Connect with us

Iz Svijeta

Islamska država uspostavila ‘pokrajinu’ u Indiji

Objavljeno

on

Islamska država (IS) je nakon sukoba između militanata i snaga sigurnosti u osporavanom u Kašimiru prvi puta objavila da je u Indiji uspostavila “pokrajinu”, javlja u subotu Reuters.

Islamistička novinska agencija Amaq je kasno u petak objavila vijest o osnivanju pokrajine “Wilayah of Hind” te da je IS nanio žrtve indijskoj vojsci u gradu Amshipora u kašmirskom okrugu Shopian.

Priopćenje IS-a poklapa se s priopćenjem indijske policije o sukobu u Shopiani koja navodi da je tom prilikom ubijen pripadnik islamističke skupine Ishfaq Ahmad Sofi.

Objava IS-a o uspostavi nove pokrajine prvenstveno ima za cilj osnažiti reputaciju te sunitske džihadističke skupine koja je u Iraku i Siriji doživjela poraz te je protjerana iz samoproglašenog kalifata. IS je svojedobno u Iraku i Siriji kontrolirao golema područja tih zemalja.

Nakon tog poraza IS sada pribjegava brzim, kratki oružanim akcijama i samoubilačkim napadima, a odgovornost je preuzeo i za napade na Šri Lanki na Uskrs u kojima je poginulo najmanje 253 ljudi, među kojima je i 45 djece. Mete bombaša samoubojica bile su katoličke crkve i luksuzni hoteli u kojima većinom odsjedaju turisti sa Zapada.

Nakon napada vlasti su pokrenule sveobuhvatnu potragu za osumnjičenima, a predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena je tjedan dana nakon napada u ime nacionalne sigurnosti objavio zabranu nošenja ‘nikaba’, ženske odjeće koja pokriva cijelo tijelo i lice.

(Hina/Reuters)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari