Pratite nas

Lifestyle

Istina o glumcu kojeg je svijet obožavao

Objavljeno

na

Steve McQueen je do svoje smrti u 50. godini bio najplaćeniji glumac svijeta.

Svijetla kosa, plave oči i prodoran pogled – lice koje se pamti. To je lice bilo puno upečatljivije od ijedne rečenice koju je izgovarao u svojim filmovima među kojima su: “Veliki bijeg”, “Bullit”, “Afera Thomasa Crowna”, “Sedmorica veličanstvenih”… “Kralj ravnodušnosti” – tako ga često opisuju.

Njegova tvrda, sirova karizma djelovala je jednako na muške i ženske filmske gledatelje. U njemu su vidjeli romantičnog heroja i avanturista, mačo muškarca s nježnim srcem, piše Jutarnji list.

Ponašanje na setu

No, daleko od očiju javnosti, McQueen je bio nasilnik, duboko nesiguran zbog teškog djetinjstva, paranoičan, agresivan, arogantan, zao, prezriv i nasilan prema ženama, ljubitelj droga i alkohola. O svemu tome progovara dokumentarac o glumčevu životu koji producira njegov sin Chad. Film objašnjava što je dovelo do toga da Steve postane takav čovjek.

stevie“Vuk samotnjak” bio je poznat po rivalstvu s kolegama glumcima. Pojavio se u “Paklenom tornju” 1974. s Paulom Newmanom inzistirajući na još 12 linija dijaloga kako bi on i Newman bili jednaki po broju izgovorenih rečenica u filmu. Inzistirao je i da njegova scena u filmu bude zadnja. Kad su, pak, snimani “Butch Cassidy i Sundance Kid” u kasnim šesdesetim, McQueenu je ponuđena uloga Sundancea. No, kad je doznao da je Newmanu ponuđena uloga Cassidyja, inzistirao je na tome da se naslov filma promijeni u “Sundance Kid i Butch Cassidy” kako bi ime njegova lika bilo ispred imena Newmanova lika. Taj zahtjev je odbijen i ulogu je dobio Robert Redford. Godine 1979. ponuđena mu je i “Apokalipsa danas”, ali tu je ulogu uvjetovao time da se lokacija snimanja s Filipina preseli u Hollywood. Martin Sheen je dobio ulogu.

Popravni dom

Ipak, ponekad je svoj perfekcionizam pretvorio u zaradu. Kad je snimao “Aferu Thomasa Crowna”, za koji je dobio 750 tisuća dolara, isprobao je četiri skupocjena ručna sata za jednu scenu, ali nijedan nije odgovarao. Umjesto toga, nosio je svoj vlastiti i naplatio producentu 250 dolara najam.

“Ljudi kažu kako je bio težak, ali to je zato jer je znao što je dobro za njega. Borio bi se do zadnjeg daha za ono što želi”, otkriva Chad.

McQueen je bio sin prostitutke alkoholičarke, napušteno dijete, te je imao sve predispozicije da ga život na ulici pretvori u kriminalca. U dobi od tek 15 godina imao je problema s policijom zbog krađa i tučnjava. A potom je poslan u popravni dom California Junior Boys Republic kojem je kasnije pomagao različitim donacijama. To je bio korak do zatvora. Ipak, tamo je prvi put osjetio stabilnost. “Majku nije često spominjao”, kaže Chad. Govorio je kako mu je popravni dom preokrenuo život. Kad je izašao, otišao je najprije u marince gdje je proveo tri godine, a potom u svijet glume. Svoju djecu Chada i Terry volio je više od svega. Htio im je pružiti djetinjstvo kakvo on nije imao. Međutim, iako su mu djeca bila prioritet, htio je da brak funkcionira po njegovim pravilima. Prvu ženu Neile Adams oženio je nakon nekoliko tjedana veze. No, nije krio da je imao afere s drugim ženama. Upravo u dokumentarcu Neile progovara o tome kako nije tajio svoju nevjeru te kako je ona odlučila da će morati živjeti s time. Svi su znali da je volio žene.

Večera u isto vrijeme

Ipak, jedno je pravilo vrijedilo za njega, a drugo za nju. Bio je ljubomoran i posesivan. Uvjeren da je imala ljubavnika, držao joj je pištolj uperen u glavu kako bi priznala. A potom ju je pretukao. Nekoliko tjedana kasnije rekla mu je da je trudna, a on ju je poslao u London na pobačaj rekavši da ne može biti siguran da je on otac. Par se razveo 1971. godine. Njegov sljedeći film donio je i novu ljubav – Ali MacGraw. “Bio je nesiguran i opasan”, tvrdi Ali. Od nje je tražio da prekine karijeru i posveti se kućanstvu. Večera je morala biti svaki dan u isto vrijeme. Jednom je rekao: “Zovu me šovinističkom svinjom. Jesam. I nije me briga”.

Volio je brze aute, ali je bio najsretniji na motoru. A kad bi bio pun mjesec, nestao bi na dan ili dva. I postajao bi čudan. “Nikada nije otkrio kamo je odlazio, a ni mi nismo pitali. Nije bio vukodlak, ali ponekad bi lajao i režao”, otkriva Chad.

Nakon što se rastao od Ali, pustio je bradu i putovao po zemlji s modelom Barbarom Minty koju je kasnije i oženio. “U tom periodu snimio je dva filma. Dijagnosticiran mu je rak. Borio se do kraja, ali umro je 7. studenog”, ispričao je Chad. No, ime i dalje živi. Chad je također glumac i vozi utrke, njegov sin Steven je glumac u “Vampirskim dnevnicima”…

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari