Islamska država odaslala još jednu jezivu poruku!

0

Organizacija Islamska država (IS) pozvala je u ponedjeljak svoje pristaše da ubijaju građane zemalja međunarodne koalicije za borbu protiv te džihadističke skupine u Iraku i u Siriji, napose Amerikanaca i Francuza, a jordanski kralj ocijenio je da je svijet prekasno shvatio veličinu prijetnje te terorističke organizacije.

BAGDAD – Organizacija Islamska država (IS) pozvala je u ponedjeljak svoje pristaše da ubijaju građane zemalja međunarodne koalicije za borbu protiv te džihadističke skupine u Iraku i u Siriji, napose Amerikanaca i Francuza, a jordanski kralj ocijenio je da je svijet prekasno shvatio veličinu prijetnje te terorističke organizacije.

“Ako možete ubiti američkog ili europskog nevjernika – napose zle i prljave Fracuze – ili Australca ili Kanađanina, ili bilo kojeg (…) građanina zemalja članica koalicije protiv Islamske države, uz Božju pomoć ih ubijajte na bilo koji način”, rekao je Abu Mohamed al Adnani, glasnogovornik IS-a, u poruci objavljenoj na više jezika.

Kako piše Novi list, u koaliciju je ušla i Hrvatska. Lijepa Naša nalazi se na popisu pedesetak država i organizacija koje će krenuti u borbu protiv IS-a. To što se Hrvatska nalazi na popisu nije nikakvo iznenađenje.

Na popisu su, primjerice, i Europska unija i NATO, a Hrvatska je članica i jedne i druge asocijacije, pa se onda pretpostavlja i da je Hrvatska prihvatila izravno sudjelovanje u kampanji protiv Islamske države, baš kao što su to učinile Austrija, Belgija, Bugarska, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Litva, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska i Velika Britanija.

Sjedinjene Države i Francuska su dosad u Iraku izvodile zračne udare na položaje IS-a, skupine koja je u srpnju proglasila “kalifat” na dijelu teritorija Sirije i Iraka, kojih velike dijelove kontroliraju.

Sjedinjene Države i druge zemlje morale su u Siriji ranije intervenirati kako bi spriječile napredovanje IS-a, rekao je jordanski kralj Abdulah II.

Jačanje IS-a se “moglo spriječiti da je međunarodna zajednica bolje i složnije nastojala da financiranje i pomoć prvim (islamističkim) skupinama u Siriji ne poprime ovakve razmjere”, rekao je kralj Abdulah II. u razgovoru za američku televiziju CBS u nedjelju.

IS sada ima pristup naftnim izvorima, što će ga dodatno ojačati, rekao je kralj odgovarajući na novinarska pitanja u New Yorku, kamo je došao na UN-ovu opću skupštinu.

Novcem od prodaje nafte mogu “platiti strane borce i kupovati oružje”, dodao je.

Abdulah II., koji misli da se čelnike IS-a ne bi smjelo zvati “muslimanima”, rekao je da se svijet mora ujediniti u borbi s tom skupinom koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije, gdje je proglasila “kalifat” u kojemu se islamski zakon tumači radikalno i čine se zločini poput razapinjanja na križ i odsijecanja glave.

“Islamska država je potaknula osvješćivanje: vrijeme je da se priključimo borbi dobra protiv zla”, ocijenio je.

Hina

facebook komentari