Pratite nas

Život

Istanbulska konvencija je trojanski konj rodne ideologije

Objavljeno

na

Na skupu 01.10.2017. u Splitu su se govorili: Teo Klarić, dipl.ing. predsjednik organizacijskog odbora GI, prof. Danijela Visković Veršić, pravnik mag. Mario Vojvodić, prof. dr. sci. Sanja Bilač, prof. dr. sci. Josip Mužić, predsjednik udruge „Vigilare“  Vice Batarelo i prof dr.sci. Matko Marušić.

Istaknuto je da se ratifikacijom tzv. Istanbulske konvencije neće podići razina zaštite  prava žena i zaštite od obiteljskog nasilja, što navode zagovornici njene brze ratifikacije. Neće doći do  izmjene makar i jednog članka zakona u području zaštite prava od nasilja u obitelji jer je u najnoviji Zakon donesen u srpnju ove godine ugrađena nova EU Direktiva 2012/29/EU, pa se  primjenjuju  najviši EU standardi. Dakle, ratifikacija Konvencije sama po sebi ne bi ženama i žrtvama obiteljskog nasilja donjela ništa novog i ništa bolje od onog što već sada imaju.

Pravi cilj ratifikacije IK je što se pod krinkom zaštite ljudskih prava žena želi nametnuti protuznanstvena i protuljudska „rodna“ ideologija. Bit rodne ideologije je tvrdnja da je spol biološki zadan i nepromjenjiv, dok je rod društvena konstrukcija, nestabilna i promjenjiva pa tako svatko prema svojoj volji može birati svoj rod, tako da prema spolu može biti muškarac, a prema rodu žena. Primjena zakona o rodnom identitetu u drugim zemljama rezultirale su pojavom daleko većeg nasilja nego do tada. Npr. osoba koja se deklarira kao „žena“ ima zakonsko pravo ulaziti u ženske nužnike i svlačionice. Postavlja se pitanje kakvi su to zakoni koji žele zaštititi žene od nasilja, a izlažu djevoje i žene neugodnostima u prostorima i okruženjima koja su namjenjena samo njima.

Zbog toga su sudionici skupa pozvali vladu i Hrvatski sabor da odustane od ratifikacije Konvencije dok se za to ne stvore preduvjeti.

Prvi preduvjet da se Ustavni sud očituje o tome da li je Konvencija u skladu s Ustavom, budući se koristi pojam “ roda“  koji ne pripada zaštićenim odlikama osoba prema članku 17. Stavku 2.  Isto tako pojam „roda“ se ne može svrstati pod članak 35. Ustava, zato jer ustavotvorac nije prihvatio njegovo postojanje, doseg znanstvenost torije kojima se taj konstrukt nameće. Iz navedenog je očito da Hrvatski sabor ne može potvrditi Istanbulsku konvenciju kao međunarodni ugovor koji traži donošenje i izmjenu zakona, jer bi njena ratifikacija prethodno tražila promjenu Ustava.

Ustavni sud prethodno treba dati mišljenje i je li Konvencija dovodi do ograničavanja ustavnog prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima budući se djeca od predškolske dobi uče da mogu slobodno odabrati svoj rod. Isto tako, odgovor na pitanje ugrožavaju li se slobode savjesti i izražavanja mišljenja i vjeroispovijedi onih koji se na temelju svojeg vjerskog ili filozofskog uvjerenja protive postavkama koncepta “roda”.

Drugi preduvjet je da se Ministarstvo znanosti očituje da li je rodna teorija znanstveno utemeljena ili nije. Stoga se predlaže da ministrica Divjak formira Znanstveno povjerenstvo za procjenu znanstvene utemeljenosti rodne teorije. Članovi povjerenstva trebaju biti ugledni profesori iz područja anatomije, genetike, fiziologije, biokemije i psihologije koji će predati svoj zaključak Hrvatskom saboru.

Tek nakon pozitivnog očitovanja Ustavnog suda i Ministarstva znanosti, Hrvatski sabor može pristupiti postupku ratifikacije Konvencije. Upozorili su Hrvatsku sabor i vladu da ukoliko ratificira Konvenciju bez navedenih prethodnih očitovanja, da će započete podjele u hrvatskom društva eskalirati s nesagledivim posljedicama. Zbog toga je prilikom ratifikacije potrebno provesti pojedinačno glasovanje zastupnika kako bi se svaki od njih suočio sa sudom javnosti.

U međuvremenu, dok se ne donesu mišljenja Ustanvog suda i Ministarstva bilo bi dobro na Hrvatskoj televiziji i drugim medijima organizirati objektivna sučeljavanja stručnjaka i okrugle stolove kako bi se hrvatska javnost upoznala o svim aspektiva Istanbulske konvencije.

Na skupu je prof. Marušić pozvao prof. Peru Lučina, kao znanstvenika lijevo-liberalne orjentacije, na javno sučeljavanje o znanstvenim aspektima rodne teorije. Vjeruje da bi njihova stručna rasprava izazvala velik interes javnosti i dala potpuniji uvid javnosti u znanstveni aspekt rodne teorije, kako konzervativnoj tako i lijevo-liberalnoj.

Na kraju su svi sudionici skupa uputili poziv Hrvatskoj vladi i Saboru na bržu i učinkovitiju provedu postojećih zakona radi zaštite najranjivijih članova hrvatskog društva: žena i djece te pozvali na odbacivanje svake ideologije koja će razoriti kulturu, veru i tradiciju hrvatskog naroda.

Skraćeni snimak skupa vidi ovdje

Za organizacijski odbor GI „Zaštitimo žene, odbacimo (rodnu) ideologiju“

Teo Klarić

 

.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Život

Marijana Petir i Tonino Picula o ratifikaciji Istanbulske konvencije

Objavljeno

na

Objavio

Povodom najave ratifikacije Istanbulske konvencije u idućih 14 dana od premijera Plenkovića pridruženih mu partnera , Istanbulsku konvenciju za N1, komentirali su hrvatski zastupnici u EU parlamentu, Marijana Petir i Tonino Picula.

“Uvijek sam protiv kad se Europska unija miješa u nadležnost države članice. Tu nije izuzetak, tako postupam i u svim drugim slučajevima. S druge strane treba pojasniti što bi se time dobilo, a što izgubilo. Ja konkretno ne vidim dodanu vrijednost Konvencije u borbi protiv nasilja jer već imamo postojeće instrumente i zakonodavstvo koje moramo provoditi”, objasnila je Marijana Petir.
“Ako se danas događaju problemi, moramo biti dosljedniji u provedbi zakona”, dodala je.

Petir smeta što bismo u slučaju ratifikacije Konvencije, “imali nekog naddržavnog policajca koji bi sve provjeravao”.

“Pola država članica EU-a nije ratificiralo Konvenciju i to govori da postoji problem. Prema Rimskom statutu međunarodnog kaznenog prava rod se odnosi na muški i ženski, a prema Istanbulskoj konvenciji rod postaje društveno uvjetovani konstrukt. Nemamo muško i žensko, rod se može birati. Onda bi se to uzročnoposljedično moralo prenijeti u sve naše kurikulume i sve državne politike što bi izazvalo kaos i ne samo da je to protivno međunarodnom pravu, nego i nekim vrijednostima koje baštinimo”, rekla je Petir.

Tonino Picula ne slaže se s kolegicom iz EP-a.

“Prije svega EP se jasno izjasnio na plenarnoj sjednici da podržava ratifikaciju. Dobro je da je do rasprave i do glasanja došlo. Po mom razumijevanju stvari Istanbulska konvencija ništa ne ugrožava, nikakve identitete ni podjelu temeljenu na dva spola. Ona je jedan dokument koji na potpuno novi način uvodi u prostor zaštite žena i sprečavanja nasilja u obitelji sam centralni problem – da je nasilje generirano i društveno uvjetovano. Žena danas trpi posljedice jer je ugrožena stereotipima i ulogama, rodom. Autore Konvencije zanimalo je da se početkom 21. stoljeća rodno uvjetovanu diskriminaciju svede na najmanju mjeru”, rekao je Picula.

Petir mu je replicirala da Konvencija ne uvodi nijedan novi instrument za suzbijanje nasilja, a stvara nove obveze koje su u suprotnosti s međunarodnim pravom. Picula pak tvrdi da petir “promašuje”.

“Nije riječ da se nešto ugrožava, nego nadograđuje. Dobrodošao je svaki dokument koji jača, pa ako treba i interno zakonodavstvo. Rod ne ignorira, nego nadograđuje podjele u društvu koje postoje na temelju spola. Istanbulska konvencija na jedan moderan način navodi okvire, ne uvodi se treći spol kao što neki govore”, kazao je.

“Preporučujem kolegi da pročita Konvenciju jer očito nije. Tumačite kako vi to vidite, ali piše nešto drugo. To jest sporno. Sabor bi trebao imati priliku to raspraviti”, dobacila mu je Petir.

Picula je kazao da je pročitao Konvenciju, a za raspravu u Saboru je rekao: “Toj se raspravi treba posebno radovati. I njenim posljedicama”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Život

Budimo anđeli spasa našoj Anđeli!

Objavljeno

na

Objavio

POMOZIMO 15.GODIŠNJOJ ANĐELI KNEŽEVIĆ IZ STOBREČA KOD SPLITA KOJA SE BORI S RAKOM KOSTIJU

Anđela Knežević, 15-godišnja djevojčica iz Stobreča kod Splita prekrasna je, mlada i hrabra djevojka koja vodi bitku svog života. Uoči njezina rođendana dijagnosticiran joj je osteosarkom bedrene kosti, ili jednostavnije najčešći rak kostiju koji uglavnom zahvaća mlade između 10. i 25. godine života, kada kosti intenzivno rastu.

Anđela se sada nalazi na liječenju u splitkom Kliničko-bolničkom centru ali jedina nada joj je odlazak na lječenje u inozemstvo. I potvrda tomu je niz slučajeva mladih oboljelih ljudi, pa i djevojke Maje iz Osijeka, koja se s tom zloćudnom bolesti borila u istoj dobi kao i Anđela. Tešku bolest uspjela je prebroditi zahvaljujuči dobrim ljudima koji su prije desetak godina odmah prihvatili poziv medija i omogućili joj operaciju i terapiju u inozemstvu. Maja danas radi, ima svoju malu obitelj, zdrava je i vesela, krasna mlada žena koja, kao i njena obitelj zahvaljuju dobrim ljudima i daru s neba.
Naša Anđela iz Stobreča mezimica je u svojoj obitelji, najmlađa i k tome „mala sestrica“. Starija braća, jedan radi u MUP-u, drugi u Hrvatskoj pošti kao i otac, i njezina majka mjesecima se bore i pružaju podršku svojoj Anđeli.

Njihove kolegice i kolege na poslu čine i daju sve od sebe da bi osigurali sredstva za njezino liječenje. Šalju na stotine poruka i mailova kako bi prikupili novac za Anđelinu operaciju i liječenje u inozemstvu, gdje je jedino moguće pružiti joj pomoć,

Anđela, kao i sve djevojčice ima tisuću želja, i jednu najveću – zdravlje!
Naša želja je da pomognemo jednoj mladoj djevojci i spasimo njezin život, jer to je moguće!
Nemojte razmišljati jer svaka minuta je važna.

KAKO MOŽEMO POMOĆI ANĐELI?

Spasimo život Anđeli Knežević i uplatimo donacije na žiro račun:
Anđela Knežević
HR1723900013216979636

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati