Pratite nas

BiH

ISIL-ovci pokušavaju dokazati nevinost: ‘U Siriji uopće nisam bio vojnik ISIL-a, već građevinac’

Objavljeno

na

Foto: Youtube - Jasmin Keserović

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Emiru Ališiću, Seadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, petorici od sedam osumnjičenih ISIL-ovaca, koji su u četvrtak navečer uz jake mjere sigurnosti, uz šest žena i 12 djece deportirani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu američkim vojnim zrakoplovom.

Programi deradikalizacije

Sud BiH održao je sinoć pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora u trajanju do mjesec dana zbog opasnosti od bijega.

Preostalu dvojicu iz prve skupine ISIL-ovaca koja je sinoć prebačena u Sarajevo, Armena Dželku i Muharema Dunjića, u zračnoj luci preuzeli su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i prevezli ih u svoje prostorije u Istočnom Sarajevu radi kriminalističke obrade.

Svi su oni osumnjičeni za kaznena djela organiziranja terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, piše Večernji list

Foto: Youtube – Jasmin Keserović

Žene i djeca koji su deportirani iz Sirije također su odmah po dolasku na sarajevski aerodrom prošli odgovarajuće provjere Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportirani u prihvatni centar Delijaš kod Sarajeva te će ubrzo biti upućeni svojim obiteljima u BiH.

Među djecom ima i ratne siročadi, poput četverogodišnje djevojčice koja ima i opekline, navodno od posljedica raketnog napada koji je preživjela. Nju su preuzeli djed i baka. Šest žena koje su deportirane u BiH bit će pod posebnim nadzorom sigurnosnih službi, jer se navodno tek utvrđuje njihova uključenost u terorističke aktivnosti ISIL-a.

Sve će one, kao i djeca, biti podvrgnute socijalnom tretmanu, a vjerojatno i nekoj vrsti deradikalizacije, kako bi se spriječio negativan utjecaj na okolinu. Upitno je, međutim, gdje će se neke od njih smjestiti s djecom, jer su se pojedine obitelji njih javno odrekle nakon što su otišle u Siriju. Među ženama koje su deportirane u BiH jest i Amina Kečo, supruga terorista Ibre Ćufurovića, kojem se u BiH već sudi zbog djelovanja u okviru ISIL-a u Siriji i Iraku.

Iako je svih sedam ISIL-ovaca već poznato sigurnosnim i pravosudnim tijelima koja su za njima raspisala i tjeralice, informacije sa sudskog ročišta govore da su se oni uglavnom pokušali prikazati kao žrtve. Osumnjičeni teroristi prije deportacije boravili su u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda.

Na ročištu na Sudu BiH tvrdili su da su ih Kurdi tukli prije izručenja. Jedan od osumnjičenih Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je čak došao bos. Papuče su mu dali sudski policajci na aerodromu. Neki od osumnjičenika, poput Emira Ališića, tvrdili su da su se prije nego su uhićeni htjeli vratiti u BiH, ali da nisu imali novca.

Miralem Berbić je, pak, pred Sudom BiH ispričao kako je u Siriju otišao vratiti kćer te da je na teritoriju pod kontrolom tzv. Islamske države bio građevinski radnik, a ne borac. Međutim, fotografije koje su se pojavljivale i u medijima prikazuju ga kao vojnika, a ne radnika.

Poginulo 26 djece

Odvjetnik Senad Dupovac, koji zastupa Keserovića, izjavio je da je na ročištu izneseno više šokantnih podataka, poput onog da je u Siriji poginulo 26 bh. djece.

Međutim, riječ je o informaciji koju je iznio Keserović i koju očito treba uzimati s rezervom. Slično je i s drugim podacima, kao što su oni o pogibiji cijelih obitelji. Navodno su nekima od izručenih ISIL-ovaca obitelji ostale u zarobljeništvu Siriji, kao i muževi nekih od žena deportiranih u četvrtak.

Cijelu akciju izručenja prve skupine ISIL-ovaca pratile su jake sigurnosne mjere, a procjenjuje se da bi ih još nekoliko stotina, u više skupina, moglo biti deportirano u BiH u skorom razdoblju, piše Večernji list

Desetine slučajeva potvrđuju da Macron ima pravo: BiH je doista tempirana bomba

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Ne smijemo zaboraviti veliku žrtvu koju je HVO Bihać dalo u teškim vremenima

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je prigodnu čestitku.

„U povodu obilježavanja 28. obljetnice ustroja HVO regije Bihać svim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać, te članovima obitelji poginulih i nestalih pripadnika upućujem iskrene čestitke.

Doprinos hrvatskog naroda i HVO-a regije Bihać u obrani nekadašnjeg Bihaćkog okruga, a današnje Unskosanske županije, kao i zajedničku borbu i suradnju hrvatskog i bošnjačkog naroda na ovim prostorima tijekom Domovinskog rata moramo sačuvati od zaborava. Ne smijemo zaboraviti ni veliku žrtvu koju je HVO regija Bihać dao u tim teškim vremenima, 72 poginulih, troje nestalih i oko 250 teže i lakše ranjenih svojih pripadnika.

Svaki pripadnik HVO-a regije Bihać može biti ponosan na svoju dostojanstvenu borbu i žrtvu koju su postrojbe HVO-a regije Bihać dale za opstanak na ovim prostorima.

Stoga, obilježavanjem ove značajne obljetnice odajmo počast svim poginulim pripadnicima HVO-a regije Bihać, njihovim obiteljima uputimo izraze dubokog poštovanja, a svim pripadnicima HVO-a regije Bihać beskrajnu zahvalnost“, stoji u čestitki.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

HSP BiH traži prekid suradnje s Dodikom nakon njegove izjave o Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojom je izjavom kako je “sve na Bleiburgu trebalo pobiti” potaknuo brojne reakcije u BiH, a iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u ponedjeljak je stigao zahtjev da hrvatske političke stranke iz BiH zbog toga s njim prekinu svaku suradnju.

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH u ponedjeljak je pozvala Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koordinaciju hrvatskih stranaka u BiH, da zbog najnovijih izjava o Bleiburgu potpuno prekine suradnju s Dodikom.

“Evo mog stava o tome, u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu napraviti prema tome kada pogledam što su nam uradili”, kazao je Dodik u intervjuu kojega je u nedjelju objavila beogradska “Politika”.

Ovakvo stajalište obrazložio je konstatacijom kako se ne može zaboraviti na zločine koje su ustaše počinile na području Banje Luke i okolnim selima te u logoru Jasenovac.

Dodik je ustvrdio kako su ustaše u NHD nad Srbima počinile ganocid te je iznio svoju procjenu kako ih je samo u Jasenovcu ubijeno 500 tisuća.

“U mom selu, Mrčevcima, ustaše su pokupile 140 mirnih mještana i sve su ih ubili. Nema srpskog sela u kojem se to nije dogodilo”, kazao je Dodik dodajući kako je “povijesna istina” da su “ustaše koje su klale Srbe poslije bili rukovodioci u komunističkom režimu”.

Hrvatska stranka prava BiH pozvala je zbog ovih navoda na javnu osudu Milorada Dodika i prekid suradnje.

“Pozivamo HNS BiH koji je bio supokrovitelj obilježavanja spomena na Bleiburšku tragediju, da javno osudi Milorada Dodika, te da se prekine svaka suradnja s njim dok se javno ne ispriča za ovu suludu izjavu”, naveli su iz HSP-a BiH uz konstataciju kako su na u Bleiburgu “pobijeni nedužni, civili-starci, žene, djeca kao i razoružani vojnici”.

Dodik je bio među onima koji su se odlučno protivili služenju Svete mise za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali.

HSP sudjeluje u HNS-u kao tijelu koje koordinira djelovanje hrvatskih stranaka u BiH. Na čelu HNS-a je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je prošlog tjedna najavio kako će njegova stranka i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne samo zadržati dosadašnju razinu suradnje nego će je i ojačati. (Hina)

Ivan Miklenić: Predugih 45 godina bila je nametnuta apsolutna šutnja o bleiburškim žrtvama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari