Connect with us

Iz Svijeta

Islamsko-arapski samit traži hitan prekid vatre u Gazi

Objavljeno

-

Foto: EPA

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani rekao je da Katar ulaže velike napore kako bi ispregovarao oslobađanje izraelskih talaca u Gazi u govoru u subotu na muslimansko-arapskom samitu na kojem je iranski predsjednik pozvao muslimanske zemlje da proglase izraelsku vojsku “terorističkom organizacijom”.

Na izvanrednom islamsko-arapskom samitu u glavnome gradu Saudijske Arabije i zemlja domaćin i muslimanske zemlje pozvale su na hitno okončanje vojnih operacija u Gazi te imenovale Izrael odgovornim za ‘zločine’ protiv Palestinaca.

‘Međunarodna zajednica nije se uspjela nositi s vlastitim zakonskim i etičkim odgovornostima’, rekao je šeik Tamim tijekom zajedničkog islamsko-arapskog samita o Gazi u saudijskoj prijestolnici Rijadu. ‘Koliko dugo će međunarodna zajednica tretirati Izrael kao da je iznad međunarodnih zakona’, zapitao je katarski šeik.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u subotu da bi trebalo sazvati međunarodnu mirovnu konferenciju kako bi se pronašlo trajno rješenje za sukob između Izraela i Palestinaca. ‘Nisu nam potrebne stanke od nekoliko sati u Gazi, nego trebamo trajni prekid vatre’, rekao je Erdogan u obraćanju na izvanrednom samitu u Rijadu.

Na zahtjev Palestinaca i Saudijske Arabije čelnici 22 zemalja Arapske lige okupili su se u Rijadu kamo je prvi put doputovao iranski predsjednik Ebrahim Raisi i pozvao muslimanske zemlje da proglase izraelsku vojsku ‘terorističkom organizacijom’.

Raisi je također pozvao muslimanske zemlje da se pripreme ‘na naoružavanje Palestinaca’, ako se ratni zločini nastave. ‘Izraelska vojska morat biti označena kao teroristička organizacija’, izjavio je Raisi u subotu i ponovno hvalio radikalnu palestinsku skupinu Hamas zbog rata protiv Izraela te pozvao islamske zemlje da nametnu sankcije Izraelu.

‘Nema drugog načina osim pružiti otpor Izraelu, ljubimo ruke Hamasu za njegov otpor protiv Izraela’, rekao je Raisi na samitu u Rijadu i pozvao da se Izraelu uvedu sankcije na naftu i druge proizvode.

Hamas je pozvao sudionike samita da ‘donesu povijesnu i konačnu odluku da odmah zaustave cionističku agresiju’. ‘Pozivao arapske i muslimanske čelnike… da pritisnu američku administraciju koja snosi direktnu odgovornost za genocidni rat protiv našeg narodu Pojasu Gaze’, navodi se u priopćenju palestinske militantne skupine Hamas.

Genocid je spomenuo i predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas koji je na vlasti na Zapadnoj obali pozivom. Abas je rekao da se protiv Palestianca vodi ‘genocidni rat’ i pozvao je Sjedinjene Države i Izrael da okončaju agresiju.

Iranski predsjednik prvi put je doputovao u Saudijsku Arabiju, koja je najveća protivnica Irana u regiji, otkako su u ožujku Teheran i Rijad objavili obnovu diplomatskih odnosa nakon sedam godina prekida.

Iran podržava palestinski islamistički pokret Hamas, koji je okrutnim zločinima nad Izraelcima počeo 7. listopada novi krug nasilja. Iran podržava i libanonski pokret Hezbolah s kojim Izrael razmjenjuje vatru na izraelsko-libanonskoj granici, te jemenske Hutije koji su izveli nekoliko napada dronovima i raketama na jug Izraela.

Pojedine zemlje poput Alžira i Libanona, predložile su prekid gospodarskih i diplomatskih odnosa s Izraelom te obustavu isporuka nafte Izraelu i njegovim saveznicima, navode diplomati.

Takav prijedlog odbacile su najmanje tri države među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein koji su 2020. normalizirali odnose s Izraelom. Saudijska Arabija koja održava tijesne veze sa SAD-om, a prije 7. listopada poduzela je korake prema normalizaciji odnosa s Izraelom, strahuje da bi mogla postati metom.

Saudijski princ prestolonasljednik Mohamed bin Salman rekao je da Rijad ‘smatra okupacijske vlasti odgovorne za zločine protiv palestinskog naroda’. ‘Uvjereni smo da je jedini način da se zajamči sigurnost, mir i stabilnost u regiji ukidanje okupacije, opsade i kolonizacije’, rekao je bin Salman.

Izrael i njegov glavni saveznik, Sjedinjene Države, do sada su odbacivale zahtjeve za prekidom vatre u Gazi. Saudijski analitičar Aziz Alghashian smatra da osim Izraela odgovornima treba označiti i države koji mu ‘olakšavaju zadaću (…) a to znači Sjedinjene Države i Zapad’.

U petak je bin Salman osudio ‘izraelske okupacijske snage zbog stalnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava’ i to je bila prva njegova javna izjava o ratu Izraela i Hamasa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas