Pratite nas

Život

Isprazna i zavodljiva terminologija oko prava žena i pobačaja

Objavljeno

na

Nitko, ama baš nitko i nikada, neće moći bilo kojim zakonom i bilo koja država, ponavljam  neće moći zabraniti, bilo kojoj ženi i drugima, pravo na izbor: činiti dobro ili zlo djelo.  Pravo na izbor poba-čaja se upravo tu nalazi, u tom općem pravu na dobro ili zlo. Ne, i ne, drage feministkinje, nitko vam neće moći oduzeti to pravo ako se derogira sadašnji zakon po kojem je nekažnjivo djelo hotimični po-bačaj. Dapače tim zakonom djelo pobačaja država medicinski servisira odnosno sudjeluje u tom  ubojstvu nerođenog djeteta.

[ad id=”93788″]

Tu se uklapa i izjava ili tvrdnja u Slobodnoj Dalmaciji, 29. Svibnja 2016., gospodina Ivice Maštruka, koja glasi:

„ Dosta je sličnosti između društvenih gibanja oko zabrane abortusa u Europi i onoga što je polako na pomolu u Hrvatskoj, tumači i sociolog religije Ivica Maštruko, čiji je osobni stav da bi zabrana pobačaja bio civilizacijski korak unatrag jer o abortusu odlučuje žena i država se nema prava u to miješati“. ( Portal SD, članak pod naslovom: Spasitelji morala opet su se osjetili pozvanima: pokreće li Željka Markić referendum o pobačaju? )

Evo, to je ta zbrka u terminologiji: pravo na pobačaj i zabrana pobačaja. Gospodin Ivica Maštruko nije ni svjestan kako je kontradiktoran. Drugim riječima, ako netko hoće skočiti kroz prozor sa desetog kata ili leći pod vlak neka se nitko pa ni država ne mješa u to! To je slobodan izbor. E ali država neka se miješa(izostavljeno je to reći) kad netko hoće naplatiti ilegalni pobačaj po svojoj cijeni, onda ona treba to regulirati zakonom i novčanom tarifom za obavljeno ubojstvo nerođenog djeteta, jer će isto ubojstvo biti sigurnije po život žene, i obavlja se na državnoj klinici odnosno ginekološkom stolu uz asistenciju „dobre medicinske“ sestre. Vjerojatno i nerođeno dijete imam nekakvu prednost kod podnošenja smrtnih bolova na legalnom ginekološkom  stolu ispred onoga ilegalnog!? Gdje će ga manje boljeti, neka mi neka zagovornica pobačaja odgovori!?

A kad smo kod postojećeg zakona kod nas onda neka isti gospodin iz SD reče ili odgovori: može li se nekome zabraniti da jednoga dana, jednoga  mjeseca jedne godine u 3 poslije pola noći ne iskoči kroz prozor ili pak da netko dan kasnije u isto vrijeme izvrši razbojstvo, upadom u banku te ju popljačka? A de ne govorim o prostituciji i raspačavanju droge? Znajte i vi gospodine Ivica da nikakav Sabor ili zastupnici neće moći nikada donijeti zakon o zabrani pobačaja ili pak zakon o zabrani ubojstva osoba starijih od godinu dana pa dalje  odnosno nakon mjesec dana po rođenju i do izvjesne starosti. I u katoličkoj Crkvi svi znaju da ne postoji  zakon o zabrani ubojstva čovjeka u bilo kojoj dobi, ali svi bi mogli znati da postoji zapovijed: Ne ubij! I razlika je između zapovijedi i zakona.

 Ne kradi, ne laži…, jer ćeš dobiti po prstima. Da, kad ne slušaš tu zapovijed onda te čeka zakon i biti ćeš kažnjen. Kod nas se to zove: Kazneni zakon. E onda tu tek slijede izvjesne zabrane; ubojici, zateknuvši ga na djelu, stavljaju se lisice na ruku i zabranjuje mu se ostati doma ili biti na slobodi te ga se privodi u zatvor. A neki ubojice, tj. oni koji su koristili svoje pravo na izbor, znaju se prikrivati i godinama i do kraja života, a plate nevini. A da nije Kaznenog zakona, što bi sve na svijetu bilo činjenja i počinjenoga. Već sam pisao o tome, kako na Malti( a piše u rečenoj SD) nije zabranjen pobačaj nego nije legaliziran; pa kad se kod nas derogira postojeći zakon oko pobačaja ne znači da će time biti zabranjen, nego više neće biti legalan a nerođena djeca će biti zaštićena postojećim Kaznenim zakonom, što je konačno i normalno jer su ona ljudska bića, tj. nerođeno dijete je čovjek što i znanost potvrđuje.

Nikola Bašić, Vis

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Život

Mlada Martina iz Busovače najbolja je trenerica bikova u BiH: Trčimo dva sata svaki dan (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Mlada Martina Batista iz Busovače najbolja je kondicijska trenerica bikova u BiH, koja na svakom treningu sa svojim bikom Peranom trči najmanje dva sata kako bi ga pripremila za arenu. Njenu priču prenosi bh. videonovinar i youtuber Srećko Stipović.

Kako u njegovom videu priča Martina, s bikovima je počela raditi jer joj je bilo žao gledati da se njezin otac sam brine o životinjama. “Ne bojim se. Treniram Perana svaki dan. Trčimo dva sata, umorim se, ali moramo trenirati da Peran pobijedi. Kad pobijedi, skačem od radosti, navijam za njega, poljubim ga, plačem od dragosti. Drago mi je kad mi ljudi čestitaju”, priča Batista, prenosi Klix.ba

Ona govori kako nitko od njezinih prijatelja ne voli ono čime se ona bavi, ali kako je podržavaju rođaci iz Europe. “Tko voli moje životinje, volim i ja njega”, jasna je Martina. Bik Peran ima desetak pobjeda iza sebe, a svakodnevno trenira na obližnjim brdima i planinama. Martina je ljubav prema životinjama naslijedila od oca Pere koji ističe kako je jako ponosan na svoju kćerku.

“Imam šestero djece, a ona najviše voli ovo. Ne branim joj i učinit ću sve što treba da ima ono što joj je zadovoljstvo. Ona to voli, da ne voli, ne bi ni trčala. Bez nje korida ne može završiti”, kaže Pero.

Peran je veliki mezimac u obitelji Batista. On se sprema za novu borbu u Visokom 15. rujna, a iza njega je borba na Rostovu. Do nove borbe Martina će vrijedno raditi s njim, a kako kaže, žito, voda i trening su najvažnije stvari koje su mu potrebne.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Običaji

Vojvoda Boško Ramljak: Mi smo prolazni, a Alka je vječna!

Objavljeno

na

Objavio

Prve nedjelje kolovoza, Boško Ramljak, po drugi će put, kao alkarski vojvoda, predvoditi sinjske alkare na ovogodišnjoj 304. Sinjskoj alci.

Ramljak iza sebe ima karijeru alkarskog momka, osam godina bio je harambaša, 12 godina bio je član Upravnog odbora VAD-a, a bio je i barjaktar. Ove godine, kao alkarski vojvoda, po drugi će puta predvoditi sinjske alkare.

Tim povodom, s ovim iskusnim članom VAD-a, koji Alku živi 365 dana u godini, i prekaljenim hrvatskim ratnikikom, dva puta ranjavanim i više puta odlikovanim, razgovarali smo ovih dana u Sinju.

Pred nama je 304. Sinjska alka. Vojvodo, je li sve spremno za početak prve trke, ovogodišnje, 304. Sinjske alke?

-Alkari i alkarski momci po prastarim običajima svojih pradjedova uvježbavaju se za 304.alkarska nadmetanja 4.kolovoza, i sve je spremno da otpočnu Bara,Čoja i Alka.

– Što je, što se same utrke tiče, novo u odnosu na prošlu godinu?

-Alka je nepromjenjiva i sve je strogo propisano statutom alke. Novo je samo nekoliko sudionika debitanata alkara i alkarski pratitelja.

Sinj i Cetinska krajina za Alku ne žive samo tih nekoliko dana početkom kolovoza, nego kroz čitavu kalenarsku godinu. Što je tijekom posljednjih 365 dana bilo ključno, a prošlo je ispod radara javnosti?

-Ključni su bili uzgoj konja u alkarskoj ergeli i veliki broj pomlatka u našoj konjušnici.

Za alkarskog vojvodu izabrani ste tijesnom većinom. Međutim, potpisnik ovih redova je po završetku 303. Sinjske alke bio nazočan kada vam je vaš prethodnik, Ante Vučić, čestitao riječima: “Ovo je bilo podizanje Alke za jedno koplje iznad”. Je li to ujedno bio i znak da su određena ranija mimoilaženja znak prošlosti?

-Kao na svakim izborima utrka je nemilosrdna a na kraju se vojvoda nikada u pobjedi ne uzvisi nego svi zajedno radimo na dobrobiti naše alke. Mi smo prolazni, a alka je vječna. Jednako viteški je pobjediti i izgubiti.

Na dan prošlogodišnje Alke u Sinju su se mogle čuti spekulacije kako će vaš govor uoči Alke bit vrlo kritizerski po određene dužnosnike, ali i neke procese koji se događaju u državi. Međutim, za većinu koja ga je čula, govor je bio čista suprotnost tim spekulacijama i svojevrsna politička platforma i poziv za zbijanje nacionalnih redova. Je li to smjer kojim se ide i dalje?

-Uloga alkarskog vojvode nije da nikog kritizira niti da iznosi svoje privatne političke stavove već sasvim suprotno.Vojvoda je domaćin i treba učiniti sve da se svi pa tako i političari osjećaju ugodno, i pritom se dotaknuti aktualnosti, a 2018 godina je bila prepuna predivnih događaja koji su ujedinili naciju i samim time “pljuvati” političare na sam dan pobjede koji je i za mene osobno veliki dan nije imalo nikakav smisao.

Dalmacija ima dva istaknuta brenda. Turizam i Alku. Kako ih ujediniti?

-Tu imamo veliki problema, i ja jako želim da ne nužno ne na samu alku ali svakako kroz alkarske pripreme turističke zajednice surađuju i afirmiraju alku jer sam siguran da bi smo u svakom trenutku nekoliko autobusa turista mogli ugostiti u našem gradu na obostrano zadovoljstvo i u tome vidim višestruku korist.

Tko je Boško Ramljak privatno?

Samozatajan čovjek koji najradije vrijeme provodi sa obitelji, bilo u vožnji biciklom ili na kavi sa dragim ljudima.

Na koncu, Vaša poruka našim čitateljima…

-Dođite na alku jer tko je jednom vidi poželi se vratiti.

R. Horvat/Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari