Connect with us

Kronika

Ispravimo propušteno

Objavljeno

on

Zbog dole navedenih podataka novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća bi trebao imati vijećnike iz svih sredina na proporcionalnoj osnovi, te bi i dužnosnici trebali biti izabrani na isti način. Svjedočimo da Hrvatsko nacionalno vijeće nije u ovom sazivu poduzelo ništa da bi se Hrvati upisivali u poseban popis

Srijemska Mitrovica

Srijemska-MitrovicaHrvati su u Srbiji statistički po brojnosti šesta etnička grupa nakon Srba, Mađara, Roma, Bošnjaka i Albanaca. Broj Hrvata je između dva popisa smanjen za 18 %, te je njihov udio u ukupnom broju stanovnika smanjen sa 0,94  % na 0,81%. Od 57 900 Hrvata u Vojvodini je 47 033, u Beogradu 7752, a u Centralnoj Srbiji 3115. Udio Hrvata u ukupnom stanovništvu  je 2,43 % u Vojvodini (smanjen sa 2,78 %), u Beogradu 0,47  % (smanjen sa 0,66%) i u Centralnoj Srbiji 0,09 % (isti kao i 2002.). Statistički, ukupno je smanjen broj Hrvata za 12 702  u čemu u Vojvodini za 9513, u Beogradu za 2629, a u Centralnoj Srbiji za 560 lica.


Promatrano po oblastima najveći broj Hrvata  je u Sjevernobačkom području (14 536), Zapadnobačkom (10 879), Srijemskom (8758), Beogradu, Novom Sadu (5335), Južnobačkom, bez Novog Sada (3781), Južnobanatskom (1512), Srednjebanatskom (796) i Sjevernobanatskom (530 lica). U Centralnoj Srbiji statistički je najviše u Nišu (398) i Mačvanskoj oblasti (327), a najmanje u Topličkoj (50) i Pčinjskoj (59). Ukupan broj Hrvata smanjen je u svim oblastima Srbije, a i udio u ukupnom stanovništvu izuzev u Nišavskoj oblasti bez Niša (gdje je povećan sa 0,06  na 0,07 %) i u Pčinjskoj (sa 0,3 % na 0,4 %).

Posmatrano po gradovima i općinama najveći broj Hrvata statistički je u Subotici (14 151), Somboru (7070), Apatinu (3015), Sremskoj Mitrovici (2112), Novom Beogradu (1812) i Zemunu sa Surčinom (1784). Više od tisuću Hrvata  je još u Šidu, Rumi, Inđiji, Staroj Pazovi, i Baču. Između 200 i 1000 bilo je u 21 općini, od 100 od 200 u 15 općina, od 10 do 100 u 66 općina, a u 44 općine od 1 do 10. Jedino u Tutinu nije popisan ni jedan Hrvat.


Najveće smanjenje broja Hrvata između dva popisa imali su gradovi i općine gdje najviše i žive: Subotica (za 2537), Sombor (1036), Apatin (751), Novi Beograd (708), Zemun sa Surčinom (708) i Srijemska Mitrovica (za 435). Broj Hrvata smanjen je u 123 općine, ostao je isti u 12 općina, a povećan je u 23, najviše u Sopotu (sa 22 na 34), Dimitrovgradu (sa 6 na 16) i u Lapovu (sa 0 na 8). Udio Hrvata u ukupnom broju stanovnika je veći od jednog postotka u 17 općina, a najveći u Apatinu (10,42 %), Subotici (10 %), Baču (8,4 %), Somboru (8,23 %), Srijemskim Karlovcima (6,6 %) i Šidu (5,1 %).

Za rezultate popisa stanovništva najveću odgovornost snosi predsjednik Izvršnog odbora i izvršni odbor HNV-a kao i za upis u poseban birački popis. Izvršni odbor HNV-a je za popunu upisa u poseban popis birača za hrvatsku nacionalnu manjinu imao četiri godine i izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće bi se održali po neposrednom sustavu.

http://metro-portal.hr/img/repository/2010/05/medium/dshv_skuptina__8ca.jpg

Zbog gore navedenih podataka novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća bi trebao imati vijećnike iz svih sredina na proporcionalnoj osnovi, te bi i dužnosnici trebali biti izabrani na isti način. Družina okupljena oko najjače hrvatske stranke koja upravlja sada HNV-om, kao da im je to ostavio dida, trebaju shvatiti da hrvatskom narodu za opstojnost nije dovoljno da samo Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata tiska knjige. Oni sa strane su bili svjesno isključeni da bi  subotička družina vladala, dijelila novac, privilegije… to više ne ide…

Sve oblasti moraju imati odgovarajući broj vijećnika: Subotica 8 vijećnika, Sombor 3, Srijemska Mitrovica 3, Beograd 2, Novi sad 3, Apatin 2, Bač 2, Šabac 1, Lazarevac 1, Zaječar, Surčin 1 itd.

Pozivam sve iz hrvatske zajednice na zajedničku promidžbu radi upisa u poseban popis birača hrvatske nacionalne manjine. Upis u poseban popis birača za hrvatsku nacionalnu manjinu je preduvjet da bi se izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće održali po neposrednom sustavu. Nadamo se da od svih izbora koji će se održati za izbore za nacionalna vijeća, da ono za izbor novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeće neće biti jedino po elektorskom sustavu. Svjedočimo da Hrvatsko nacionalno vijeće nije u ovom sazivu poduzelo ništa da bi se Hrvati upisivali u poseban popis. Vjerojatno najjačoj hrvatskoj stranci odgovaraju izbori po elektorskom sustavu iz razloga što je jedino njima dostupan poseban popis. Vremena do izbora za novi saziv HNV-a ima, ali ne previše i nadamo se da HNV i DSHV neće ići na zatvaranje biračkog popisa i da će se pridružiti promidžbi koju su poduzele udruge.

Molimo one pripadnike hrvatske zajednice koji se nisu upisali u posebni popis birača hrvatske nacionalne manjine da to učine jer na taj način stječu pravo da na izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća budu birani i da biraju. Sa rješenjem stječete ispravu kojom dokazujete osobno nacionalno izjašnjavanje u pravnom prometu koje prilažete uz zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo.

Tijek upisa u Poseban birački popis hrvatske nacionalne manjine

Pripadnici nacionalne manjine upisuju se u Poseban birački popis kada ispune opće uvjete za stjecanje biračkog prava propisana zakonom.

Svaki građanin sa biračkim pravom, pripadnik nacionalne manjine, može na posebnom obrascu pismeno zatražiti da bude upisan u Poseban birački popis.

Organ zadužen za sprovođenje

Zahtjev za upis u Poseban birački popis birač podnosi organu uprave jedinice lokalne samouprave prema mjestu prebivališta, u pisanoj formi, na posebnom obrascu koji vam je dostižan na portalu Kancelarije za ljudska i manjinska prava, u svim općinskim i gradskim upravama i svojeručno ga potpisuje.

Zahtjev je potrebno odštampati, čitko popuniti podacima iz osobne iskaznice i dostaviti neposredno ili poštom organu uprave jedinice lokalne samouprave, prema mjestu prebivališta.

Upisati se možete u svim općinskim i gradskim uredima u Republici Srbiji. U slučaju da vas ne žele upisati ili vam dati propisani obrazac trebate se žaliti Kancelariji za ljudska i manjinska prava. Nakon upisa u poseban popis birača hrvatske nacionalne manjine ured vam je dužan poslati rješenje o upisu u poseban popis birača hrvatske nacionalne manjine.

Svaka ispravka i izmena u posebnom biračkom popisu može se izvršiti samo na osobni zahtjev birača.

Apeliram na udruge sa hrvatskom nacionalnom odrednicom da se angažiraju oko upisa u poseban birački popis hrvatske nacionalne manjine, da aktivno sudjeluju u izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Zlatko Ifković, Hrvatske novine

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari