Pratite nas

Zanimljivosti

Ispred Europskog parlamenta: Prosvjed ‘ovce protiv vukova’

Objavljeno

na

Neobičan prizor danas pred Europskim parlamentom – protest ovaca protiv vukova.

Uzgajivači ovaca iz francuskog mjesta Vosges prosvjedovali su protiv zakona koji štite vukove, nakon što su vukovi kažu napali oko 100 ovaca u Vosgesu u 2014. godini.

Populacija europskih vukova koja je bila pred izumiranjem, oporavlja se i u migraciji je stigla do planina Voges u pokrajini na granici pokrajina Alsace i Lorraine, po prvi puta u osamdeset godina.

Nakon dva desetljeća borbe za i protiv vukova, između zaštitara prirode, uzgajivača ovaca, pastira i političara i neki su poklonici sivih vukova (Canis lupus) alarmirani brzinom napretka ove najveće vučje vrste na svijetu.

Smatra se kako se nekolicina vukova, porijeklom iz Italije koja je nastanila u francuskim Alpama oko 1993. godine umnožila na ukupno 200 vukova u oko 20 čopora.

Delegacija europskih uzgajivača ovaca i lokalnih političara apelira na ministricu zaštite okoliša Nathalie Kosciusko-Morizet, kako bi slobodno mogli loviti vukove.

Prema sadašnjim propisima vukove koji su pod zaštitom europske pravne stečevine – mogu legalno ustrijeliti samo pripadnici državnih službi ili obučeni i licencirani pastiri, kako bi zaštitili svoje stado u slučaju napada vuka.

Od kako je ovaj zakon usvojen, 2004, osamo su četiri vuka ustrijeljena u Francuskoj. Pastiri žele promjenu propisa kako bi mogli ići u organizirani lov na vukove.

Francuska je vlada prošlog vikenda odobrila službenu družinu lovaca na vukove, nakon što je stado su 62 ovce pale niz provaliju bježeći od napada.

Grupa koja se bori za zaštitu sivog vuka tvrdi da nema dokaza da su napadi ‘van kontrole’.

narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Najbolje snimke napravljene GoPro kamerom u 2017. (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

GoPro poznat je po svojim uzbudljivim snimkama visoke kvalitete. Ovo je kompilacija najboljih isječaka 2017. godine

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari