Pratite nas

Iz Svijeta

ISIL prijeti uništenjem antičkog grada Palmire pod UNESCO zaštitom

Objavljeno

na

Po toj nevladinoj organizaciji, džihadisti i provladine snage pokušale su osvojiti teren ispaljujući granate s jedne i druge strane.

IS je u subotu preuzeo nadzor nad većim dijelom sjevera Palmire gdje su se odvijali intenzivni sukobi s lojalnim snagama. Po Opservatoriju, poginulo je najmanje 29 osoba među džihadistima a 47 među pripadnicima vladinih snaga.

[ad id=”68099″]

Većina monumentalnih ruševina nalazi se na jugozapadu grada. Radi se o jednom od najvažnijih kulturnih središta u antičkom svijetu, upisanom u svjetsku baštinu čovječanstva UNESCO-a.

Guverner pokrajine Homs Talal al-Barazi kazao je u subotu navečer da su vladine snage blokirale napredovanje IS-a u Palmiri te da su džihadisti zatražili slanje pojačanja iz njihova uporišta u Raki i Deir Ezoru.

“Pripremili smo potrebne mjere da se zajamči humanitarna podrška predviđajući masovni egzodus iz grada”, dodao je on, procjenjujući da u njemu ima 70.000 stanovnika.

Borci Islamske države opasno su se približili drevnoj Palmiri, “Veneciji pijeska”, antičkom biseru u pustinji čije bi potencijalno uništenje predstavljalo neprocjenjiv gubitak za svjetsku kulturnu baštinu, piše BBC.

Palmira je zadnje mjesto na kojemu bi bilo tko očekivao šumu kamenih stupova i lukova. Putnici iz 17. i 18. stoljeća svaki su put bili ponovno oduševljeni onim što su vidjeli – prostranim poljem ruševina usred sirijske pustinje, negdje na pola puta između sredozemne obale i doline Eufrata.

Posjetiteljima je, međutim, glavni razlog razvoja i napretka toga mjesta odmah vidljiv – drevna Palmira nalazi se na rubu oaze datuljinih palmi i vrtova. Smještena je na izvoru vode i na trgovačkom putu s istoka, a samo joj ime kazuje da palme i dalje dominiraju krajem.

Za grad na tako izoliranoj lokaciji, Palmira zauzima važno mjesto u povijesti Bliskog istoka.

Od skromnih početaka u prvom stoljeću prije Krista Palmira je postupno dobivala na važnosti pod vlašću Rima dok u trećem stoljeću gradski vladari nisu izazvali rimsku vlast i stvorili vlastito carstvo od Turske do Egipta.

Priča o kraljici Zenobiji koja se borila protiv rimskog cara Aurelija dobro je poznata. Manje se zna da je Palmira ratovala s još jednim velikim carstvom, onim Sasanidskih Perzijanaca. Sredinom trećeg stoljeća kad su Sasanidi napali Rimsko Carstvo i zarobili cara Valerijana, upravo Palmirci su ih porazili i potisnuli natrag preko Eufrata. Nekoliko desetljeća nakon toga Rim je bio prisiljen oslanjati se na palmirsku vlast kako bi obnovio svoj utjecaj na istoku.

Palmira je veliko bliskoistočno postignuće, grad kao nijedan drugi u Rimskom Carstvu, jedinstven s umjetničkog i kulturnog aspekta. U drugim gradovima glavnu su riječ vodile političke elite, dok je u Palmiri najvažniji bio stalež trgovaca. Njihovim vojnicima specijalnost je bila zaštita trgovačkih karavana kroz pustinju.

Poput Venecije, Palmira je stvorila golemu trgovačku mrežu, no u ovom je slučaju pustinja bilo njezino more, a deve njezini brodovi.

Bogatstvo stečeno trgovanjem s istokom Palmira je uložila u impresivne arhitektonske projekte u gradu.

Dobro očuvani ostaci svetišta palmirskim bogovima (Belov hram), široka ulica s kolonadama i kazalište i danas su očuvani. Arheološke iskopine ukazuju na nekad živu bliskoistočnu kulturu s upečatljivim vlastitim identitetom.

Palmirani su svoje monumentalne zgrade ponosno ukrašavali vlastitim semitskim pismom i jezikom umjesto da se oslanjaju na grčki i latinski – norme ondašnjeg antičkog svijeta.

Palmira je razvila vlastiti umjetnički stil, svoju klasičnu arhitekturu. Ukrasi na zgradama i način odijevanja govore o širokoj povezanosti s istokom i zapadom. Bila je to u ono doba kozmopolitska kultura.

No o Palmiri se još uvijek zna relativno malo. Iskopan je samo djelić gradskog prostora. Većina još uvijek leži tek nešto ispod površine, a ne u dubokim slojevima, zbog čega je gotovo nadohvat ruku pljačkašima.

Poput drugih sirijskih mjesta i Palmira je bila pljačkana u povijesti, no s obzirom na ponašanje Islamske države u Iraku postoji opravdana bojazan od sustavnog uništenja padne li Palmira u njezine ruke.

Ako se to dogodi, važno poglavlje bliskoistočne povijesti i kulture postat će još jednom žrtvom tragičnog sukoba u Siriji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Nastavljeni prosvjedi u Francuskoj s blokadom cesta, sukobima u Parizu

Objavljeno

na

Objavio

Vozači kamiona u subotu su blokirali ceste u desetak regija diljem Francuske izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog planiranog smanjenja poreznih olakšica na dizel gorivo za cestovni prijevoz, dok je vožnja vlakovima i podzemnom željeznicom i dalje poremećena zbog štrajka protiv mirovinske reforme.

U Parizu je došlo do sukoba s policijom u području Denfert Rochereau na pariškoj Lijevoj obali, jer je nekoliko stotina pripadnika “žutih prsluka” nastavilo sa svojim tjednim prosvjedima, no u usporedbi s ranijim štrajkovima okupilo ih se relativno malo s obzirom na to da je prometni štrajk otežao njihov dolazak do glavnoga francuskog grada.

Istodoban pritisak pripadnika žutih prsluka zbog životnih troškova i prosvjeda sindikata zbog mirovinske reforme najveći su izazov za predsjednika Emmanuela Macrona i napore koje ulaže za uravnoteženje državnog proračuna i uvođenje ekološki prihvatljivijeg zakonodavstva u drugoj polovici svojeg mandata.

Udruga Otre – Organizacija europskih cestovnih prijevoznika protivi se povećanju poreza na dizel gorivo za komercijalna vozila u sklopu vladina nacrta proračuna za 2020.

Udruga se žali na to da strani vozači kamiona kod kuće mogu kupiti jeftinije gorivo, što im omogućuje da budu učinkovitiji u Francuskoj.

U nacrtu proračuna za 2020. vlada planira postupno smanjivati ​​porezne olakšice na gorivo za teretna vozila između 1. srpnja 2020. i 1. siječnja 2022. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Golemi požar kod Sydneya ne može se ugasiti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Reuters

Golemi požar koji gori u blizini Sydneya trenutačno se ne može ugasiti, upozoravaju vatrogasci koji se diljem Australije bore s vatrenom stihijom.

Požar gori na oko 300 tisuća hektara i samo je jedan sat vožnje udaljen od najmnogoljudnijeg australskog grada. Njegov dim uzrokovao je rast zdravstvenih problema.

Stanovnicima koji ne mogu obraniti svoju imovinu od vatre poručeno je da odmah napuste svoje domove. Procjenjuje se da bi Sydney mogao biti obavijen dimom još tjednima, ako ne i mjesecima.

Foto: Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari