Pratite nas

Lifestyle

Istina o glumcu kojeg je svijet obožavao

Objavljeno

na

Steve McQueen je do svoje smrti u 50. godini bio najplaćeniji glumac svijeta.

Svijetla kosa, plave oči i prodoran pogled – lice koje se pamti. To je lice bilo puno upečatljivije od ijedne rečenice koju je izgovarao u svojim filmovima među kojima su: “Veliki bijeg”, “Bullit”, “Afera Thomasa Crowna”, “Sedmorica veličanstvenih”… “Kralj ravnodušnosti” – tako ga često opisuju.

Njegova tvrda, sirova karizma djelovala je jednako na muške i ženske filmske gledatelje. U njemu su vidjeli romantičnog heroja i avanturista, mačo muškarca s nježnim srcem, piše Jutarnji list.

Ponašanje na setu

No, daleko od očiju javnosti, McQueen je bio nasilnik, duboko nesiguran zbog teškog djetinjstva, paranoičan, agresivan, arogantan, zao, prezriv i nasilan prema ženama, ljubitelj droga i alkohola. O svemu tome progovara dokumentarac o glumčevu životu koji producira njegov sin Chad. Film objašnjava što je dovelo do toga da Steve postane takav čovjek.

stevie“Vuk samotnjak” bio je poznat po rivalstvu s kolegama glumcima. Pojavio se u “Paklenom tornju” 1974. s Paulom Newmanom inzistirajući na još 12 linija dijaloga kako bi on i Newman bili jednaki po broju izgovorenih rečenica u filmu. Inzistirao je i da njegova scena u filmu bude zadnja. Kad su, pak, snimani “Butch Cassidy i Sundance Kid” u kasnim šesdesetim, McQueenu je ponuđena uloga Sundancea. No, kad je doznao da je Newmanu ponuđena uloga Cassidyja, inzistirao je na tome da se naslov filma promijeni u “Sundance Kid i Butch Cassidy” kako bi ime njegova lika bilo ispred imena Newmanova lika. Taj zahtjev je odbijen i ulogu je dobio Robert Redford. Godine 1979. ponuđena mu je i “Apokalipsa danas”, ali tu je ulogu uvjetovao time da se lokacija snimanja s Filipina preseli u Hollywood. Martin Sheen je dobio ulogu.

Popravni dom

Ipak, ponekad je svoj perfekcionizam pretvorio u zaradu. Kad je snimao “Aferu Thomasa Crowna”, za koji je dobio 750 tisuća dolara, isprobao je četiri skupocjena ručna sata za jednu scenu, ali nijedan nije odgovarao. Umjesto toga, nosio je svoj vlastiti i naplatio producentu 250 dolara najam.

“Ljudi kažu kako je bio težak, ali to je zato jer je znao što je dobro za njega. Borio bi se do zadnjeg daha za ono što želi”, otkriva Chad.

McQueen je bio sin prostitutke alkoholičarke, napušteno dijete, te je imao sve predispozicije da ga život na ulici pretvori u kriminalca. U dobi od tek 15 godina imao je problema s policijom zbog krađa i tučnjava. A potom je poslan u popravni dom California Junior Boys Republic kojem je kasnije pomagao različitim donacijama. To je bio korak do zatvora. Ipak, tamo je prvi put osjetio stabilnost. “Majku nije često spominjao”, kaže Chad. Govorio je kako mu je popravni dom preokrenuo život. Kad je izašao, otišao je najprije u marince gdje je proveo tri godine, a potom u svijet glume. Svoju djecu Chada i Terry volio je više od svega. Htio im je pružiti djetinjstvo kakvo on nije imao. Međutim, iako su mu djeca bila prioritet, htio je da brak funkcionira po njegovim pravilima. Prvu ženu Neile Adams oženio je nakon nekoliko tjedana veze. No, nije krio da je imao afere s drugim ženama. Upravo u dokumentarcu Neile progovara o tome kako nije tajio svoju nevjeru te kako je ona odlučila da će morati živjeti s time. Svi su znali da je volio žene.

Večera u isto vrijeme

Ipak, jedno je pravilo vrijedilo za njega, a drugo za nju. Bio je ljubomoran i posesivan. Uvjeren da je imala ljubavnika, držao joj je pištolj uperen u glavu kako bi priznala. A potom ju je pretukao. Nekoliko tjedana kasnije rekla mu je da je trudna, a on ju je poslao u London na pobačaj rekavši da ne može biti siguran da je on otac. Par se razveo 1971. godine. Njegov sljedeći film donio je i novu ljubav – Ali MacGraw. “Bio je nesiguran i opasan”, tvrdi Ali. Od nje je tražio da prekine karijeru i posveti se kućanstvu. Večera je morala biti svaki dan u isto vrijeme. Jednom je rekao: “Zovu me šovinističkom svinjom. Jesam. I nije me briga”.

Volio je brze aute, ali je bio najsretniji na motoru. A kad bi bio pun mjesec, nestao bi na dan ili dva. I postajao bi čudan. “Nikada nije otkrio kamo je odlazio, a ni mi nismo pitali. Nije bio vukodlak, ali ponekad bi lajao i režao”, otkriva Chad.

Nakon što se rastao od Ali, pustio je bradu i putovao po zemlji s modelom Barbarom Minty koju je kasnije i oženio. “U tom periodu snimio je dva filma. Dijagnosticiran mu je rak. Borio se do kraja, ali umro je 7. studenog”, ispričao je Chad. No, ime i dalje živi. Chad je također glumac i vozi utrke, njegov sin Steven je glumac u “Vampirskim dnevnicima”…

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Lifestyle

Više od polovice Hrvata konzumira jaka alkoholna pića

Objavljeno

na

Objavio

Više od polovice Hrvata konzumira jaka alkoholna pića, od toga trećina i nekoliko puta mjesečno, pri čemu su najpopularniji likeri, rakija, viski i džin, izvijestio je u petak magazin Ja trgovac koji je zajedno s agencijom Hendal proveo istraživanje.

Cilj istraživanja provedenog u rujnu na reprezentativnom uzorku bio je utvrditi trendove konzumacije jakih alkoholnih pića među odraslom hrvatskom populacijom. Rezultati su pokazali kako više od 55 posto građana konzumira jaka alkoholna pića, što je vrlo značajan udio, navodi magazin.

Unutar konzumenata, gotovo jedna trećina njih navodi da konzumira žestoka alkoholna pića nekoliko puta mjesečno, a tri sljedeća vremenska parametra su gotovo izjednačena. Tako 20-ak posto ispitanika kaže da žestice konzumiraju nekoliko puta godišnje, isto toliko ih kaže kaže da to čini jednom tjedno, kao što je isti broj onih koji to rade nekoliko puta tjedno.

Najučestalijih korisnika, onih koji jaka alkoholna pića konzumiraju svakodnevno, ima ukupno 3,6 posto u ukupnom broju korisnika ove kategorije.

Likeri su uvjerljivi lideri kada je riječ o vrsti pića koju hrvatski korisnici kategorije najčešće konzumiraju s natpolovičnih 53 posto udjela. Čvrsto drugo mjesto drži rakija s 20-ak posto udjela, a viski s 10 i džin s 8,5 posto relativno su blizu po popularnosti.

Vodka se sa svojih 3,7 posto udjela još uvijek drži na listi najpopularnijih jakih alkoholnih pića na hrvatskom tržištu koju, s vrlo malim udjelima – ispod jedan posto – zaključuju tekila i rum.

Jaka alkoholna pića nešto više od dvije trećine ispitanika pije samostalno, dok je preostalih 31 posto ispitanih izjavilo da vole raditi sve popularnije mikseve odnosno mješavine sa sokovima ili drugim alkoholnim pićima.

Što se tiče lokacije na kojoj najčešće konzumiraju jaka alkoholna pića, najveći udio ispitanika, njih 47,8 posto, kao mjesto konzumacije navodi svoj dom ili dom prijatelja ili člana obitelji.

Nešto manje ispitanika (37,7 posto) češće konzumira takva pića izvan kuće, na mjestima poput kafića ili restorana, a najmanji udio (14,5 posto) navodi da podjednako često konzumiraju pića u domu i izvan njega. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Dani hrvatskog turizma u Slavoniji i Baranji, Tvrđa – Centar hedonističkog užitka

Objavljeno

na

Objavio

DANI HRVATSKOG TURIZMA

Dani hrvatskog turizma prvi put organizirat će se u unutrašnjosti zemlje, na području Slavonije, Baranje i Srijema. Priprema je u punom jeku i već ovog tjedna hrvatski turistički djelatnici dolaze na istok Hrvatske kako bi ju bolje upoznali i doživjeli kroz višednevno sudjelovanje u atraktivnim programima diljem pet najistočnijih hrvatskih županija.

Centralni trodnevni događaj od 3. do 5. listopada „HeadOnEast, priprema se u baroknoj osječkoj Tvrđi. Iako su povod organizaciji gosti: turistički djelatnici i turisti, događaj primarno očekuje lokalno stanovništvo čiji karakter dobrog domaćina čini jednu od velikih prednosti regije kao turističke destinacije i neizostavan je element prezentacije doživljaja destinacije. Događaj organiziraju Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije uz pokroviteljstvo Grada Osijeka, sponzorstvo Zagrebačke banke d.d. i kroz suradnju ostalih slavonskih županija i njihovih turističkih zajednica.

– Riječ je o manifestaciji koju ćemo ovog tjedna predstaviti, a idućih godina nastaviti razvijati jer pokazuje da Osječko-baranjska županija, ali i istok Hrvatske imaju velike potencijale za razvoj kontinentalnog turizma. Prvi se put Dani Hrvatskog turizma održavaju na kontinentu i ovo je izvrsna prilika da turističkim djelatnicima pokažemo ono što naše lokalno stanovništvo već zna, a to je da su Slavonci i Baranjci izvrsni domaćini. Siguran sam da će svi koji dođu na dane Hrvatskog turizma i upoznaju se s programom HeadOnEast-a dobiti potpuno jednu novu sliku istoka Hrvatske- rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Program je bogat i raznolik. Tvrđa će kroz Lounge zonu postati najljepši dnevni boravak grada Osijeka. Food Bazzar, kušaona i prodaja namirnica i prerađevina najboljih regionalnih proizvođača mesnih proizvoda, sireva, meda, likera, rakije, vina, pekmeza, umaka i ulja. Raznolikost gastronomske ponude bit će predstavljena kroz Street food ponudu hrane ove regije. I ljubitelji piva i ljubitelji vina bit će zadovoljni: Beer Fest okupit će najbolje craft pivare Slavonije, Baranje i Srijema te Prvo hrvatsko pivo na jednom mjestu.

– U petak i subotu u dvorištu Kazamata se održava već tradicionalna Večer vina i umjetnosti koja za ovu prigodu postaje dvodnevna manifestacija uspješno prezentirajući vina iz regije uz nezaboravan doživljaj. Navedeno će biti dopunjeno posebnim doživljajima, tako će uz  Kaleidoskop, Festival svjetla u suton svakog dana zabljesnuti barokne zgrade osječke Tvrđe. Deseci mađarskih umjetnika udahnut će Tvrđi potpuno novu vizuru koja će oživjeti i preko izvedbi uličnih glazbenika, performansa i predstava na otvorenom uz Kulturni centar Osijek – rekla je pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth.

Za ljubitelje tradicionalne Slavonije i Baranje, tematska dvorišta „Dernek“ i „Pekmez“ – prikazat će ovu regiju kroz zaboravljene recepte i zvuk tambure. Posebna strastvenost prema enogastro doživljaju i umjetnosti prezentirat će se u Red Districtu: vrhunska hrana, vrhunsko vino i vrhunska umjetnost zajedno. Tvrđa će pružiti i mogućnost ugodnog druženja u dobro poznatom i omiljenom osječkom lounge-u, In da Sofa. Tradicionalni susret tragača uspomena na Sajmu antikviteta neće izostati ni ovog vikenda. Od posebnih izdvojenih programa, svakako treba izdvojiti Gastro dvoboj na kojem će se održavati natjecanje starih recepata protiv novih. Da će to biti ozbiljan dvoboj potvrđuje  i ozbiljnost žirija u kojem sudjeluju stručnjaci Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, ujedno najveće nacionalne agencije čije je sjedište smješteno na području Osijeka. Poseban doživljaj je turistička predstava Tri točke – interaktivna šetnja od Sakuntala parka do Tvrđe. Neće nedostajati ni sadržaja za najmlađe, od vrtuljka do kazališta sjena. Doživljaj regije ne bi bio potpun bez podsjećanja na uspješne poslovne subjekte koji će dočekati goste u Business Corneru, neki od njih su Žito, Belje, Saponija, Kandit, Ravlić, Prvo hrvatsko pivo, ali i Zračna luka i Osječki taxi. Predstavit će se i uspješni turistički sportski događaji, Panonnian, Svjetski kup gimnastike i veliki projekti NK Osijek tima.

Doživljaj će biti upotpunjen glazbenim izričajem Electric Corna, Akvarela, Miroslav Evačić Tria, No Jazz Banda, Quartet Valerije Nikolovske, Aklea Neona, Trio Reba, Fluentesa… i fantastičnim zvukovima izvrsnih DJ-eva.

– Hedonističko druženje ljubitelja vina, gastronomije i svega onoga što Slavoniju i Baranju čini posebnom začinili smo jednodnevnim izletima u Baranju i Đakovo. Posjet Baranji pod nazivom Baranja Secret Tour nudi izlet u nepoznato jer posjetitelji neće znati gdje ih sve vodimo. Mogu obećati da ćete doživjeti sve ono što Baranja nudi, od prostranih ravnica, dunavskih šuma i ritova, do baranjskih surduka, gatora i nepreglednih vinograda te fantastičnih vidikovaca. Drugi je izlet „Kraljevskim stopama u Đakovo“ gdje ćete posjetiti najljepšu katedralu od Venecije do Istanbula, degustirati misna vina u vinskom podrumu Đakovačko-osječke nadbiskupije te provozati fijakerom na Državnoj ergeli Đakovo i na jednak način doživjeti lipicance kao i britanska kraljevska obitelj.  Izlet završava obilaskom showroom-a Ancona grupe te ručkom – rekao je Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Općina Bilje također organizira izlet, a dodatne programe pripremile su i Turističke zajednice Bilja, Baranje i Đakova.

Tijekom održavanja HeadOnEasta i DHT-a Tvrđa će biti područje izvanredne prometne regulacije. Informacije o događaju detaljno možete pratiti na  Facebook stranici „Visit Slavonija Baranja“ i Instagram profilu „visit.slavonija.baranja“.

 Svi putevi vode u Slavoniju i Baranju! HeadOnEast i postani hedonist, barem na nekoliko dana. 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari