Connect with us

Gospodarstvo

Isisali su milijarde kuna iz Proračuna:ovo je 12 kapitalaca iz Remetinca

Objavljeno

-

BILO da su bili birani na izborima za parlament ili lokalnu vlast ili da su bili izabrani od Vlade za odgovorna mjesta u državnim tvrtkama ovi ljudi koji su do jučer uživali povjerenje naroda i vlasti danas se nazivaju – kapitalcima iz Remetinca.  Naime, riječ je o najpoznatijim stanovnicima zatvora koji su boravili u pritvoru od 2009. godine godine do danas, a dokazane su im ili se još uvijek dokazuju milijunske malverzacije

IVO SANADER – ratni profiter

Svakako je najveći “kapitalac” Remetinca,  a kao bivši premijer i šef HDZ-a dobio je osam i pol godina zatvora za ratno profiterstvo. Bivši premijer već je pravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL, a zajedno sa svojom bivšom strankom HDZ-om i nekoliko njenih dužnosnika nepravomoćno zbog izvlačenja državnog novca i punjenja HDZ-ova crnog fonda preko agencije Fimi media.

Sudi mu se zbog primanja mita u slučaju Planinska, u srpnju bi mu trebalo početi novo suđenje u slučaju HEP-Dioki, a čeka ga i nepotvrđena šesta optužnica kojom ga se tereti da je HEP oštetio za 650 milijuna kuna potičući tadašnju upravu da šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju prodaje struju ispod tržišne cijene.

NADAN VIDOŠEVIĆ – umjetnička zbirka i šteta od 35 milijuna kuna

Tereti se za aferu Remorker zbog kojeg je bio u višemjesečnom pritvoru u Remetincu, a sumnjiči ga se za izvlačenje 35 milijuna kuna. Na čelu HGK bio je od 1995. godine a bio je i predsjednik Hajduka, župan, predsjednički kandidat te predsjednik Uprave Kraša.

Od poznatih nekretnina posjeduje  obiteljsku kuću u Zagrebu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru, turistički objekt u Omišu, zemljište u Medulinu, šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini te zemljište u Kupresu u BiH.

Poznat je i po skupocjenoj zbirci umjetnina.

IVAN MRAVAK – bivši stanovnik Remetinca težak najmanje 650 milijuna kuna

Ivan Mravak tereti se za štetu od čak 650 milijuna kuna zbog prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju.

Već je prije nagodbom dobio godinu i pol dana zatvora priznajući da je  2007., po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića, za HDZ pribavio 600.000 kuna.

NEVENKA JURAK, MLADEN BARIŠIĆ I BRANKA PAVOŠEVIĆ – Milijuni za HDZ

Najveća korupcijska afera  u Hrvatskoj svakako je ona Fimi media, a proglašeni su krivima Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček, Branko Pavošević, Nevenka Jurak, Anita Lončar-Papeš, Bojan Dimića, Hrvatska demokratsku zajednica i trgovačko društvo Fimi media.  Afera je bila teška sedamdesetak milijuna kuna.

Barišić je dobio tri godine zatvore, Pavošević godinu i pol, a Nevenka Jurak dvije godine zatvora.

JOSIP PROTEGA – Bankomat težak 225 milijuna kuna

Josip Protega bio je na čelu Hrvatske poštanske banke, a afera bankomat bila je teška 255 milijuna kuna. I Protega je proveo mjesece u Remetincu.

“Nesavjesnim poslovanjem napravljena je velika šteta Hrvatskoj poštanskoj banci.Uprava HPB-a lažno je prikazivala i poslovanje te sebi isplaćivala nepripadajuće bonuse”, stoji u optužnici.

ROBERT JEŽIĆ – Vole ga predsjednici i bivši premijeri

Rober Ježić bivši šef Diokija i bivši vlasnik dnevnika Novi list pravomoćno je osuđen u poznatom slučaju INA-MOL prema kojoj je u državnu kasu trebao vratiti pet milijuna eura. Tereti ga se i malverzacije i u slučaju HEP-DIOKI da je sa Sanadervom poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da njegovim  tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Ukupna šteta procijenjuje se na oko 60 milijuna kuna.

DAMIR POLANČEC – Spice boy

Damir Polančec bivši je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u vladama premijera Ive Sanadera i premijerke Jadranke Kosor. Dobio je deset mjeseci zatvora za izradu nepotrebne studije te za aferu Reflektori.

USKOK ga je teretio da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je raznim dioničarskim transakcijama koprivničku Podravku oštetila za oko 400 milijuna kuna.

MARINA LOVRIĆ MERZEL – Kuma s Remetinca

Bivša sisačko-moslavačka županica još je jedna bivša stanovnica Remetinca. Osumnjičena za više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, primanje mita i pranje novca.

Županiju je oštetila za više od 10,5 milijuna kuna

MILAN BANDIĆ – Dosadašnja šteta od 20 milijuna kuna

Zagrebački gradonačelnik i aktualni stanovnik Remetinca Milan Bandić tereti se za Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više slučajeva u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.Ukupna šteta procijenjuje se na oko 20-tak milijuna kuna.

IVAN ČEHOK

Bivšeg gradonačelnika Varaždina teretilo se da je zajedno s poduzetnikom Davorom Pataftom oštetio grad Varaždin za 28 milijuna kuna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas