Pratite nas

Komentar

Istina je hrvatsko moćno oružje, a to Vučića i Srbiju najviše boli

Objavljeno

na

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić veće neko vrijeme žestoko kritizira Hrvatsku, no njegove posljednje izjave zazvučale su vrlo zlokobno.

U Gradini Donjoj u BiH, na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora, opisao je Hrvatsku kao “mjesto povampirenja ustaške ideologije” te zaprijetio kako “nikada više nikome nećemo dopustiti ni Jasenovac, ni Jadovno, ni Jastrebarsko, ali ni Oluju”. Riječ je o istom onom Vučiću koji je 1995. u Glini izjavljivao kako “nikada srpska Krajina neće biti hrvatska”. Riječ je o istom onom Vučiću koji je poslije rata govorio: “Mi ni tada ni danas nismo htjeli i nećemo ništa što je tuđe. Hoćemo samo ono što je naše, srpsko, a to jesu i taj Karlobag, i Ogulin, i Karlovac, i Virovitica, i sve te srpske zemlje.” Doduše, tada je taj Vučić bio istaknuti član Šešeljeve Srpske radikalne stranke, no posve je jasno da jednake stavove o Hrvatskoj i “srpskim zemljama” ima i današnji Vučić. Razlika je samo u tome što su njegove izjave danas službena politika Republike Srbije. I to vrlo opasna politika.

Oštrom retorikom prema Hrvatskoj Vučić pokušava relativizirati zahtjeve naše diplomacije, koja inzistira da Beograd, želi li neometan put u EU, ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji, da zaštiti Hrvate u Srbiji itd.

Što je Hrvatskoj činiti?

Koje oružje upotrijebiti u diplomatskoj bitki sa Srbijom? Svakako mora pozorno pratiti pregovarački proces Srbije s EU i, bude li trebalo, blokirati zatvaranje 23. poglavlja. No, kako zbog pritiska Bruxellesa to oružje i nije tako moćno, naša bi diplomacija morala posegnuti za onim što Srbiju najviše boli. A to je istina! 

Zašto napokon naši diplomati na europske adrese ne dostave istinu o velikosrpskoj ideologiji, o agresiji, o ratnim zločinima, o fabriciranju laži o Hrvatima u Drugom svjetskom ratu?! Zašto napokon ne raskrinkaju srpske kreatore laži? Krajnje je vrijeme da na njihovu ofenzivu odgovorimo svojom ofenzivom – istinom! Ali ta ofenziva mora biti trajna i u njoj moraju sudjelovati svi relevantni politički čimbenici. Samo nam istina može pomoći. Ona nas je spasila u Domovinskom ratu, spasit će nas i danas.

Žarko Ivković/VečernjiList

Poslušajte govor:

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Medved: Od Srbije tražimo informacije o masovnim grobnicama

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je u utorak iz Vukovara poziv srbijanskim državnim vlastima da dostavom informacija daju doprinos rasvjetljavanju sudbine zatočenih u nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i rekao kako ne želi licitirati zašto to Srbija ne čini ali kako očekuje da Srbija da svoj doprinos.

“Podigli smo naše sposobnosti kao i koordinaciju, a idemo i s prijedlogom zakona o nestalim osobama. Dakle, vrlo ozbiljno i vrijedno radimo, ali ono što nam nedostaje su informacije. Svaku informaciju i saznanje vrlo ozbiljno analiziramo, ali nismo zadovoljni rezultatima, a osnovni preduvjet su informacije koje Srbija posjeduje i za koje očekujemo da nam ih Srbija dostavi”, kazao je ministar Medved.

On u Vukovaru nazoči mimohodu djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koja od Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskg rata idu do mjesta masovne grobnice na Ovčari kako bi odala počast tamošnjim žrtvama.

Medved je također kazao kako na Ovčari više nema masovnih grobnica.

“U proteklih godinu dana smo proveli temeljti pregled Ovčare kao i cjelokupni pregled okolne šume, ali nismo ništa pronašli. Isključili smo mogućnost postojanja masovnih grobnica na širem području Ovčare. Na širem području Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije u proteklih godinu i pol dana proveli smo više od 70 izvida, odnosno obradili smo više od 70 lokaliteta, ali su rezultati izostali”, kazao je.

Rekao je i kako su na određenim lokalitetima pronađeni tragovi o ranijoj grobnici iz koje su tijela preseljena na neku drugu lokaciju.

“Posebno od Srbije tražimo informacije o takvim grobnicama”, rekao je ministar Tomo Medved.

(Hina)

 

Stjepan Sučić: Prekopali smo sve oko Ovčare, vjerojatno su grobišta premještena

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: ‘Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde’

Objavljeno

na

Objavio

Kako li je ovo velik i svet čovjek. Govoriti istinu, hrabro i mudro, a opet beskompromisno, pazeći da svaka pohvala bude ljudska, svaka kritika još ljudskija i svaka poruka ispunjena ljubavlju, to je ono što samo čovjek nadahnut dobrom i istinom može činiti, komentirao je Marijan Knezović propovijed željezanskog biskupa Egidija Živkovića na misi zadušnici u Vukovaru u nedjelju 18. studenoga

Kada mi kao pojedinci i narod budemo upola hrabri izložiti se zbog istine i budućnosti kao ovaj sveti čovjek, naši problemi će se moći nabrojati na prste jedne ruke.

Među njima neće biti nepronađenih ratnika i civila, zatvorenih arhiva, osuđenih nevinih ljudi, prevara i lažnih obećanja, materijalizma i mržnje bilo koje vrste. Svaka mu čast!

“Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde.”

Biskup Živković na misi u Vukovaru: Nadam da mi neće nitko danas isključiti mikrofon

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari