Pratite nas

“Islamska država” i promišljena provokacija

Objavljeno

na

Video „Islamske države“ na kojem se prikazuje odrubljivanje glave američkom novinaru Jamesu Foleyu šokiralo je svijet. To je, kako tvrde stručnjaci, dio proračunate medijske strategije terorista.

odrub2„Islamska država“ (IS) prije Islamska država u Iraku i Siriji (ISIS) je i dosad šokirala javnost svojom neciviliziranom brutalnošću. No potez koji su počinili objavivši video-snimku odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Foleyu, koji je još 2012. otet u Siriji, užasnuo je i one najtvrdokornije. No ne radi se o očajničkom potezu terorista koji se nalaze pod udarom američkog vojnog zrakoplovstva, nego o dobro promišljenoj proračunatoj medijskoj strategiji. Christoph Günther sa Sveučilišta u Leipzigu je jedan od najpoznatijih njemačkih poznavatelja islama. On se specijalizirao za pitanja vizualne kulture i socijalnih pokreta u arapskom svijetu i za Deutsche Welle govori o medijskoj strategiji koju IS provodi u Siriji i Iraku.

DW: „Islamska država“ (IS) objavila je video koji navodno prikazuje odsijecanje glave američkog novinara Jamesa Foleya. Koja je poruka te video-snimke?

Christoph Günther: Osnovna poruka jest osveta. Slika govori jasnim jezikom. Obukavši žrtvu u narančasti kombinezon, sličan onome koji nose zatvorenici u Guantanamu,teroristi poručuju kako su sada uloge zamijenjene. Druga poruka je zastrašivanje: „Ako vi koristite vojne snage protiv nas, mi ćemo uzvratiti svim raspoloživim sredstvima. Ako je potrebno, naše mete bit će svi vaši građani kojih se dokopamo: novinari, zaposleni u zapadnim firmama koje posluju na kurdskom području i oni koji rade u humanitarnim organizacijama.

Kako možemo opisati medijsku strategiju koju koristi IS?

Ona je vrlo široka. Ako se vratimo u 2003. godinu i prethodnicima ove grupe, vidjet ćemo da su oni prvo imali tiskane publikacije i audio zapise koje su ponekad objavljivali na audio kazetama. Posljednjih nekoliko godina porasla je distribucija njihovog audio i video materijala. Ne samo da se kvaliteta poboljšala, nego je i sadržaj postao raznovrsniji. I dalje možemo vidjeti snimke napada, ali u znatno boljoj rezoluciji. Njih sada snimaju i profesionalne ekipe, sa po četiri kamere u visokoj rezoluciji. Pored ovih zapisa, tu je i video materijal kojim se širi ideologija grupe i opravdava postojanje „Islamske države” na određenoj teritoriji.

U ranim propagandnim video zapisima Al Kaide, kao važan detalj, pojavljivao se romantizirani prikaz prijateljstva među suborcima.

I „Islamska država“ to prikazuje. Borci se zajedno mole, recitiraju stihove zajedno, zabavljaju se, smiju, plivaju. I civili se opisuju, njihova patnja, ali i slike dječjih zabava i izleta koje organiziraju džihadisti. Poruka je da je pod vladavinom „Islamske države“ siguran i miran život moguć.

Christoph Günther Christoph Günther

Što su osnovni ciljevi njihove propagande?

Ako pogledamo samo nekoliko godina unatrag, ciljna grupa su im bili mladi muslimani koji govore arapski i koji mogu na internetu pronaći ono što džihadisti objavljuju. Danas se cilja na širu publiku. Cilj više nije samo regrutiranje novih boraca, nego i organizacija svih onih koji mogu pomoći širenju struktura organizacije, akademici i visoko obrazovani od kojih se ne očekuje da postanu borci, već da svojim znanjem doprinesu projektu. Ako „Islamska država“ želi imati funkcije prave države potreban joj je i birokratski aparat i obučeno osoblje.

Koliko je važna propaganda za regrutiranje po Europi?

Ona igra glavnu ulogu, jer su im potrebni ljudi koje, kao indoktrinirane sljedbenike, mogu poslati natrag da dalje šire ideologiju „Islamske države“. Strategija je da se dođe do „veleposlanika“, odraslih na zapadu koji su dobro upoznati sa zapadnom kulturom.

Koja je tu uloga društvenih medija?

Vrlo intenzivan dijalog se vodi i na društvenim mrežama. One se koriste, između ostalog, da bi se ojačalo jedinstvo unutar pokreta. Prije nekoliko godina internetski forumi su imali prvenstveno tu ulogu. Društvene mreže danas služe i za širenje njihovih medijskih poruka.

Kako funkcionira Al Hajat Medija Centar, medijski ogranak IS-a?

U principu, ona funkcionira kao svaka druga novinska agencija. Oni imaju timove kamermana, sakupljaju vijesti iz različitih izvora, obrađuju ih u određenoj formi i emitiraju. Kamere snimaju borce i dokumentiraju događaje, propovjedi ili rad islamističkog suda. To znači da je medijski ogranak odlično tehnički opremljen i da prati organizaciju „Islamske države“ koju, naravno, prikazuje u pozitivnom svjetlu.

Vi nam dakle predstavljate sliku jedne visoko profesionalne i racionalne organizacije?

Ako govorimo o racionalnim koracima, a prema viđenju sociologa Maxa Webera, onda se ta grupa ponaša racionalno, čak i kroz akcije koje bi neki okarakterizirali kao neracionalne. Na primjer, ovaj zastrašujući video odrubljivanja glave, ima vrlo racionalnu ulogu zastrašivanja neprijatelja I konsolidacije snaga unutar same „Islamske države“. Vrlo racionalno i strateško razmišljanje stoji iza poteza „Islamske države“.

dw.de

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Krstičević: Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom.

S tugom i bolom prisjećamo se 18.11.1991. godine, žrtava Vukovara i Škabrnje, naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Naša je zadaća čuvati istinu o obrambenom, Domovinskom ratu i našim hrvatskim braniteljima! Čuvajmo sjećanja, ali budimo okrenuti budućnosti i stvaranju boljeg života za sve nas!

Upravo zbog Škabrnje i Vukovara, trebamo graditi sigurno okružje kako se ti tragični događaji hrvatske povijesti više nikada ne bi ponovili.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari