Connect with us

Naši u svijetu

ISIL: Proglasili Islamsku državu: Protivnike javno razapinju!

Objavljeno

on

“Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana”, izvijestila je nevladina udruga.

isil-prijeti-balkanu-napad-one-koji-ne-rade-po-volji-alaha-slika-392505Islamistička militantna grupa ISIL proglasila je kalifat, odnosno islamsku državu, na teritorijima koje kontroliraju u Iraku i Siriji, piše BBC.

Vođa grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglašen je kalifom i vođom “svih muslimana u svijetu”. Uspostava kalifata u kojem će vrijediti strogi islamski zakoni je dugogodišnji cilj mnogih džihadista.

“Odbacite demokraciju i ostalo smeće sa zapada”

O uspostavi kalifata ISIL (Islamska država Iraka i Levanta) objavila je u audio poruci postavljenoj na internetu. Kazali su da će se islamska država protezati od Aleppa na sjeveru Sirije do provincije Diala na istoku Iraka. Na čelu države bit će Abu Bakr al-Baghdadi koji je proglašen kalifom Ibrahimom.


Grupa od svih muslimana zahtjeva da “odaju vjernost” novom vladaru i “odbace demokraciju i ostalo smeće sa zapada”. ISIL je promijenio i ime te se sada jednostavno zovu “Islamska država”.

Javno razapinjanje na trgu

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je ova islamistička grupa javno smaknula i razapela osam pobunjenika koji su se u Siriji borila protiv režima Bashara Assada, ali i protiv džihadista. Osmorica muškaraca brutalno su ubijena na glavnom trgu u Deir Hafaru. “Borci ISIL-a su ih potom razapeli na glavnom trgu u mjestu gdje su tijela stajala izložena tri dana”, izvijestila je nevladina udruga, piše RT.


Deveti muškarac je razapet živ u provinciji Aleppo gdje je pribijen stajao osam sati, ali je navodno preživio brutalno mučenje.

‘Islamska država Irak i Levant’ promijenila je ime u ‘Islamska država’. Time su proglasili uspostavu kalifata, što je islamska država kojom vlada jedan vladar, ne mareći za međudržavne granice.

ISIL je pozvao sve muslimane da “obećaju odanost” novom čelniku i “odbace demokraciju i ostalo smeće Zapada”.

Iračka militantna organizacija “Islamska država u Iraku i Levantu” (ISIL) objavila je u ponedjeljak kalifat, odnosno islamsku državu na područjima koje su pod njihovom kontrolom u Iraku i Siriji.

Nakon objave kalifata, na Twitteru su objavili i petogodišnji plan za globalnu dominaciju. Plan globalne dominacije ove organizacije obuhvaća i Hrvatsku.
Čelnik grupe, Abu Bakar al-Baghdadi koji je proglašen kalifom i “vođom muslimana širom svijeta”, osim balkanskih država Austrije, Mađarske i dijela Ukrajine, namjerava “pokoriti” i Španjolsku, Bliski istok, sjevernu Afriku te veliko područje Azije.

ISIL je pozvao sve muslimane da “obećaju odanost” novom čelniku i “odbace demokraciju i ostalo smeće Zapada”, piše BBC.

ISIL je također priopćio da će od sada jednostavno biti poznat kao “Islamska država”, prenosi BBC.

 

 

 

(VLM/Dnevno/kamenjar.com)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari