Pratite nas

Komentar

Ista mjerila za ministra i invalide

Objavljeno

na

Čitam jutros članak o ratnom putu gospodina ministra Matića. Čini mi se potpuno vjerodostojnim da je čovjek ono što i sam tvrdi: iskreni i hrabri hrvatski branitelj, heroj.

Prije par dana je na TV gostovao Bojan Glavašaveć, sin novinara Siniše Glavaševića, najpoznatijeg vukovarskog glasa u eteru.

Svaki dan čitamo na portalima i po novinama da branitelji na osnovu svojih zasluga nebi smjeli imati neke privilegije, očito se želi poslati poruka da oni imaju privilegije.

Zar nije vrijeme da na sve društvene skupine primjenimo ista mjerila?

Bi li Bojan Glavašević bio pomoćnik ministra da nije sin oca Glavaševića?
Je li za ustrojstvo ministarstva branitelja i njegovo funkcioniranje od bitnog značaja činjenica da je Fred Matić branitelj i heroj?

Ono što je očito nebitno u javnoj raspravi postaje skoro pa jedini argument na strani onih koji HRVI guraju u sferu nepoželjnih parazita koji nisu solidarni s narodom.

Ako je naime braniteljski status i status invalida nebitan kad govorimo o njihovim pravima, kako to da je stalni argument u korist Freda i Bojana upravo ta ista činjenica koju braniteljima i invalidima ti isti predbacuju.

Traže li branitelji i invalidi nešto što im ne pripada po zakonu? Ne! Oni traže smjenu trojke radi uvreda. Traže pravnu zaštitu od laži i objeda. Traže zakonsko ukorjenjene odredbe koje onemogućavaju manipulacije i laži o hrvatskoj slobodi.

smjene mTraže samo ono što svi političari u javnim nastupima izjavljuju, ali u praksi do toga ne drže niti najmanje. Branitelji i invalidi dakle traže ono što bi svi mi trebali tražiti, ako nam je stalo do pravne države i do političke odgovornosti.

Narodna je sramota da dopuštamo javno blaćenje, politička podmetanja i sofisticirane manipulacije. Narodna je sramota da najveći invalidi umjesto zdravog naroda moraju ideološkoj kasti reći da prestane.

Invalidi su kao najslabija društvena skupina stekli hrabrosti ili im je prekipjelo gledati kako se njihov život proglašava lažnim, a njihova žrtva za slobodu svog naroda se potkopava, njih se izjednačuje s onima koji su razarali i držau i ubijali narod u ime petokrake i države iz koje smo tako krvavo dva puta izlazili. Ako ne vjerujete ili negirajte prolistajte malo izjave u kojima se uspoređuje partizane=jugovojsku s istom onom petokrakom koja je bila simbol razaranja i hrvatsku vojsku=branitelje.

Ne radi se dakle ni o kakvim materijalnim ili inim privilegijama, oni privilegije niti traže, niti bi im ih ovi političari dali. Posebno uvredljiva u javnoj raspravi je bezosjećajnost i sarkazam u javnom prostoru koji prelazi svaku mjeru.
U pravnoj državi bi se policija pozabavila stalnim podmetanjima i objedama, ali ne i kod nas.

Kažu da invalidi nemaju jasne zahtjeve, da ih nisu precizno artiklirali.
Koje li besmislice. Invalidi jasno i glasno traže: stanite konačno na kraj sustavnim podmetanjima, lažima i objedama. Oni jasno izražavaju svoje zahtjeve, a oni koji tvrde suprotno ih ne žele čuti jer bi njima očito bilo draže da invalidi postavlajju materijalne zahtjeve umjesto političkih. Tada bi ih lakše još jednom razapeli. Zato se vlastodršci svim snagama trude protest HRVI-a stavit u HDZ gnijezdo jer bi time svaka argumentacija postale nepotrebna, a moglo bi se nastaviti Domovinski rat predati na obradu Teršelićki i jugoideolozima.

Podvale invalidima su kreativne i krajnje moralno upitne. Od činjenice da ih podupiru i dobro situirani poduzetnici do liste standardnih prava koja ima svaki invalid ili tvrdnje da iza njih stoji politički protivnik. Sve to se koristi uz obveznu napomenu da su političari zahvalni braniteljima za žrtvu, ali da ne mogu tražiti privilegije. Pri tomu se sasvim elegantno prešuti reći, a koje to privilegije oni imaju?

Ono što protivnicima bez osjećaja i morala ne idu u glavu je jasnoća zahtjeva da odstupe ministar i njegovi pobočnici. Kud ćeš jasnije, a kažu da im zahtjevi nisu jasni.

Ostavka trojke bi naravno bila znak da je Milanović konačno počeo razmišljati u širem kontekstu izvan “svoje” vlade, to bi bio za njih simbol poraza pa se zato trude svim silama obrazložiti zašto ova trojka nebi trebala odstupiti. Nema tu puno činjeničnih argumenata.

Političari i mediji navode uglavnom činjenicu da je Fred heroj, a Bojan sin. Drugih argumenata za njih i nema.
Način argumentacije i psihotrikovi kojima se koriste politički protivnici pokazuju svu bezosjećajnost i spremnost na manipulaciju, upravo ono protiv čega se invalidi bore.

Fred Matić i njegovi pobočnici mogu biti najhrabriji branitelji i najveće žrtve, al to ih automatski ne kvalificira da budu to što jesu, ministar i pomoćnik.

Ta činjenica može biti simpatična, al nikako ona ne može biti glavni argument kad se obrazlaže nesuvisla odluka da ne odstupe, iako to traže oni za koje bi oni trebali raditi.

Kao što za branitelje mjerilo može biti samo zakon i njihovo pravo na čast, ponos i istinu, a ne osobna sudbina, tako bi isto mjerilo moralo biti postavljeno i za ministre, predsjednike i pomoćnike.

Vinko Vukadin

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Nika Pinter: Ako je netko rasturao BiH, rasturala ju je međunarodna zajednica

Objavljeno

na

Objavio

I Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka, slaže se s kolegama Vesnom Alaburić i Željkom Olujićem da žalbena presuda u slučaju Prlić i ostali ne daje pravnu osnovu za tužbu logoraša iz BiH protiv Hrvatske.

I kolega Nobilo sam je rekao da treba prvo dobro poručiti slučaj. A kad ga prouči, vidjet će da nema osnova za tužbu. U slučaju tužbe rado bih bila u hrvatskom timu koji će pobijati odgovornost Hrvatske jer ja ne vidim kako bi ova presuda mogla biti dokaz na sudu – kaže Pinter.

Što se revizije osuđujuće presude tiče, koju bi mogle podnijeti obrane petorice Hrvata, odvjetnica Vesna Alaburić rekla nam je kako odvjetnički timovi rade na analizi presude, ali da je za reviziju potreban neki novi dokaz, koji bi oni već iskoristili u redovnom postupku da su ga imali. I to je nužan dokaz općeg, šireg značaja, a ne za konkretne događaje jer u tom pogledu novi dokazi ne mogu ništa bitno promijeniti.

Presudu može promijeniti jedan ključni dokaz. I ja mislim da nema puno šanse za reviziju. Taj bi dokaz, recimo, trebao dokazati da nije bilo UZP-a – potvrđuje i odvjetnica Pinter ograđujući se kako je žalbenu presudu počela čitati te će joj za analizu trebati barem mjesec dana. – A knjiga ustavnog suca Mate Arlovića – pitamo je. – Sjajna je! Ali ne nudi ništa novo jer je pisana na temelju dokumenata koje smo koristili kao dokaz.

Novo bi bilo da uspijemo doći do arhive Alije Izetbegovića ili Slobodana Miloševića, do nečega do čega nismo mogli doći u tijeku postupka. Već sam negdje rekla da ću do zadnje kapi krvi, dok god dišem, tvrditi da nije bilo UZP-a, ali ne znam gdje bi se mogao naći dokaz – kaže Pinter.

Sudac Jean Claude Antonetti čudio se što je sud imao na raspolaganju 64 Tuđmanova transkripta pa je rekao kako je, za razliku od “mase dokumenata iz Zagreba”, sa sastanaka Predsjedništva BiH na raspolaganju imao “svega šest najrelevantnijih dokumenata”, piše Večernji list

I ono malo dokumenata što smo uspjeli prikupiti nisu nam htjeli prihvatiti kao dokaze. Kad nam je vijeće odbijalo dokaze, sudac Antonetti vrlo je često imao izdvojeno mišljenje smatrajući da treba unijeti dokaze svih šest obrana jer tek kad se sve pogleda može se stvoriti prava slika.

Svi predmeti u odnosu na Hrvate u BiH počinju tako kao da su Hrvati isključivo napadali civile i radili zločin protiv čovječnosti. Kao da nisu bili u oružanom sukobu i kao da nije bilo Armije BiH, uz odnos snaga 1:7, i kao da se ništa nije dogodilo u srednjoj Bosni – ističe odvjetnica. Prema presudi, UZP se događao baš u vrijeme ofenzive Armije BiH u srednjoj Bosni te se tada pooštrava i retorika dr. Franje Tuđmana, koju onda Haaški sud koristi da bi idejno zaokružilo UZP.

Zato što se segmentarno gledaju predmet i dokumenti te se jedna rečenica izvlači iz konteksta. Usuđujem se reći da si nitko nije dao truda, pa čak ni suci, da pročitaju sve što imaju u spisu, i zbog toga je Slobodan Praljak i učinio to što je učinio – kaže Pinter. Bi li bilo UZP-a, osobito najšireg oblika, bez Tuđmana, pitamo je, s obzirom na to da se u žalbenoj presudi spominje na više od 400 mjesta. – A i optužba i suci kažu kako Tuđman nije bitan. I bez njega imali bi onaj tzv. mali UZP. Ali i kraj Tuđmana nema dokaza. Jer, ako ste stalno napadani, kako možete imati plan etničkog čišćenja!? To nije obranaštvo.

Dokumenti, dokazi i svjedočenja stvorili su u meni nedvojben zaključak da UZP-a nije bilo, da su Hrvati bili napadani od Armije BiH. S druge strane, recite mi gdje ste u hrvatskim novinama vidjeli da se bilo tko pitao za zločine nad Hrvatima. Je li bilo tko postavio pitanje kad će se netko iz Armije BiH ili bošnjačke politike ispričati za zločine nad Hrvatima u BiH.

Kad je neka od organizacija u Hrvatskoj pitala za Uzdol, Grabovicu, Stipića livade, Križančevo Selo, Buhine Kuće… Proziva se hrvatski vrh što se nije ispričao za zločine nad Bošnjacima iako je bilo ne znam koliko isprika. Bivši predsjednik Josipović kaže da je predsjednica trebala ići u Ahmiće, a ne u New York.

Ne može se stalno od Hrvatske tražiti da se ispriča, a ni jednom riječju ne pita se što su Hrvati prolazili u ratu i što je bilo prije Ahmića na području Konjica, koliko je ljudi, civila i zarobljenih vojnika ubijeno. I ništa nije procesuirano. Svaka žrtva zaslužuje da bude imenovana žrtvom i da onaj koji ju je učinio žrtvom bude kažnjen. Ali nikad se neću složiti s tim da bude kažnjen onaj koji nema apsolutne veze s tim zločinom.

Sam tužitelj Kenneth Scott pred izricanje žalbene presude rekao je u istočnom Mostaru da nitko od optuženih nije učinio ni naredio nijedan zločin – obrazlaže Pinter dodajući ono što je i ustavni sudac Arlović ustvrdio u svojoj knjizi, kako ni pregovori o diobi BiH još ne predstavljaju krimen, a sud u Haagu nije imao mandat suditi politikama. Ali kad je Praljak tražio da iznese povijesne činjenice, taj ih kontekst nije zanimao.

Nas odbili, tužitelje prihvatili

Njih je zanimalo samo ono što može osuditi Hrvate, moram to tako reći. Jer, ako nama odbiju UN-ov dokument zbog toga što ima previše stranica, a istovremeno prihvate dokument tužiteljstva s još više stranica, recite mi u čemu je stvar – pita se odvjetnica podsjećajući i na Owen-Stoltenbergov plan koji je predvidio BiH kao uniju dviju republika pa zaključuje: – Ako je netko rasturao BiH, rasturala ju je međunarodna zajednica koja je prva počela s tim planovima. Bošnjaci jesu stradali u BiH, osobito u Srebrenici, ali nisu svete krave na području srednje Bosne i u Hercegovini. Ne mogu biti oni jedina žrtva u tom ratu. I Srbi, i Muslimani i Hrvati su žrtve.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Željko Glasnović: Mi smo u polusocijalizmu – ‘Croslaviji’

Objavljeno

na

Objavio

Vrijeme je za odmak od gudura Balkana, vrijeme je za stvaranje funkcionalne države.

Umjesto Singapura jugoistočne Europe, pretvorena je u državu nalik propalog društvenog eksperimenta zvanu SFRJ.
Državu vode isti ljudi s istim mentalnim sklopom.

Tranzicija društva od socijalizma ka modernom društvu zaustavljena je zbog rata, a nakon rata je provedena djelomična tranzicija dijela državne uprave.
Mirovinski, zdravstveni i školski sustav je ostao u socijalističkim okvirima (“besplatnog”).

Sloboda tržišta rada zbog državnih namještenika u tim segmentima su ostale u socijalističkim okvirima političke uvjetovanosti (poslušnosti).

Demokracije i slobodnog društva ne može biti. Mi smo u polusocijalizmu – Croslaviji, napisao je Željko Glasnović.

Bog i Hrvati/ce

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari