Connect with us

Zanimljivosti

Ispred Europskog parlamenta: Prosvjed ‘ovce protiv vukova’

Objavljeno

on

Neobičan prizor danas pred Europskim parlamentom – protest ovaca protiv vukova.

Uzgajivači ovaca iz francuskog mjesta Vosges prosvjedovali su protiv zakona koji štite vukove, nakon što su vukovi kažu napali oko 100 ovaca u Vosgesu u 2014. godini.

Populacija europskih vukova koja je bila pred izumiranjem, oporavlja se i u migraciji je stigla do planina Voges u pokrajini na granici pokrajina Alsace i Lorraine, po prvi puta u osamdeset godina.

Nakon dva desetljeća borbe za i protiv vukova, između zaštitara prirode, uzgajivača ovaca, pastira i političara i neki su poklonici sivih vukova (Canis lupus) alarmirani brzinom napretka ove najveće vučje vrste na svijetu.


Smatra se kako se nekolicina vukova, porijeklom iz Italije koja je nastanila u francuskim Alpama oko 1993. godine umnožila na ukupno 200 vukova u oko 20 čopora.

Delegacija europskih uzgajivača ovaca i lokalnih političara apelira na ministricu zaštite okoliša Nathalie Kosciusko-Morizet, kako bi slobodno mogli loviti vukove.


Prema sadašnjim propisima vukove koji su pod zaštitom europske pravne stečevine – mogu legalno ustrijeliti samo pripadnici državnih službi ili obučeni i licencirani pastiri, kako bi zaštitili svoje stado u slučaju napada vuka.

Od kako je ovaj zakon usvojen, 2004, osamo su četiri vuka ustrijeljena u Francuskoj. Pastiri žele promjenu propisa kako bi mogli ići u organizirani lov na vukove.

Francuska je vlada prošlog vikenda odobrila službenu družinu lovaca na vukove, nakon što je stado su 62 ovce pale niz provaliju bježeći od napada.

Grupa koja se bori za zaštitu sivog vuka tvrdi da nema dokaza da su napadi ‘van kontrole’.

narod.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari