Pratite nas

Naši u svijetu

ISIL: Proglasili Islamsku državu: Protivnike javno razapinju!

Objavljeno

na

“Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana”, izvijestila je nevladina udruga.

isil-prijeti-balkanu-napad-one-koji-ne-rade-po-volji-alaha-slika-392505Islamistička militantna grupa ISIL proglasila je kalifat, odnosno islamsku državu, na teritorijima koje kontroliraju u Iraku i Siriji, piše BBC.

Vođa grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglašen je kalifom i vođom “svih muslimana u svijetu”. Uspostava kalifata u kojem će vrijediti strogi islamski zakoni je dugogodišnji cilj mnogih džihadista.

“Odbacite demokraciju i ostalo smeće sa zapada”

O uspostavi kalifata ISIL (Islamska država Iraka i Levanta) objavila je u audio poruci postavljenoj na internetu. Kazali su da će se islamska država protezati od Aleppa na sjeveru Sirije do provincije Diala na istoku Iraka. Na čelu države bit će Abu Bakr al-Baghdadi koji je proglašen kalifom Ibrahimom.

Grupa od svih muslimana zahtjeva da “odaju vjernost” novom vladaru i “odbace demokraciju i ostalo smeće sa zapada”. ISIL je promijenio i ime te se sada jednostavno zovu “Islamska država”.

Javno razapinjanje na trgu

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je ova islamistička grupa javno smaknula i razapela osam pobunjenika koji su se u Siriji borila protiv režima Bashara Assada, ali i protiv džihadista. Osmorica muškaraca brutalno su ubijena na glavnom trgu u Deir Hafaru. “Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana”, izvijestila je nevladina udruga, piše RT.

Deveti muškarac je razapet živ u provinciji Aleppo gdje je pribijen stajao osam sati, ali je navodno preživio brutalno mučenje.

‘Islamska država Irak i Levant’ promijenila je ime u ‘Islamska država’. Time su proglasili uspostavu kalifata, što je islamska država kojom vlada jedan vladar, ne mareći za međudržavne granice.

ISIL je pozvao sve muslimane da “obećaju odanost” novom čelniku i “odbace demokraciju i ostalo smeće Zapada”.

Iračka militantna organizacija “Islamska država u Iraku i Levantu” (ISIL) objavila je u ponedjeljak kalifat, odnosno islamsku državu na područjima koje su pod njihovom kontrolom u Iraku i Siriji.

Nakon objave kalifata, na Twitteru su objavili i petogodišnji plan za globalnu dominaciju. Plan globalne dominacije ove organizacije obuhvaća i Hrvatsku.
Čelnik grupe, Abu Bakar al-Baghdadi koji je proglašen kalifom i “vođom muslimana širom svijeta”, osim balkanskih država Austrije, Mađarske i dijela Ukrajine, namjerava “pokoriti” i Španjolsku, Bliski istok, sjevernu Afriku te veliko područje Azije.

ISIL je pozvao sve muslimane da “obećaju odanost” novom čelniku i “odbace demokraciju i ostalo smeće Zapada”, piše BBC.

ISIL je također priopćio da će od sada jednostavno biti poznat kao “Islamska država”, prenosi BBC.

 

 

 

(VLM/Dnevno/kamenjar.com)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Projekt Korijeni – u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017. u 17,00 sati, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godineu Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović u Vukovaru održati će se videokonferencija u okviru pilot projekta suradnje osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago (Projekt  Korijeni).

Videokonferencija će trajati ukupno 45 minuta te je osim javljanja učenika, učitelja i ravnatelja škole predviđeno i obraćanje državnog tajnika Zvonka Milasa.

Održavanje videokonferencije upravo tog dana naglašava zajedništvo hrvatskog naroda, posebice Hrvata iz BiH i iseljeništva, u Domovinskom ratu, ali i u budućnosti, kroz najmlađe generacije.

Cilj projekta Korijeni, pokrenutog u rujnu 2017., kojeg organizira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, jačanje je povezanosti i suradnje škola koje pohađaju Hrvati izvan RH sa školama u RH kroz:

  • međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz RH, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u RH i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama,
  • podršku jačanju hrvatskog identiteta u BiH i iseljeništvu osnaživanjem veza s Hrvatskom kroz njegovanje hrvatskog identiteta, povijesti, tradicije, kulture na razini primjerenoj dječjoj dobi (s napomenom da se u BiH posljednjih godina intenzivno provodi bratimljenje s turskim školama),
  • pružanje kontinuirane podrške iz RH hrvatskim školama u inozemstvu u kojima volonteri (u pravilu bez potrebnih pedagoških kompetencija) podučavaju djecu hrvatski jezik i kojima će konačno biti pružena institucionalna podrška (Ministarstvo znanosti i obrazovanje sljedeće školske godine planira slanje učitelja u SAD, Kanadu i Australiju),
  • stvaranje platforme za kasnija formalna (na razini udruga/institucija) i neformalna (pojedinci) obrazovna, znanstvena, gospodarska umrežavanja.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

HRVATSKA NOĆ 2017 u NJEMAČKOJ

Objavljeno

na

Objavio

foto: Marko Lažeta

FRANKFURT  Krcata dvorana Fraportove Arene u Frankfurtu  cijele je subotnje  noći pozdravljala brojne glazbene zvijezde koji su došli uveličati Hrvatsku noć 2017, najveći glazbeni spektakl van granica Hrvatske koji s uspjehom organizira poznata glazbena agencija Rokaro Numen iz Neussa.

Atmosfera je u impozantnoj dvorani bila paklena dok su se na centralnoj bini izmjenjivali brojni izvođači: Miroslav Škoro, Prljavo kazalište, Jole, Mate Bulić, grupa Vigor, Magazin, Petar Grašo i drugi…dok su kroz program vodili Dalibor petko i fra Marinko Vukman.

Iako je stari morski vuk  Oliver Dragojević ove godine zbog bolesti bio spriječen da nastupi u Frankfurtu,  kolege i publika su ga se rado prisjetili , poslali mu pozdrave i potporu za što brže ozdravljenje uz izvedbu pjesme „Vjeruj u ljubav,“ što je za publiku bilo vrlo emotivno, a Oliveru poruka kako je iseljena Hrvatska uz njega.

– Svaka čast organizatorima iz agencije “Rokaro Numen” iz Neusa koji su se tako potrudili i uspjeli organizirati jedan ovakav glazbeni događaj koji za nas puno znači i koji nas mlade ovdje u Njemačkoj povezuje sa Hrvatskom.Pa vidite koliko je tu došlo ljudi.Jedna krasna domoljubna  atmosfera, puna zajedništva!! A to je zbog toga jer svi mi  u iseljeništvu, ma gdje se god nalazili u Australiji, Njemačkoj, Kanadi, Irskoj ili drugdje slušamo našu glazbu i veselimo se koncertima naših pjevača. A ovoliko njih sresti i vidjeti na jednom mjestu je zaista lijepo, pričaju nam hrvatski mladi koje smo susreli ove večeri u Fraportovoj Areni, a koji su svaku prigodu koristili za fotkanje sa svojim prijateljima i omiljenim poznatim domaćim pjevačima.

A iseljeni Hrvati na ovaj nezaboravni glazbeni spektakl stigli su iz mnogih njemačkih gradova i susjednih zemalja, Austrije, Švicarske, Nizozemske pa i  mladost iz Lijepe naše, jer ne sreće se ni doma svaki dan toliko hrvatskih zvijezda na okupu.

Nezaboravna hrvatska fešta trajala je sve do zore.

Na kraju što kazati osim svaka čast organizatorima iz agencije „Rokaro Numen“ koju vodi poznati glazbeni menadžer Robert Martinović sa svojim suradnicima Karlom Martinovićem i Tomislavom Pericom uz poruku bilo brojne publike: Bilo je nezaboravno vidimo se i naredne godine u Frankfurtu.

Zoran Paškov, Nives Milardović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari