Pratite nas

Hrvatska

ISKAPANJE U BRDOVCU: Strijeljanja su trajala tri dana. Tisuće su pobacane u jame koje se tek sada otkrivaju

Objavljeno

na

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Svjedoci tvrde da ih je bilo četiri tisuće. Što domobrana, što vermahtovih vojnika, uglavnom Folksdojčera iz tzv. Plave divizije.

Uhvaćeni su u povlačenju prema austrijskoj granici. I koncem svibnja 1945. pobijeni na širem području Brdovca, u nizu sela protegnutih kada se od Zaprešića krene prema slovenskoj granici.

Strijeljanja su trajala tri dana. Nitko sa sigurnošću ne može reći koje su točno partizanske jedinice počinile zločin. Mještanima je, naime, strogo bilo naređeno da ne izlaze iz kuća. Leševe ubijenih vidjeli su poslije, kada su partizani otišli, piše Slobodna Dalmacija

– Dovodili su ih u grupama od po četiri ili šest. Bili su goli. Najprije su ih skinuli, a onda vezali žicom i tako vodili na likvidaciju. Zarobljenike su dovodili predvečer, a smaknuća su bila noću. Svi u selu morali su biti u kući. Nije se smjelo paliti svjetlo, niti se smjelo izlaziti. U kuće koje su bile bliže nasipu dopirali su jauci. Dozivali su djecu, svoje žene, jaukali… Cijelim selom odzvanjali su rafali – ispričao je svojedobno za Večernji list Pavao Kutarčić iz Ključa Brdovečkog. U to je doba imao 15 godina.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja objavila je u ponedjeljak da je koncem siječnja provela terensko istraživanje na preko 2400 četvornih metara u tom kraju te da je na lokaciji Prudnice u općini Brdovec pronašla posmrtne ostatke žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Kada vremenski uvjeti postanu pogodniji, poručili su u Ministarstvu branitelja, krenut će se s drugom fazom: ekskumacijom posmrtnih ostataka.

Prema prvim informacijama, tamo bi se moglo nalaziti između 200 i 300 tijela ubijenih pripadnika poražene vojske nakon Drugog svjetskog rata.

Ministarstvo branitelja priopćilo je da su tijekom terenskog istraživanja kroz razgovor s mještanima prikupljena dodatna saznanja o grobištima na području općine Brdovec. To je inače bio kraj u kojemu tijekom Drugog svjetskog rata praktički nije ispaljen ni metak. Njihova apokalipsa počinje u danima kada je rat završio.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

– Nakon što su ih pobili, partizani su samo otišli. Sjećam se glava, ruku, nogu koje su virile iz zemlje. Morali smo ih pokopavati. Sjećam se da su u jednu jamu pobacali toliko leševa da se nije mogla zatrpati, pa su se mrtva tijela morala prebacivati u drugu – ispričao je jedan svjedok.

U brdovečkom kraju u tim danima nije bilo puno muškaraca. Većina ih je bila mobilizirana u domobrane, pa su u selima ostali žene i djeca. Lipanj je te 1945. bio izuzetno vruć.

– Doslovce je kipjelo iz tih grobnica. Krv je izlazila iz zemlje, a žene su dolazile i motikama zgrtale zemlju preko te krvi ne bi li je prekrile – ispričao je drugi svjedok, piše Slobodna Dalmacija

U selu su prikupili živo vapno. Polijevali su ga preko tijela kako bi spriječili smrad i širenje zaraze. Na listi partizanskih zločina u okolici Zagreba koju su objavljivali desničarski portali u općini Brdovec se navode 10 lokacija masovnih grobnica: u šumi Janekovićevo, na brdovečkom groblju, u Ključanskoj Gmajni, Hercegovu, kod Rasadnika, u Javorju, u Ključu Brdovečkom, Prudnicama, u Pancer grabi i u Šenkovcu.

Za Prudnice se navodi okvirna brojka od oko tisuću žrtava.

 

Probnim iskapanjima otkrivena još jedna grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska zapjevala ‘Moja domovina’!

Objavljeno

na

Objavio

Brojni građani diljem Hrvatske odazvali su se pozivu s društvenih mreža da u 20 sati izađu na prozore i balkone te da zapjevaju i zasviraju pjesmu “Moja domovina” u čast svim službama koje se nose s koronavirusom i potresom.

“Zasvirajmo svi koji znamo, pokažimo im da nisu sami, i da cijenimo sve što rade za dobrobit svih nas. Pokažimo još jednom kako smo uvijek bili složni kada nam je bilo najteže. Zato u nedjelju s početkom u 20 sati, svi zapjevajmo i zasvirajmo”, pisalo je u pozivu koji su građani zdušno prihvatili.

Mnogi su i prije 20 sati otvorili prozore i balkone, a iz nekih se stanova i kuća mogla čuti i glazbena podloga kao poticaj za zajedničku pjesmu.

Gromoglasan pljesak i Moja domovina ponegdje su trajali i petnaestak minuta.

Na taj su način, simbolično, građani zahvalili svim zdravstvenim djelatnicima, Nacionalnom stožeru civilne zaštite, policiji, vojsci, navijačima i svima onima koji se u teškim trenucima žrtvuju za dobrobit svih.

Građani su već nekoliko puta pljeskom dali podršku hitnim službama, civilnoj zaštiti i drugima za hrabrost u borbi protiv koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.

Pjesmu ‘Moja Domovina’ napisali su Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, priredio ju je Nikša Bratoš, dok ju je otpjevao Hrvatski band aid uz solo gitariste Vedrana Božića, Huseina Hasanefendića i Damira Lipošeka. Objavljena je početkom Domovinskog rata 1991. godine. (Hina/HRT)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska nabavila 12,5 tona medicinske opreme iz Kine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Zagreb je iz Šangaja u nedjelju sletio zrakoplov tvrtke China Eastern Airlines kojim je stiglo 12,5 tona medicinske opreme potrebne za borbu protiv virusa COVID-19, a riječ je o prvom od letova kojima će iz Kine pristizati oprema potrebna zdravstvenom sustavu i svim službama, priopćeno je iz Vlade RH.

Ujedno, sinoćnjim dolaskom 10 tona zaštitne opreme letom iz Šangaja u Frankfurt, Vlada Republike Hrvatske je osigurala više od 20 tona zaštitnih maski, zaštitnih odijela i zaštitnih naočala. Oprema će iz Frankfurta danas biti prevezena u Hrvatsku.

Ovo je još jedan primjer kvalitetne suradnje Hrvatske i Kine, o čemu su u petak telefonski razgovarali predsjednik Vlade Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang. Dvojica premijera razgovarala su o daljnjoj nabavi zdravstvene opreme od Kine i kineskoj donaciji zaštitne opreme, a u okviru zajedničkih napora u borbi protiv pandemije koronavirusa, ističe se u priopćenju iz Vlade RH. (Hina)

Foto: Vlada RH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari