Pratite nas

BiH

Isplivali novi dokazi, Halilović odgovoran za zločine u Hercegovini

Objavljeno

na

DIREKTIVA: Dokument koji je potpisao Halilović nije bio dostupan Haaškom sudu

[ad id=”68099″]

Kamenjar je ranije objavio nekolicinu tekstova o Seferu:

>>Sefer Halilović – nekadašnji suradnik KOS-a i snažan vjetar u leđa velikosrpskoj separatističkoj politici

>>Pogledajte materijal koji dokazuje odgovornost Sefera Halilovića za pokolje koji su se dogodili na Uzdolu, Grabovici i Trusini  itd…

Oštar rat otvoren je između dviju grupacija bivših visokih časnika bošnjačke Armije BiH koji su bacili novo svjetlo na zločine počinjene na području Hercegovine nad Hrvatima u mjestima Uzdol, Grabovica i Trusina, što daje dovoljno materijala tužiteljstvima da iskoriste prljavo rublje, kazne odgovorne za zločine i utvrde istinu o ovim događajima.

[incor name=”Halilovićev film”]Halilovićev film[/incor]

Najprije je sin bivšeg načelnika Stožera vrhovnog zapovjedništva Armije BiH Sefera Halilovića Samir Halilović snimio i objavio film “Kako je izdana Hercegovina”, koji su platili porezni obveznici Sarajevske županije, u kojemu je optužio brojne druge časnike i postrojbe Armije BiH za zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a. Kao glavni krivci navedeni su pripadnici Specijalnog odreda pri Stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije BiH kojim je zapovijedao Zulfikar Ališpago Zuka. U tome filmu navedene su i brojne pojedinosti te izjave sudionika, a jedna od njih je i optuženika za ratne zločine Nihada Bojadžića, koji je, po navodima optužnice, osobno sudjelovao u likvidacijama hrvatskih civila i koji je poznat po izjavi kako ni kokoš neće ostati živa u Trusini. On je, primjerice, posvjedočio kako je za vrijeme operacije Neretva ‘93., u kojoj su počinjeni brojni zločini nad Hrvatima, Armija BiH izbila na plato Vrde, nekadašnji armijski zapovjednik Adnan Solaković rekao je da su ove postrojbe došle 6 kilometara od Širokog Brijega, dok je brat nekadašnjeg zapovjednika Armije u Mostaru Jasmin Hujdur rekao da je Armija osvojila brdo Hum, te da im je Halilović u Sarajevu dao 350.000 maraka.

U filmu se čak tvrdi kako je operaciju Neretva ‘93. zaustavio nekadašnji zagrebački muftija Ševko Omerbašić plativši novcem za to.

No, u serijalu dokumentaraca, koji su napravili Udruga generala Armije BiH i Udrugs za zaštitu tekovina borbe u BiH, tvrdi se da je operacija Neretva ‘93. stala jer jednostavno nije imala izgleda uspjeti, prenosi portal Vecernji.ba. U ovome dokumentarcu se s desecima pisanih dokumenata, dokaza iz armijskih arhiva, jasno ističe odgovornost nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Armije BiH, te zapovjednika operacije Neretva ‘93. Sefera Halilovića.

[incor name=”Trusina, Uzdol, Grabovica”]Trusina, Uzdol, Grabovica[/incor]

Navodi se da se napad na Trusinu dogodio 16. travnja 1993. godine te da se pokolj dogodio nakon pogibije jednoga od armijskih zapovjednika Samira Šemsovića.

Ubijena su 22 hrvatska civila i vojnika. Sedam je zarobljenika strijeljano. Operacijom je zapovijedalo zapovjedništvo iz Sarajeva kojemu je na čelu bio Halilović jer je obuhvaćalo snage Drugog, Trećeg i Četvrtog korpusa Armije BiH. Ključna su dva dokumenta koji se skeniraju i objavljuju preko cijeloga zaslona koji objašnjavaju tko je odgovoran za zločine u Grabovici i Uzdolu koji se događaju za vrijeme operacije Neretva ‘93. Jedan je direktiva koju potpisuje Halilović i koja predstavlja operativni plan akcije te potvrda da je on zapovijedao akcijom, a taj dokument nije viđen u Haagu jednako kao ni dokument kojim ga je načelnik Glavnog stožera Rasim Delić ovlastio za vođenje akcije i svih poteza, ali i kažnjavanje odgovornih, što također nije uslijedilo, piše “Večernji list”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Nema naše budućnosti ni sadašnjosti bez povijesti koju trebamo prepoznati kroz svoju tradiciju, kulturu, vjeru

Objavljeno

na

Objavio

Dr. Dragan Čović na Bilima: Na tragu ovakvih sjećanja ne smijemo dozvoliti da se izbriše ono što je hrvatsko i to je upravo zadatak i HNS i svih politika, crkvene i svjetovne vlasti

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poraće, započelo je danas svetom misom zadušnicom koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, koji se u svojoj propovijedi istaknuo kako je zadatak svako da iskaže dužno poštovanje prema žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima.

Na spomen području „Groblje mira“ na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega, organizirano je obilježavanje 74. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda te su pokopani pronađeni ostatci neidentificiranih žrtava ratnih i poratnih djelovanja Drugoga svjetskoga rata i poraća.

Obljetnici, koja iz godine u godinu privlači sve više vjernika, nazočili su predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom.

Nazočnima se, nakon svete mise i pokopa neidentificiranih žrtava obratio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, koji se u svome govoru zahvalio kardinalu Puljiću na dolasku i upućenim riječima ohrabrenja, ali i cijelom organizacijskom odboru koji iz godine u godinu predano radi na ovom spomen obilježju.

„Ovaj hram mira osmislili smo prije šest godina kako bi na poseban način skupili svoje misli oko svih onih koje ćemo pokušati u narednim godinama, prije svega evidentirati i na pristojan način pokopati, otrgnuti od zaborava i na tome graditi budućnost. Nema naše budućnosti ni sadašnjosti bez povijesti koju trebamo prepoznati kroz svoju tradiciju, kulturu, vjeru. Mi smo u jednoj obavezi, da bi mogli graditi sebe kao narod na prostorima Bosne i Hercegovine na jedan civilizacijski način napravimo otklon od onih, koji su samo zbog toga što su bili drugačiji, drugi i na drugačiji se način molili Bogu, drugačije predstavljali, drugačije razmišljali, zbog toga svirepo ubijeni. Zločini koje nikada ne smijemo zaboraviti trebaju postati način da i sa ovog proplanaka na Bilima šaljemo poruke“, naglasio je dr. Čović.

„I danas prema Hrvatima Bosne i Hercegovine imamo jedan jasan otklon u samoj Bosni i Hercegovini. Ustavno smo definirani kao jednakopravan, konstitutivan narod koji bi trebao imati svoje legitimne predstavnike, a u histeriji mnogih koji su to isto radili u povijesti, i danas isto u izričaju postoji želja da se iz ustava izbriše ono što je hrvatsko. To je nešto što mi na tragu ovakvih sjećanja ne smijemo nikada dozvoliti. To je zadatak Hrvatskog narodnog sabora i svih politika i crkvene i svjetovne vlasti da u zajedništvu Hrvata izborimo svoju jednakopravnost i konstitutivnost na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine i svoje legitimne predstavnike koji o tome mogu skrbiti“, kazao je između ostalog predsjenik Čović te je pozvao da daljnji zajednički rad, kako bi svejedočili o povijesti ali i stvarali budućnost.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100.000 m2 polako uzdiže Groblje mira, spomen-prostor na sve pobijene katolike Hrvate iz Herceg Bosne, BiH. Ograđeno je, sazidana je i blagoslovljena crkvica posvećena Sv. Josipu, dovršena kosturnica, zasađena stabla, podignuti prvi križevi, asfaltirane staze. Ostali radovi su u tijeku.

 

Na Bilima obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

DF sabotira izgradnju autoceste kroz Hercegovinu

Objavljeno

na

Objavio

Godinama već traje sustavna opstrukcija izgradnje autoputa kroz Hercegovinu te se Mostar osim u političkoj sustavno drži i u infrastrukturnoj izolaciji. U najnovijoj epizodi sabotiranja razvoja Mostara glavnu ulogu preuzeo je DF.

Pedesetak mještana mostarskih naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine okupilo se u petak na prosvjednom skupu na prometnici Kosor-Blagaj kako bi, kako su rekli, skrenuli pozornost na problem trasiranja koridora Vc južno od Mostara, piše Dnevnik.ba.

Mještani se protive predloženoj trasi i eksproprijaciji zemljišta te od Autocesta FBiH zahtijevaju održavanje javne rasprave o trasi autoputa ‘Koridora Vc’ kroz južni dio Mostara.

Stanovnica Kosora Nura Štajn kazala je kako neki mještani neće prihvatiti nametnuta rješenja te kako ne dozvoljavaju da se ovi prostori koriste za autoput.

– Oštećeni smo na sve moguće načine, a što je najgore oštećeni smo za međuljudske odnose. Ne damo politici da se miješa u ovo. Ja ću biti prva na živom zidu i nitko neće mašinom proći preko moje zemlje, a to tražim i od svojih sugrađana – poručila je Štajn.

Dodala je kako je 3000 građana ovog područja potpisalo peticiju protiv gradnje te da im nikada nije ponuđeno varijantno rješenje.

– Mi smo za to da taj autoput košta i skuplje, ali ne damo ovo, jer ovo je najplodnija zemlja – poručila je.

No, koliko su prosvjednici protiv upliva politike u ovaj problem govori i činjenica da je Ahmet Džubur, zastupniku DF-a u Federalnom parlamentu ujedno i član organizacijskog odbora mirnog okupljanja. On je rekao kako se “nezakonitom i netransparentnom odlukom” želi napraviti trasa autoputa na ovom području koje, kako je kazao, nema nikakve predispozicije da bude autoput. Džubur inače nema nikakve kvalifikacije vezane za promet i prometnu infrastrukturu.

– Danas ćemo ovdje dati svoj glas da im poručimo da ovo hitno zaustave jer trebaju znati da se ovdje radi o nekoliko desetina tisuća nezadovoljnih ljudi. Ovo se ne tiče samo navedenih naselje nego i stanovnika Mostara jer je veliki dio hrane, znači poljoprivrede, vinograda, voćnjaka, povrtnjaka, ljekovitog i aromatičnog bilja s ovog prostora. Ovo je inkubator budućih karcinoma i potpune degradacije, komunikacijske i svake druge, a prije svega nezabilježen egzodus srpskog stanovništva s ovog područja koje predstavlja najfinije vezivno tkivo multietničke BiH – rekao je Džubur.

Dodao je kako okupljeni građani traže da se proces vrati u zakonske okvire, odnosno traže održavanje javne rasprave koja se mora provesti kod izrade autoputova a koja se, kako je kazao, izbjegava.

– Tražimo da se napravi javna rasprava za dionicu Mostar jug – Buna – tunel Kvanj. Nema je zato što bi se dokazalo da ova lokacija, ovaj prostor i ovaj koridor ni u kojem smislu ne odgovaraju – ocijenio je Džubur.

Nezadovoljni mještani ranije su istakli da, prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, prenosi HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari