Connect with us

BiH

ISIL-ovci pokušavaju dokazati nevinost: ‘U Siriji uopće nisam bio vojnik ISIL-a, već građevinac’

Objavljeno

-

Foto: Youtube - Jasmin Keserović

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Emiru Ališiću, Seadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, petorici od sedam osumnjičenih ISIL-ovaca, koji su u četvrtak navečer uz jake mjere sigurnosti, uz šest žena i 12 djece deportirani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu američkim vojnim zrakoplovom.

Programi deradikalizacije

Sud BiH održao je sinoć pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora u trajanju do mjesec dana zbog opasnosti od bijega.

Preostalu dvojicu iz prve skupine ISIL-ovaca koja je sinoć prebačena u Sarajevo, Armena Dželku i Muharema Dunjića, u zračnoj luci preuzeli su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i prevezli ih u svoje prostorije u Istočnom Sarajevu radi kriminalističke obrade.

Svi su oni osumnjičeni za kaznena djela organiziranja terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, piše Večernji list

Foto: Youtube – Jasmin Keserović

Žene i djeca koji su deportirani iz Sirije također su odmah po dolasku na sarajevski aerodrom prošli odgovarajuće provjere Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar Delijaš kod Sarajeva te će ubrzo biti upućeni svojim obiteljima u BiH.

Među djecom ima i ratne siročadi, poput četverogodišnje djevojčice koja ima i opekline, navodno od posljedica raketnog napada koji je preživjela. Nju su preuzeli djed i baka. Šest žena koje su deportirane u BiH bit će pod posebnim nadzorom sigurnosnih službi, jer se navodno tek utvrđuje njihova uključenost u terorističke aktivnosti ISIL-a.

Sve će one, kao i djeca, biti podvrgnute socijalnom tretmanu, a vjerojatno i nekoj vrsti deradikalizacije, kako bi se spriječio negativan utjecaj na okolinu. Upitno je, međutim, gdje će se neke od njih smjestiti s djecom, jer su se pojedine obitelji njih javno odrekle nakon što su otišle u Siriju. Među ženama koje su deportirane u BiH jest i Amina Kečo, supruga terorista Ibre Ćufurovića, kojem se u BiH već sudi zbog djelovanja u okviru ISIL-a u Siriji i Iraku.

Iako je svih sedam ISIL-ovaca već poznato sigurnosnim i pravosudnim tijelima koja su za njima raspisala i tjeralice, informacije sa sudskog ročišta govore da su se oni uglavnom pokušali prikazati kao žrtve. Osumnjičeni teroristi prije deportacije boravili su u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda.

Na ročištu na Sudu BiH tvrdili su da su ih Kurdi tukli prije izručenja. Jedan od osumnjičenih Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je čak došao bos. Papuče su mu dali sudski policajci na aerodromu. Neki od osumnjičenika, poput Emira Ališića, tvrdili su da su se prije nego su uhićeni htjeli vratiti u BiH, ali da nisu imali novca.

Miralem Berbić je, pak, pred Sudom BiH ispričao kako je u Siriju otišao vratiti kćer te da je na teritoriju pod kontrolom tzv. Islamske države bio građevinski radnik, a ne borac. Međutim, fotografije koje su se pojavljivale i u medijima prikazuju ga kao vojnika, a ne radnika.

Poginulo 26 djece

Odvjetnik Senad Dupovac, koji zastupa Keserovića, izjavio je da je na ročištu izneseno više šokantnih podataka, poput onog da je u Siriji poginulo 26 bh. djece.

Međutim, riječ je o informaciji koju je iznio Keserović i koju očito treba uzimati s rezervom. Slično je i s drugim podacima, kao što su oni o pogibiji cijelih obitelji. Navodno su nekima od izručenih ISIL-ovaca obitelji ostale u zarobljeništvu Siriji, kao i muževi nekih od žena deportiranih u četvrtak.

Cijelu akciju izručenja prve skupine ISIL-ovaca pratile su jake sigurnosne mjere, a procjenjuje se da bi ih još nekoliko stotina, u više skupina, moglo biti deportirano u BiH u skorom razdoblju, piše Večernji list

Desetine slučajeva potvrđuju da Macron ima pravo: BiH je doista tempirana bomba

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas