti kontrolu i ISIL ovog tjedna pokreću novi veliki napad. Jedan borac, pripadnik Jezidi manjine, komentirao je: “Situacija je zaista loša i postaje sve gora iz minute u minutu. Okruženi smo ISIL-ovim militantima iz svih četiri pravaca. Putevi na planini su u potpunoj kontroli ISIL-a”.

Na planini se i dalje nalazi između 500 i 600 jezidskih obitelji. Helikopteri povremeno dostavljaju pomoć iz zraka, no evakuacija civila teče iznimno sporo.

Awar, također Jezidi borac, rekao je kako su ISIL-ovi militanti pojačali kontrolu na istočnoj strani planine. “Postoji snažna vjerojatnost da veliki napad stiže već noćas ili sutra ujutro”, rekao je.

Jedan drugi borac ističe kako im ponestaje svega, uključujući hranu i odjeću. “Borci drže teren i sprječavaju uspon na planinu. Ostati ćemo ovdje i boriti se protiv ISIL-a kako bismo obranili naša svetišta”, rekao je.

izvor: Reuters/AP/Advance.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Erdogan: Izrael je teroristička država koja ubija djecu

Objavljeno

na

Objavio

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je u nedjelju Izrael “terorističkom državom” koja “ubija djecu”, dodavši da će se “svim sredstvima” boriti protiv američkog priznanja Jeruzalema kao prijestolnice židovske države.

“Palestina je nedužna žrtva (…) Što se tiče Izraela, on je teroristička država, da, teroristička!”, istaknuo je Erdogan u vatrenom govoru u Sivasu, u središtu Turske. “Nećemo prepustiti Jeruzalem na milost i nemilost državi koja ubija djecu”, dodao je.

Ove izjave dolaze nekoliko dana pošto je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem prijestolnicom Izraela, što je Ankara oštro osudila.

Turski predsjednik koji je više puta dosad nazvao Jeruzalem “crvenom crtom za muslimane”, oštro je kritizirao tu odluku, rekavši da je ona za Ankaru “nevažeća”.

“Borit ćemo se do kraja svim sredstvima” protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Na tom summitu ćemo “pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka”, ustvrdio je Erdogan.

Američka odluka je potaknula nasilje u kojemu su poginula četvorica Palestinaca a desetci su ozlijeđeni. Izraelsko zrakoplovstvo je u petak bombardiralo Gazu, odgovarajući na raketiranje.

Dok je držao govor, iza Erdogana je bila fotografija dječaka, navodno Palestinca iz Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali, kojeg osobe u odori, predstavljene kao izraelski vojnici, vode zavezanih očiju.

“Pogledajte kako ti teroristi vuku ovo četrnaestogodišnje dijete”, obrušio se turski predsjednik pokazujući na fotografiju čija autentičnost nije potvrđena.

Turska i Izrael su lani normalizirali svoje veze, nakon diplomatske krize koju je 2010. potaknuo izraelski zračni napad na brod nevladine organizacije na putu u Gazu u kojemu je poginulo deset turskih aktivista. (Hina)

Održan hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog odluke Trumpa o Jeruzalemu

Neredi u Jeruzalemu nakon što su SAD priznale Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Viktor Orban: Ako nestane slobode, ako nestane nacionalne neovisnosti i mi sami ćemo nestati

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik mađarske Vlade Viktor Orban 23. listopada ove godine pred Muzejom terora u Budimpešti pred okupljenima je održao svečani govor.

U tom govoru vrlo se kritički osvrnuo na komunističku povijest u Mađarskoj, ali i na današnje globalizacijske procese, između kojih je povukao i određene paralele.

Bitne naglaske govora donosimo u nastavku, uz nadu kako će i hrvatski političari jednom naučiti da se svojim glasačima može pristupi izravno i bez podcjenjivanja. (hkv)

Državnički govor Viktora Orbana pred Muzejom terora u Budimpešti

„Ako nestane slobode, ako nestane nacionalne neovisnosti i mi sami ćemo nestati” – kazao Viktor Orban1je Viktor Orban, na nacionalni praznik 23. listopada u Budimpešti, pred muzejom Terora ispred oko 10.000 okupljenih unatoč kišnom vremenu.

Predsjednik mađarske Vlade dodao je: „…revolucija je bila nacionalna revolucija, ali to tadašnje zapadne sile nisu razumijele. Nisu shvatile da se mi borimo, jer smo bezgranično privrženi svojoj kulturi, svojem životnom stilu i ne želimo se rastočiti u talionici naroda.”

Naglasio je: „… želimo da drugi poštuju tko smo i što smo, jer smo mi Mađari tijekom tisuću godina branili granice Europe i borili se za svoju nacionalnu samostalnost.” Premijer je istakao da su probleme u XX. stoljeću stvorila vojna carstva, a sada se valom globalizacije rađaju financijska carstva.

Zato prema riječima Viktora Orbana: „… nakon tri desetljeća iznova prijeti opasnost za sve što smatramo Mađarskom i mađarskim načinom života. Nakon stjecanja slobode 1990. godine ponovo smo stigli do prekretnice u našoj povijesti”.

Po mišljenu Orbana, sada je svaki od izbora u Europi sudbonosan. „Sada se odlučuje da li će narodi u Europi vratiti EUpolitičko upravljanje svojim nacionalnim politikama od europskih birokrata povezanih s gospodarskim elitama.

Sada se odlučuje, da li ćemo uspjeti ponovo steći svoju sjajnu Europu iz razdoblja prije multikulturalizma.” – istakao je premijer i dodao: „Željeli smo vjerovati da se nikad više ne može ponoviti izopačena ideja komunista, da umjesto Mađara stvore „homo sovjeticusa”, ali globalističke snage nadiru na vrata i svesrdno rade na tome da umjesto Mađara sada oblikuju „homo brusszelicusa.”

Premijer je izrazio mišljenje da je financijsko spekulativno carstvo natovarilo na vrat Eu¬rope najnoviju seobu naroda, milijune migranata i invaziju novih useljenika u Europu te da su oni izradili plan kojim bi željeli Europu pretvoriti u mješoviti kontinent, a budući da je Srednja Europa zona bez migracija, ovdje se usredotočuje borba za europsku budućnost.

Prema riječima Viktora Orbana: „Mnogi još uvijek misle da je to nemoguće, ali mnogi su i 1956. i 1988. odnosno i prije 2010. vjerovali da promjene nisu moguće. Ali moguće je! Migracija se može zaustaviti, globalizacija se može držati pod kontrolom, Brissel se može zauzdati, plan financijskih spekulanata može se sabotirati, a na suludu ideju o Sjedinjenim europskim državama može se navući luđačka košulja.” – naglasio je i dodao: „Za to treba samo da se u Srednjoj Europi udruže Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari.

Informativni list mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i Zagrebačke županije, br. 81 (studeni 2017.)

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari