Pratite nas

Kronika

Istina o Istanbulskoj: ‘Nastavljamo pravnu borbu’

Objavljeno

na

Prošla je godina dana od „crnog petka“ 13. travnja 2018. kada je glasovima većine zastupnika u Hrvatskom saboru ratificirana Istanbulska konvencija, unatoč protivljenju velikog dijela hrvatskog naroda.

Suprotno najavama pobornika Istanbulske konvencije, u ovih se godinu dana nasilje nad ženama u Hrvatskoj nije smanjilo, kao što se nije smanjilo ni u ostalim zemljama koje su je usvojile. No, eskaliralo je nasilje nad demokracijom i zloupotreba moći od strane vladajuće elite prema vlastitim građanima koji su svoje mišljenje željeli iskazati kroz referendum.

S druge strane, rodna ideologija za koju smo upozoravali da je glavni razlog izrade Istanbulske konvencije, počela se polako ali nesmetano uvoditi u obrazovni sustav. Koliko možemo zaključiti iz javljanja naših podupiratelja s terena iz cijele Hrvatske, krenulo se najviše od vrtićke dobi.

Međutim, vjerujemo da je pravda „spora ali dostižna“ i nastavljamo pravnu borbu. Jutros smo Ustavnom sudu predali tužbu u kojoj pobijamo zaključak Hrvatskog sabora iz veljače, u kojem je on, bez prethodnog obraćanja Ustavnom sudu – što je u slučaju nedoumica bio dužan učiniti, odbacio naš zahtjev za raspisivanjem referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Naši ljudi, njih gotovo 400.000, nisu zaboravili što se događalo u ovih godinu dana, i vide da su promjene na bolje moguće jedino ako budemo i dalje djelovali zajedno kao i do sada. To je zajedništvo potrebno i na političkoj razini i zato naša inicijativa srdačno podržava platformu Hrvatskih suverenista. Predstojeći europarlamentarni izbori su prilika da u europski parlament izaberemo ljude koji su ne samo riječima već i djelima pokazali da rade za hrvatski narod i da su spremni boriti se za njegove temeljne vrijednosti.

Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Udruga Antikorupcija podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkoga suda u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Radi osiguranja temeljnoga načela prava i sprečavanja korupcije u sudskim postupcima na sudovima Republike Hrvatske uvedena je automatska računalna dodjela predmeta sudcima u rad, kažu iz Udruge

Iz Udruge Antikorupcija suca Mislava Kolakušića u ponedjeljak su izvijestili da su podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkoga suda u Zagrebu Nine Radića zbog, kako ističu, sumnjive dodjele čak 7.113 sudskih predmeta.

U toliko je predmeta na Trgovačkome sudu u Zagrebu u prethodne dvije godine umjesto automatske dodjele izabrana metoda odabira točno određenoga sudca, dok su svi ostali sudci isključeni iz  mogućnosti sudovanja u određenim predmetima, tvrde iz Udruge Antikorupcija.

“Temelj korupcije u pravosuđu je ‘ručna’ dodjela predmeta u rad sudcima, odnosno utjecaj na to kojemu će sudcu biti dodijeljen pojedini predmet u rad. Radi osiguranja temeljnoga načela prava i  sprečavanja korupcije u sudskim postupcima na sudovima Republike Hrvatske uvedena je automatska računalna dodjela predmeta sudcima u rad. Šokantna je spoznaja da je od 2017. na Trgovačkome sudu u Zagrebu više od 42 posto svih predmeta dodjeljeno uz primjenu iznimki, a čak 20,1 posto primjenom iznimke ‘odabir jednog rješavatelja’. Od ukupno 47.890 predmeta, koliko je zaprimljeno na Trgovačkome sudu u Zagrebu, u prethodne dvije godine njih je čak 20.283 dodjeljeno uz primjene iznimki, od čega u mandatu sudca Radića čak 7.113 predmeta izravnom dodjelom točno određenome sucu”, stoji u priopćenju.

Iz Udruge Antikorupcija ocjenjuju da takve brojke pobuđuju ozbiljnu i opravdanu sumnju u manipuliranje dodjelom sudskih predmeta zbog čega je udruga i podnijela kaznenu prijavu nadležnome državnom odvjetništvu.

“Takvi podaci pobijaju prošlotjedne izjave Udruge hrvatskih sudaca kako je netočno da predsjednici sudova mogu manipulirati dodjelom predmeta u  rad jer predmete sudcima dodjeljuje računalni sustav nasumično i to  korištenjem algoritama kojima nije moguće manipulirati. Dodjela predmeta jednome rješavatelju u 20 posto, a primjena iznimki u 42 posto slučajeva pokazuje da su propisi o automatskoj dodjeli mrtvo slovo   na papiru i da služe samo kao paravan za arbitrarnu dodjelu ‘bitnih’ predmeta, ali i za mobing pojedinih rješavatelja kojima se na taj način mogu dodjeljivati najteži predmeti bez ikakve mogućnosti utjecaja na to”, stoji u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašu Novaković na zebri udario automobil

Objavljeno

na

Objavio

Šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašu Novaković danas je poslijepodne prilikom prelaska ulice na zebri udario je automobil.

Po prvim informacijama zadobila je ozljede noge i prebačena je Hitnom pomoći u bolnicu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari