Pratite nas

Kronika

Ispovijest Jagode Bungur, supruge progonjenog hrvatskog dragovoljca Emilia Bungura: Borim se za istinu, to mi daje snage

Objavljeno

na

Majka sam dvaju sinova. Borim se za istinu i to mi daje snagu. Sama zastupam svoga supruga na sudu u Sinju i Splitu, a to samo za sebe govori. Tražila sam pomoć na sve strane i tražim još uvijek. Vrijeme u kojem živimo traži hrabre, mudre i odvažne, vjerujte mi takvih je najmanje. Unatoč svemu, ne bojim se. Vjerujem u Boga i istinu i vjerujem da će doći vrijeme u kojem će maske pasti. Često pomislim na bl. Alojzija Stepinca, njegov progon i presudu…..

Ovih dana obiteljima hrvatskih branitelja dragovoljaca,   osuđenih u kontraverznom  slučaju Lora  dolaze prijetnje i tužbe Ministarstva obrane u kojima traže od obitelji da nadoknade iznose odšteta isplaćenih obiteljima navodno mučenih  u   Vojno istražnom centru Lora. Od obitelji 8 bivših vojnih policajaca  se traži da uplate višemilijunske iznose, uvećane za kamate i sudske troškove, te im se prijeti ovrhama ukoliko to ne učine u danim rokovima. O ovom slučaju smo razgovarali sa Jagodom Bungur, suprugom Emilia Bungura, čiji se suprug već 8 godina skriva i ne želi se predati pravosuđu za koje tvrdi da protiv njega i ostalih optuženih vodi montirani politički proces.

Zašto Vi i Vaš suprug mislite da je proces u Lori montiran?

Tzv. slučaj Lora od početka  sazdan na neistinama, ignoriranju službene dokumentacije Vojnog suda u Splitu i Ministarstva obrane koja jasno dokazuje  nevinost mog supruga Emilia Bungura. Moj suprug je osuđen mimo zakona,  taj «zakon» po kojem je suprug  osuđen  nije donesen po proceduri koju propisuje Ustav, niti je postojao u lipnju 1992. godine, donesen je 1993. godine.  Mrzitelji Lijepe Naše u javni prostor konstruirali su laži o svemu što se tiče mog supruga i ovog predmeta. Za početak Vojno istražni centar Lora ima   ukupno 100 m2  sa popratnim prostorijama, tako da odmah otpadaju  konstruirane laži koje godinama provlače tezu o nekom „ logoru“. U isto vrijeme tu su bili smješteni  oružani pobunjenici i teroristi po rješenju vojnog suda, zarobljenici i hrvatski vojnici radi disciplinskih prekršaja.
Utvrđena istina i činjenice Vojnog suda u Splitu 1992.   vezane za napad pritvorenog  oružanog pobunjenika Kneževića i pokušaj oduzimanja oružja od vojnog policajaca  usred vojne baze Lora  je potpuno izvrnuta 2002.  u Bajićevoj optužnici  protiv 8 vojnih policajaca.
A istina je da je zamjenik Vojnog tužitelja Mladen Bajić  zatražio,  a Vojni sud u Splitu u lipnju 1992.  godine izdao rješenje o pritvaranju grupe od 44 osobe među kojima su bili Knežević i Bulović radi oružane pobune i terorizma.  Oružani pobunjenici i teroristi iz 1992.  samovoljom i  potezom pera  tužitelja  Mladena Bajića  su pretvoreni u civile 2002. godine, a vojni policajci koji su branili svoju domovinu od  brutalne oružane agresije   pretvoreni su u ratne zločince. Tužitelj je lažno prokazao  status mog supruga Emilia, u lipnju 1992. godine koji je vršio dužnost vojnog policajca i nije planirao, niti izvršio nikakav ratni zločin.  Zločin je ovo što nam tužitelj godinama radi, a to je demonstracijom moći izvrnuti istinu i činjenice.  Nikad to neću prihvatiti. Očekujem i odluku Vrhovnog suda o zahtjevu za obnovu postupka i  nadam  se da će se konačno  na  zakonit i ustavan način utvrdi istina  o nevinosti mog supruga na temelju materijalnih dokaza.

O kakvim se ovrhama radi?

Ministarstvo obrane isplatilo je obitelji Bulović 1.062.678,88 kn,  a obitelji Knežević 766.643,84 kn. U ime  Ministarstva obrane  Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je 2 tužbe kojima pod prijetnjom ovrhe žele naplatiti navedene iznose uvećane za zatezne kamate i troškove postupka  od obitelji 8 vojnih policajaca nezakonito osuđenih u slučaju Lora.
Zajedničko za oba postupka je da tužitelj nije poštovao zakon. U istom zakonu po kojem tužitelj progoni moju obitelj  stoji da se navedeni članak  zakona  ne primjenjuje u ratnim stanju.
A zdrav razum  govori da se oružana agresija na Republiku Hrvatsku i obrana njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta nedvojbeno mora podvesti pod ratno stanje.

Vaš suprug Emilio je u bijegu 8 godina. Kako se nosite s tim?

Da, skriva se u državi za koju se je borio i bio spreman život dati, dok nam pripadnici agresorske vojske dobivaju  zaposlenja u državnim službama. Oni su ugledni građani, saborski zastupnici i dožupani, a moj muž se mora skrivati ne samo od njih nego i od onih Hrvata koji ga progone i Domovinski rat im ne znači ništa kao ni žrtva koja je podnesena za  slobodnu Hrvatsku. Zapravo je to najteže s čim se kao supruga i majka moram nositi.

Kako živite, jeste li financijski zbrinuti, imate li sve što trebate za podizati djecu?

Ja sam Jagoda Bungur, supruga lažno optuženog , progonjenog hrvatskog branitelja, dragovoljca  Emilia Bungura, majka sam dvaju sinova. Borim se za istinu i to mi daje snagu. Sama zastupam svoga supruga na sudu u Sinju i Splitu, a to samo za sebe govori. Tražila sam pomoć na sve strane i tražim još uvijek. Vrijeme u kojem živimo traži hrabre, mudre i odvažne, vjerujte mi takvih je najmanje. Unatoč svemu, ne bojim se. Vjerujem u Boga i istinu i vjerujem da će doći vrijeme u kojem će maske pasti. Često pomislim na bl. Alojzija Stepinca,  njegov progon i presudu…..

Hoćete li platiti iznos koji MORH traži od Vas?

Platit ću onog trenutka kada se isplate odštete svim ubijenim hrvatskim civilima ubijenim na pragu svoje kuće u svojoj zemlji . A nisam čula za takve procese, a vi? Ili mi se samo čini da je Mladen Bajić državni odvjetnik u slučajnoj Hrvatskoj zemlji, kojem je u interesu da se preko lažno optuženih hrvatskih branitelja ugled mlade Hrvatske države sroza na samo dno i provuče teza da je nastala na zločinu, a ne na obrani?

hrvatskidragovoljac

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Žepče (Kiseljak) – zločin Armije BiH nad Hrvatima i kako se hrvatski grad junački obranio u okruženju?

Objavljeno

na

Objavio

Dana 16. kolovoza 1993., prije točno 24 godine, u malom bosanskom selu Kiseljaku pored Žepča počinjen je javnosti gotovo nepoznat ratni zločin nad Hrvatima. Zločin su počinili pripadnici Armije BiH, točnije diverzanti 303. i 304. brigade 3. korpusa Armije BiH.

Vojnici Armije BiH, među kojima je prema tvrdnjama žepačkih Hrvata bilo i mudžahedina, upali su preodjeveni u vojnim odorama HVO-a u Kiseljak. Za vrijeme dok su se vojnici HVO-a i stanovnici Kiseljaka snašli i konsolidirali već je vatrenim i hladnim oružjem život izgubilo 43 vojnika i civila.

Sliku užasa toga dana u selu Kiseljak opisala je jedna svjedokinja, rođena 1958. godine ovako:

“Kad smo došli možda deset metara od ceste, zapucali su vojnici Armije BiH po nama. Svi smo popadali po tom putu. Moj se sin bacio malo u stranu i nije niti ranjen. Kad je došao sebi podigao je malu Ivanu i pitao me; ‘Majko, što je ovo?’ A mala Ivana govorila je: ‘Joj, što ću…’ to su bile njene zadnje riječi. Ja sam samo govorila: ‘Dijete, ne daj se!’ Florijan nije progovorio nijednu riječ kao ni majka mu Kata. Mala Ivana Širić je rođena 11. ožujka 1980., Kata Krezić 12. rujna 1933., Franjo Krezić 2. veljače 1934., a Florijan Krezić 27. veljače 1963. Svi su oni u jednom trenu ubijeni. Janja Bulajić je teško ranjena i poslije je ostala u bolnici u Banja Luci. To se sve dogodilo pored mene. Ležala sam medu njima mrtvima. Onda sam se, u toj svojoj panici, sjetila Boga i to mi je jedinu snagu dalo. Tad sam izmolila ‘Pokajanje’, za mrtve. Franjo Krezić je nakon pucnjave još davao znakove života i sin mi je rekao: ‘Mama, odoh ga ja pokušati spasiti, samo ako ga uspijem dolje prenijeti’. Pitao me jesam li ja ranjena, ja sam rekla da jesam, ali da ne krvarim puno… 

Tad sam se morala nasloniti na mrtvog Florijana Krezića. Pazila sam da ne ugazim u njegovu krv i tad sam vidjela njegov mozak u toj krvi. Onda sam dopuzila natrag do svoje kuće i kad sam došla do zida, naslonila sam se na njega. Tada sam ranjena i u drugu nogu te sam pala. To je bila samo prostrjelna rana. Ostala sam ležati ispod terase. Sin je odnekud došao do mene i rekao. ‘Mama, od Franje nema više ništa. Mrtav je.’ 

Nije bilo nikakvih nagovještaja da će nas Muslimani napasti. Mi smo odmah uz rijeku Bosnu. Spremali smo zimnicu, ništa nismo znali. Baš sam spremala paradajz za zimnicu, pilili smo i drva. E, da smo znali što će nas snaći. Florijan Krezić je pogođen u glavu, točno iza uha. Vidjela sam kako mu je mozak iscurio iz glave. Mala Ivana Šarić je pogođena u lijevu stranu tijela. Od naprijed je rana izgledala kao crvena ruža na njenoj majici. Lice i tijelo su joj dobili plavu boju, a na prsima se ‘otvorila’, baš kao rascvjetana ruža. Kata Krezić je svukud pogođena, krv joj je curila iz usta, iz prsa, iz ruku i nogu. Franjo Krezić je pogođen u trbuh i u leđa. Ja sam pogođena u noge. Kad sam došla u Teslić, vidjela sam još naših ljudi koji su tog dana stradali. Rekli su mi da su Zovko i Božo Širić ubijeni. Jedna moja susjeda leži u bolnici, ostala je bez ruke i noge”. 

Ratni zločin pripadnika Armije BiH nad hrvatskim pučanstvom u selu Kiseljaku, općina Žepče, u svjetskoj javnosti nije bio zapažen.

Žepče – hrvatski grad koji su prvo napali Srbi, a onda i Muslimani

Srednjobosanski gradić Žepče leži na rijeci Bosni, na cestovnoj i željezničkoj prometnici Sarajevo-Doboj. Sjedište je istoimene općine. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine općina Žepče imala je 22.966 žitelja, od toga Muslimana-Bošnjaka 10.820 ili 47,11 posto, Hrvata 9.100 ili 39,62 posto, Srba 2.278 ili 9,91 posto, a ostalih 768 ili 3,34 posto. U odnosu na popis stanovništva iz 1971. godine udio Hrvata u ukupnom broju žitelja spao je se 42,4 na 39,6 posto, a Srba čak sa 16,9 na 9,9 posto. Samo je rastao udio Muslimana-Bošnjaka. Njih je 1971. godine u ukupnom broju stanovništva bilo 44,5.

S početkom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu žepački kraj zajednički brane žepački Hrvati i Muslimani-Bošnjaci organizirani i politički i vojno kroz HVO. Muslimani-Bošnjaci i Hrvati su imali zajedničku ratnu bolnicu, zajedničke ratne medicinske ekipe, borili se skupa na bojišnicama. S prvim ratnim okršajima između Muslimana-Bošnjaka i Hrvata i u Žepču rastu međusobne napetosti. Muslimani-Bošnjaci napuštaju bojišnice, čak bježe iz rovova pa zbog toga neke linije “pucaju” i ginu hrvatski vojnici, a mnogi su ranjeni. Kada je formirana Armija BiH i u Žepču, napetosti su još veće. Na katolički blagdan Sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1993. godine, dok se služila sveta misa, počeo je napad muslimansko-bošnjačkih snaga na Žepče. Napadnut je grad Žepče, ali i sela Papratnica, Bistrica, Ljeskovica i Novi Šeher.

Žepče u okruženju Srba i Muslimana

Žepački kraj je od toga sukoba u potpunom okruženju srpskih snaga s jedne i Armije BiH s druge strane. Borbe su žestoke, s mnogo ranjenih i poginulih vojnika je na sve tri strane.

Dan sv. Ivana, 24. lipnja 1993., hrvatski je praznik, pa se i te godine većina žepčanskih Hrvata spremala na misu kad je bez ikakva upozorenja uslijedio udarac što ga je svojedobno najavio Ivo Lozančić. Zapravo, prva provala sukoba zabilježena je još 23. lipnja uvečer, kad su mudžahedini iz Željeznog Polja napali hrvatsko selo Golubinja. Sutradan ujutro dijelovi pet muslimanskih brigada – oko 12.500 ljudi – napredujući u dvije kolone s jugozapada (Zenica) i jugoistoka (Kakanj), krenuli su u glavni napad sjeverno od Željeznog Polja i ubrzo opkolili Žepče. Muslimanske su snage zauzele uzvisine zapadno, južno i istočno od Žepča, a u sljedećih nekoliko dana hrvatski živalj iz područja na južnoj obali rijeke Bosne kojima su dominirali Muslimani, izbjegao je u većinska hrvatska područja. U samom Žepču vatra se začula oko 9:15, kad su paljbu na grad otvorili topništvo i minobacači ABiH-a, a muslimanske „Zelene beretke” opkolile stožer vojne policije HVO-a u hotelu Balkan.

Za bitke obje su strane nemilosrdno bombardirale grad. Postrojbe ABiH-a izvan Žepča držale su uzvisine zapadno, istočno i južno od grada, ali nisu ulazile u sam grad, prepuštajući oštre ulične borbe lokalnim muslimanskim snagama. Jedan je svjedok tvrdio kako je grad bombardiran sedam dana uzastopno. Razaranja grada uzrokovana borbama bila su zapravo strahovita; vjerojatno je svaka druga zgrada izgorjela u borbama. Ljudske žrtve na obje strane također su bile goleme, među civilima i vojnim osobljem.

Velika pobjeda HVO-a i predaja dvije brigade Armije BiH!

Naposljetku, HVO je nadvladao i uspio potisnuti Muslimane do južne obale rijeke, odnosno do mjesta poznatog pod imenom Papratnica. Do 30. lipnja HVO je uspio očistiti od muslimanskih napadača najveći dio zapadne obale rijeke Bosne i zapadni dio Žepča. Bitka je završila 30. lipnja uvečer predajom 305. i 319. brigade Armije BiH. Zapovjedniku ABiH-a Galibu Derviševiću poziv na predaju upućen je još 25. lipnja, ali ga je on odbio. Dok se bombardiranje pojačavalo 26. lipnja, HVO je polako uspostavljao kontrolu nad gradom, a Muslimanima je počelo nedostajati streljiva. Dervišević je predaju dogovorio s Božidarom Tomićem 30. lipnja, pristavši na predaju glavnine svojih snaga u gradu u 17 sati.

Prema knjizi „Muslimansko-hrvatski građanski rat u Srednjoj Bosni“ Charlesa Shradera herojska 111. Xp žepačka brigada imala je čak 450 poginulih od 1992. do 1994. godine.

Kao rijetko gdje, ovdje u ovom hrvatskom gradu su poginula i šestorica mladih zapovjednika HVO-a.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari