Pratite nas

BiH

Istambul, Moskva i “Nesvrstani” su daleko – Vrijeme je za Europu!

Objavljeno

na

Napetosti u BiH i na Balkanu nisu nikakav tehnički kvar, nego znak geopolitičkog razlaza s propalim carstvima. Balkan i BiH su kroz povijest intezivno ozračeni različitim utjecajima koji i sada trepere

Piše: Pejo Gašparević, Dnevnik.ba

[dropcap]P[/dropcap]rvi tjedan članstva Hrvatske u Europskoj uniji dao je naslutiti  poduzetnije zauzimanje za ravnopravnost Hrvata u BiH i čupanje Bosne i Hercegovine iz ralja Ruskih i Turskih (geo)političkih ambicija. Takva procjena izvire iz nastupa hrvatskog europarlamentarca Ive Davora Stiera na zasjedanju  Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta u kojem je otvoreno upozorio na neodrživost neravnopravne pozicije Hrvata u BiH, te na Ruske i Turske pretenzije.

„S obzirom da europske BiH ne može biti bez Hrvata, jasno je da ćemo inzistirati da EU oblikuje politiku koja će osigurati ravnopravni položaj hrvatskoj naroda“, istaknuo je Stier. Ova Stierova rečenica je važna  zbog nekoliko golemih razloga.

Ključnom se čini važnost da je ova poruka obzanjena na sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta, što znači da je ona namjenjena međunarodnim moćnicima koji mogu presudnije utjecati na donošenje političkih odluka. Treba primjetiti kako se kroz Stierova usta najavljuje da će Hrvatska u Europskom parlamentu u vezi BiH „inzistirati“ na oblikovanju politike Eurospke unije koja će osigurati ravnopravni položaj hrvatskog naroda. Najava „inzistiranja“ na ravnopravnoj poziciji Hrvata u BiH zvuči osvježavajuće jer bi to trebalo značiti završetak dugogodišnje „hrvatske šutnje“ službenog Zagreba na očiglednu krađu ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Koketiranje s bošnjačkim i srpskim elitama

[dropcap]N[/dropcap]ema pretjerivanja u tvrdnji kako je pozicija Hrvata u BiH do te mjere kritična da bošnjačke i srpske političke elite naočigled mlitavim međunarodnim strukturama u BiH prakticiraju gaženje prava Hrvatata. Bošnjačko otuđivanje ravnopravnosti Hrvata demonstrira se izborom Žejka Komšića u dva mandata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, ali većinom bošnjačkim glasovima. Bošnjačko politička agresija na ravnopravnosti Hrvata ogleda se i u nametanju tzv. platformaške vlasti u koju se instaliraju one stranke i dužnosnici koji su po volji bošnjačkih elita bez obzira što nemaju većinsku glasačku potporu Hrvata.

Srpsko potkradanje ravnopravnosti Hrvata ilustrirano je izborom Emila Vlajkija za dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, ali većinom srpskim glasovima. Takvo uništavanje ravnopravnosti Hrvata proizvelo je stvaranje navika da se jedne političare Hrvate u BiH smatra probošnjačkim a druge prosrpskim.

To ne znači ništa drugo do biti politički privjesak bošnjačkim ili RS-ovskim gazda ma. Otvorenije govoreći nemali broj hrvatskih političara u BiH svojim držanjem kao da se utrkivao u nastojanju da se, s jedne strane, dodvori bošnjačkim političkim elitama, a s druge strane da se dopadne RS-ovskim vlastima. Sadašnje i buduće hrvatske glavešine u BiH imaju se smatrati pozvanima na odustajanje od bilo kakvog koketiranja koje bi nastavilo umanjivati političku važnost Hrvata. Kad se to kaže, onda se želi poručiti kako bi izvan pameti bilo izbjegavati dijalog, komunikaciju i suradnju sa bošnjačkim i RS-ovskim elitama. Ali, tu suradnju treba prakticirati na partnerskim a ne na podaničkim osnovama. Grijeh je Daytonsku neravnopravnost Hrvata u BiH gurati u još dublji ponor radi eventualnih osobnih probitaka.

Stierovu najavu „inzistiranja“ na osiguravanju ravnopravnosti Hrvata u BiH tekođer treba razumjeti i kao konkretan signal da Hrvatska namjerava svoje novostečene kapacitete u institucijama Europske unije koristiti za proizvodnju političko-diplomatskih akcija kojima bi se  mobiliziralo međunarodne strukture na poništavanje neravnopravnosti Hrvata u BiH. Takve ambicije Hrvatske mogle bi nadomjestiti hendikepe Hrvata u BiH koji nemaju na raspolaganju institucionalne alate za spriječavanje bošnjačke i srpke dominacije. Čini se kako je u Zagrebu shvaćeno da je taj „alat“  uskladišten na višim razinama međunarodnih piramida moći.

Drukčije rečeno, Hrvati u BiH nemaju nikakvog institucionalnog repertoara kojim bi mogli utjecati na modifikaciju okolnosti u vlastiti korist, te se može smatrati kako je i to jedan od razloga što u institucionalnom „čardaku ni na nebu ni na zemlji“  hrvatske glavešine u BiH katkad djeluju u korist vlastite štete.

Budućnost BiH nije u Moskvi ili Istambulu

No, vratimo se ponovno Stierovom govoru u Europskom parlamentu u kojem je on dotaknuo i geopolitičke silnice naglasivši da je „budućnost BiH u Europi“.

„Svima mora biti jasno da se o budućnosti BiH neće odlučivati u Moskvi i Istambulu“, rekao je Stier. Nije teško u ovim riječima prepoznati i reakciju na ambcije Rusije da se osim Srbije, iz BiH makar Republika Srpska na ovaj ili onaj način prikloni Moskvi, ali jednako tako i reakciju na Tursko interaktivno srastanje s bošnjačkim političkim elitama. Ovakve su poruke od iznimne važnosti, one djeluju kao geopolitički korektiv jer se u držanju političara posebice u Banjoj Luci mogu primjetiti tendencije zagovaranja savezništva sa Rusijom, a u Sarajevu ispoljavanje prekomjerne sklonosti ka Turskoj. Pomnijim motrenjem također se mogu uočiti tragovi mentaliteta „nesvrstanosti“ u kojima treperi žal za nekadašnjom Titovom politikom nesvrstanih.

Svaka od ovih ambicija: zagledanost u Moskvu ili Istambul te priželjkivanje „nesvrstanosti“ Bosne i Hercegovine su, zapravo, odraz lijenosti da se shvati promjena geopolitičkih okolnosti u ovom dijelu svijeta. Ulazak Bosne i Hercegovine u EU i NATO značit će njezino svrstavanje u zapadnu hemisferu. Takvo pozicioniranje BiH predstavljat će njezino udaljavanje od recidiva antizapadnjačkih carstava: Otomanskog, komunističko – sovjetskoruskog i „nesvrstanog“.

Na pozornici  globalne uspostave novih odnosa između velikih sila odigrava se i geopolitička preobrazba Balkana. Konsolidacija BiH i Balkana moguća je pod patronatom Zapada. U vrijeme istočnjačke vladavine Osmanskog imperija taj prostor nije doživljavao civilizacijski uzlet. Za vladavine komunističko – sovjetskog carstva taj je prostor oblikovan tako da je više sličio Rusiji nego Europi. A za vrijeme „nesvrstanosti“ bivša je Jugoslavija  gurala pod tepih rješavanje nacionalne neravnopravnosti i gomilala oružje u rukama nekadašnje JNA koja je bila svrstana-antizapadnjački.

Napetosti u BiH i na Balkanu nisu nikakav tehnički kvar, nego su znak geopolitičkog razlaza sa propalim carstvima. Balkan i BiH su kroz povijest intezivno ozračeni različitim utjecajima koji i sada trepere.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari