Pratite nas

BiH

Isplivali novi dokazi, Halilović odgovoran za zločine u Hercegovini

Objavljeno

na

DIREKTIVA: Dokument koji je potpisao Halilović nije bio dostupan Haaškom sudu

[ad id=”68099″]

Kamenjar je ranije objavio nekolicinu tekstova o Seferu:

>>Sefer Halilović – nekadašnji suradnik KOS-a i snažan vjetar u leđa velikosrpskoj separatističkoj politici

>>Pogledajte materijal koji dokazuje odgovornost Sefera Halilovića za pokolje koji su se dogodili na Uzdolu, Grabovici i Trusini  itd…

Oštar rat otvoren je između dviju grupacija bivših visokih časnika bošnjačke Armije BiH koji su bacili novo svjetlo na zločine počinjene na području Hercegovine nad Hrvatima u mjestima Uzdol, Grabovica i Trusina, što daje dovoljno materijala tužiteljstvima da iskoriste prljavo rublje, kazne odgovorne za zločine i utvrde istinu o ovim događajima.

[incor name=”Halilovićev film”]Halilovićev film[/incor]

Najprije je sin bivšeg načelnika Stožera vrhovnog zapovjedništva Armije BiH Sefera Halilovića Samir Halilović snimio i objavio film “Kako je izdana Hercegovina”, koji su platili porezni obveznici Sarajevske županije, u kojemu je optužio brojne druge časnike i postrojbe Armije BiH za zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a. Kao glavni krivci navedeni su pripadnici Specijalnog odreda pri Stožeru vrhovnog zapovjedništva Armije BiH kojim je zapovijedao Zulfikar Ališpago Zuka. U tome filmu navedene su i brojne pojedinosti te izjave sudionika, a jedna od njih je i optuženika za ratne zločine Nihada Bojadžića, koji je, po navodima optužnice, osobno sudjelovao u likvidacijama hrvatskih civila i koji je poznat po izjavi kako ni kokoš neće ostati živa u Trusini. On je, primjerice, posvjedočio kako je za vrijeme operacije Neretva ‘93., u kojoj su počinjeni brojni zločini nad Hrvatima, Armija BiH izbila na plato Vrde, nekadašnji armijski zapovjednik Adnan Solaković rekao je da su ove postrojbe došle 6 kilometara od Širokog Brijega, dok je brat nekadašnjeg zapovjednika Armije u Mostaru Jasmin Hujdur rekao da je Armija osvojila brdo Hum, te da im je Halilović u Sarajevu dao 350.000 maraka.

U filmu se čak tvrdi kako je operaciju Neretva ‘93. zaustavio nekadašnji zagrebački muftija Ševko Omerbašić plativši novcem za to.

No, u serijalu dokumentaraca, koji su napravili Udruga generala Armije BiH i Udrugs za zaštitu tekovina borbe u BiH, tvrdi se da je operacija Neretva ‘93. stala jer jednostavno nije imala izgleda uspjeti, prenosi portal Vecernji.ba. U ovome dokumentarcu se s desecima pisanih dokumenata, dokaza iz armijskih arhiva, jasno ističe odgovornost nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Armije BiH, te zapovjednika operacije Neretva ‘93. Sefera Halilovića.

[incor name=”Trusina, Uzdol, Grabovica”]Trusina, Uzdol, Grabovica[/incor]

Navodi se da se napad na Trusinu dogodio 16. travnja 1993. godine te da se pokolj dogodio nakon pogibije jednoga od armijskih zapovjednika Samira Šemsovića.

Ubijena su 22 hrvatska civila i vojnika. Sedam je zarobljenika strijeljano. Operacijom je zapovijedalo zapovjedništvo iz Sarajeva kojemu je na čelu bio Halilović jer je obuhvaćalo snage Drugog, Trećeg i Četvrtog korpusa Armije BiH. Ključna su dva dokumenta koji se skeniraju i objavljuju preko cijeloga zaslona koji objašnjavaju tko je odgovoran za zločine u Grabovici i Uzdolu koji se događaju za vrijeme operacije Neretva ‘93. Jedan je direktiva koju potpisuje Halilović i koja predstavlja operativni plan akcije te potvrda da je on zapovijedao akcijom, a taj dokument nije viđen u Haagu jednako kao ni dokument kojim ga je načelnik Glavnog stožera Rasim Delić ovlastio za vođenje akcije i svih poteza, ali i kažnjavanje odgovornih, što također nije uslijedilo, piše “Večernji list”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Nakon 12 godina održat će se izbori u Mostaru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je u nedjelju da će se na jesen prvi put nakon 12 godina održati izbori za lokalna tijela vlasti u Mostaru, izražavajući očekivanja da će se izmijeniti i izborna pravila za biranje Doma naroda i Predsjedništva.

U intervju za Novinsku agenciju Federacije BiH (FENA) Čović je rekao kako se vode intenzivni razgovori s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA) kako bi se postigao dogovor o Mostaru.

„Sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima“, rekao je Čović.

Ustavni sud BiH je 2010. godine po apelaciji tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto (HDZ BiH) poništio odredbe Izbornog zakona BiH o načinu biranja vijećnika u Gradsko vijeće iz šest gradskih područja.

Nakon toga je aktivistica Naše stranke Irma Baralija prošle godine pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu dobila presudu protiv BiH jer u Mostaru građani godinama ne mogu birati tijela vlasti.

Čović je pojasnio kako je suština tih presuda da se pronađe način izbora 35 vijećnika za Gradsko vijeće, dok pak bošnjačka SDA inzistira na promjeni Statuta i donošenju posebnog zakona o Mostaru kojim bi se onemogućila dominacija brojnijih Hrvata nad Bošnjacima u tome gradu.

„Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo“, istaknuo je čelnik HDZ-a. Dodao kako se zajedno s time treba postići dogovor o izmjeni izbornog zakonodavstva o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva BiH gdje pak Hrvati traže zaštitu od preglasavanja brojnijih Bošnjaka.

Po njegovim riječima HDZ-ov prijedlog i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora temelje se na idejama federalizma koje baštini Europska unija kao standard, te da se u BiH uz građane trebaju zaštititi i tri naroda.

Čović je uvjeren kako bi se nakon izmjena Izbornog zakona BiH trebali stvoriti uvjeti za izbor nove Vlade Federacije BiH i predsjednika toga entiteta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović kaže kako će ove godine sigurno biti održani lokalni izbori u Gradu Mostaru te da je, po dosadašnjoj dinamici međustranačkih razgovora, realno postizanje sporazuma i o drugim izmjenama Izbornog zakona BiH do kraja trećeg mjeseca.

-Promijenilo se puno toga kada je u pitanju priča o Izbornom zakonu u zadnjih godinu dana, ali ne u formalnom smislu da je nešto praktično usuglašeno. Međutim, dogovoreno je da treba usuglasiti izbor 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na razini SDA-HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na razini BiH i entiteta. Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja trećeg mjeseca da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizirani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Središnje izborno povjerenstvo proglašava izbore za ovu godinu – kazao je Čović u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Dodaje kako pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda.

-To je zadatak i HDZ-a i SDA i danas imamo jednu dosta zavidnu dinamiku. Vidjet ćemo kako će to završiti. Ja sam iskreno optimističan ako nastavimo tempom kojim razgovaramo protekla dva mjeseca, onda nema razloga da u trećem mjesecu javnosti ne objelodanimo da smo taj dio usuglasili i da to možemo pustiti u parlamentarnu proceduru – poručuje Čović.

On kaže kako su zahtjevi hrvatske strane potpuno kompatibilni sa stavovima Europske unije te da je cilj u prijedloge Izbornog zakona primarno ugraditi odluke Ustavnog suda, ali i odluke suda u Strasbourgu te da nema niti jednog razloga da to ne bude urađeno i kada je u pitanju Predsjedništvo, Dom naroda pa i Grad Mostar.

-Ideje o kojima mi govorimo, ideje federalizma, koje upravo baštini EU kao standard unutar svojih članica je nešto što nas potpuno povezuje s idejama EU. A to je najviša razina ljudskih prava i sloboda, dakle građanskih prava u BiH, ali ne podcijenimo i činjenicu da je BiH, Federacija BiH, što nam je izrekom kazala i jedna od odluka Ustavnog suda, federacija konstitutivnih naroda, a ne nekih drugih oblika. Drugim riječima, tri konstitutivna naroda i oni koji se ne izjašnjavaju tako su realnost BiH i svi koji misle eliminirati ulogu ustavne jednakopravnosti konstitutivnih naroda pa i mogućnosti da biraju svoje legitimne predstavnike tamo gdje to Ustav BiH predviđa, jednostavno su na krivom putu i to neće donijeti stabilnost. Mi ćemo svoje prijedloge upravo uskladiti sa svim deklaracijama i rezolucijama koje smo dobivali u našoj komunikaciji s predstavnicima europskih institucija – ističe Čović.

Kada je u pitanju uspostava nove vlasti u Federaciji BiH on kaže kako se trenutno radi na reorganizaciji Federalne vlade.

-Vjerojatno će doći do grupiranja dva ili tri ministarstva sadašnja u jedno ili dva, odnosno vjerojatno će se definirati neka nova ministarstva kako bi bila u skladu s našim agendama. Pričamo o demografiji, odlasku mladih ljudi pa logično bi bilo da imamo jedno ministarstvo na razini entiteta koje će u svojoj osnovi djelovanja imati to. Ja vjerujem da ćemo do trećeg mjeseca to usuglasiti, da Vlada može uputiti prijedloge izmjena zakona koji to uređuju u Parlament na usvajanje. A onda bi, nadam se za to vrijeme da ćemo završiti Izborni zakon, išli na imenovanje nove vlade sukladno novom ustroju – kaže Čović i dodaje kako bi bilo nepraktično imenovati ljude sa starom strukturom ministarstava, a onda za mjesec ili dva ih mijenjati.

Ovu reorganizaciju je HDZ, kaže, dogovarao sa SDA i SBB-om još prije neke tri-četiri godine, ali nisu imali kapacitete to provesti.

-Čini mi se da danas to možemo, tako da se ja nadam da ćemo na kraju prvog kvartala imati tu promjenu napravljenu u strukturi Vlade FBiH, usuglašen Izborni zakon i imenovanu Vladu Federacije. Važno je naglasiti da Vlada FBiH funkcionira u punom kapacitetu, struktura stranaka će biti slična sadašnjoj, a oba doma Parlamenta FBIH funkcioniraju također u punom kapacitetu, što najbolje potvrđuje činjenica da smo proračun za ovu fiskalnu godinu usvojili na vrijeme. Ali, ne treba čuvati stari saziv i treba što prije završiti ovaj posao, a moja je procjena da bismo do kraja trećeg mjeseca to sve realno mogli imati – naglašava Čović.

Po njegovim riječima, nova državna vlast mora nadoknaditi izgubljenih godinu dana, a procjenjuje da će do kraja veljače Parlamentarna skupština BiH apsolvirati sve što je iz Vijeća ministara dolazilo u zadnjih godinu ili dvije.

-Jednu novu dinamiku je potrebno uspostaviti i na razini Vijeća ministara, kako bi ta agenda imala svoje osnovne konture na euroatlantskom putu. Na NATO putu postoje određena ograničenja, ali ono što smo definirali dokumentima koje smo potpisivali treba do kraja ispoštovati. Kada je u pitanju unutarnja stabilnost, moramo zaživjeti pravnu državu kao takvu. Socijalna politika također mora imati jednu svoju dimenziju, ali da bi mi mogli voditi računa o socijalnoj jednakosti i imati posebnu socijalnu politiku, moramo imati vrlo jasno definiranu ekonomsku politiku u BiH, uključujući investicije. Sve je to međusobno povezano – kaže Čović još jednom dodajući kako je za hrvatski narod u BiH reforma izbornog zakonodavstva prioritet.

Što se tiče imenovanja čelnih ljudi u SIPA-i, OSA-i i drugim državnim agencijama u kojima je rukovoditeljima istekao mandat, Čović ističe da novi saziv Vijeća ministara ima zadatak odmah s liderima političkih stranaka usuglasiti stavove i njegova su očekivanja da će u narednih mjesec dana biti završena sva imenovanja za koja su već raspisane procedure i biti pokrenute procedure sukladno isteku mandata u drugim institucijama.

-Mislim da u naredna tri ili četiri mjeseca ćemo imati dvadesetak institucija u kojima će se morati imenovati novi predstavnici, uključujući članove Središnjeg izbornog povjerenstva. U narednih tridesetak dana treba sve usuglasiti, ne isključujući mogućnost nacionalne rotacije na određenim pozicijama – kaže Čović u razgovoru za Fenu.

Po njegovim riječima, nacionalna rotacija bi bila poželjna, ali da će izvjesno tamo gdje ne postoji mogućnost dogovora biti zadržan sadašnji nacionalni raspored na rukovodećim pozicijama u državnim institucijama i agencijama. (Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari