Connect with us

Događaji

Ispisivanje povijesti na Golom otoku

Objavljeno

on

U organizaciji udruga Magis i SKAC ovih se dana na Golom otoku odvija tjedan edukacijskog karaktera s naglaskom na povijest, gdje se kroz edukaciju o totalitarnim režimima na primjeru Golog otoka polaznicima pruža detaljniji uvid u povijesna zbivanja na tome otoku i u Republici Hrvatskoj. Iako su informacije o logoru još uvijek nepotpune i teže dostupnije, polaznici zajedno s povjesničarima te političkim analitičarima pokušavaju rasvijetliti događaje i što više saznati o povijesnom i političkom značenju samoga otoka.

Osim svakodnevnih predavanja brojnih predavača iz Hrvatske i šire, polaznici sudjeluju u radionicama vezanim uz totalitarne sisteme, kao i fizičkim aktivnostima vezanim uz uređenje okoliša otoka. U večernjim druženjima polaznici rade na aktualizaciji stečenih uvida te pod zvjezdanim nebom otoka razmišljaju o oprostu, miru, ideologijama, banalnosti zla i pobjedi istine.

Ljubljanski fenomenolozi dr. Dejan Komel i Manza Erzetič dotaknuli su se teme opisa prošlosti u svjedočanstvima ljudi te načinom na koji takva svjedočanstva usmjeruju tijek pojedinačnih života. Pozabavili su se i odnosom svjedoka prošlosti i pripovjedača prošlosti, kao i načinom i stavom koji bismo trebali zauzeti prema prošlim događajima.

Povjesničar dr. Ante Nazor podijelio je s nama svoje dojmove.

Lijepo je u ovom ambijentu održati predavanje. Govorili smo o temi vezanoj uz ono što se događalo u Drugom svjetskom ratu, uz sustav koji je uspostavljen i zbog kojeg ni mi danas nemamo medijsku slobodu koju smo očekivali, što zbog straha, što zbog programiranog djelovanja. Mi smo danas bombardirani u medijskom prostoru raznim dezinformacijama, koje nastoje Domovinski rat prikazati kao da nije bio u zakonitim okvirima i kao da se nije trebao dogoditi. I zapravo se opet teži k nekakvoj regionalizaciji, nekakvom regionalizmu i nekakvom anacionalnom osjećaju – istaknuo je Nazor

goli otok predavanje

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR