Pratite nas

Događaji

ISTINOM DO POBJEDE! Veliko je danas srce hrvatsko!

Objavljeno

na

Veliko je danas srce hrvatsko! Hodao sam ponosno u koloni od najmanje 10 000 Hrvata i Hrvatica dajući tako svoj skromni doprinos ideji koja me nosi kroz svaki moj komentar, članak ili kolumnu.

[ad id=”93788″]

Ideja ISTINE prožela je cijelu kolonu na čijem su čelu već poslovično, čvrsto stajali invalidi domovinskog rata, branitelji, braniteljske udruge, dva hrvatska viteza Bujanac i Jurić, s njima rame uz rame prof. Zdravko Tomac i naš veliki domoljub, umjetnik Alić. Bio je tu i naš hrvatski mučenik Dario Kordić!

Kolonom je odjekivala prekrasna domoljubna pjesma zadarske „Udruge žena domovinskog rata“, izmamivši i pokoju suzu za Domovinu, a za Domovinu nikada nije bilo teško zaplakati ni predsjedniku Tuđmanu ni našoj dragoj Predsjednici. Podršku ovom pametnom, mirnom i dostojanstvenom prosvjedu dali su parlamentarni zastupnici svih stranaka Domoljubne koalicije i svojom nazoćnošću dali su nam na znanje kako proklamirana borba za istinu i lustraciju ne će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Program prosvjeda „Istinom do pobjede“ znalački je vodio Velimir Bujanac, a prosvjednici, punog srca hrvatskog, puni dostojanstva kao da su ponovo stali na branik Domovine, bez ijednog incidenta pozdavljali su svaku izrečenu misao.

12573093_363203743803367_7142254272858397849_nIpak, najveće ovacije i oduševljenje je izazvao naš dragi Marko Jurič koji je neprijatelje Hrvatske stjerao u mišju rupu i natjerao ih na još jedan mrziteljski, antidemokratski korak. Natjerao ih je da pokažu svoje pravo lice i naličje, natjerao ih je na staljinističku metodu zabrane govora, na gobbelsovski medijski linč. Taj Staljin, Tito i Goebbels čuče u glavi Mirjane Rakić poput neizlječive migrane i kad god ju zaboli glava, glavobolju lijeći rijekama mržnje i netolerancije prema domoljublju i domoljubima.

Prof. Zdravko Tomac, a Rakička je bila njegova učenica, kratko je opisao tu Jugoslavenku, partizanku, KOS-ovku dajući joj za legitimno pravo zastupati svoje političke ciljeve, ali isto tako uzeo je i sebi i nama za legitimno pravo gromoglasno tražiti njenu hitnu ostavku. Ukoliko to ne učini , upućena je poruka Hrvatskom državnom saboru sa zahtjevom za smjenom Rakičke na prvoj sljedećoj sjednici Sabora. To je ozbiljan zahtjev ,sa ozbiljnog skupa i to ne će nitko moći ignorirati!

Stiv Culej, taj heroj Domovinskog rata, saborski zastupnik HDZ-a, u dirljivom obračanju prosvjednicima sjetio se svog mučki ubijenog brata od četničke kame, od pjevača četničkih pjesama među koje svakako nepogriješivo spadaju i oni četnici koje je Marko Jurić istinito prokazao. I umjesto da ti četnici budu kažnjeni u njegovom selu, u Culejovom zavičaju, oni su podigli spomenik koljačima, spomenik ispisan čiriličnim pismom!? Ma ljudi moji „jeli to moguće“!?

Zbog iznošenja istine je ugašena Z1 TV, zbog neumoljive istine koja četnike, mentalne komuniste i „antifašiste“, stavlja u isti koš, u koš veleizdajnika naše Domovine. Svaki domoljub se hrani istinom, na temelju istine živi i djeluje isamo istinom možemo ponovo svi zajedno stići do cilja, do potpuno oslobođene i izgrađene Domovine. Domoljub se istine ne boji, ma kakva ona bila, ne boji se istine o fašizmu, ne boji se istine o komunizmu, ne boji se istine o Domovinskom ratu. Domoljub se boji mitova i baš zbog tih mitova okupili smo se pred „Rakičkini manastirom“ s jasnom porukom. Dosta je mitova, dosta je gaženja hrvatskog naroda, dosta je zabrane sloboda i verbalnog delikta!

prosvjedJedino oni koji žive na postulatima istine mogu biti i istinski antifašisti. To su naši branitelji koji su dali sve što su imali boreći se protiv okorjelog jugoslavenskog i velikosrpskog fašizma. Oni koji skrivaju komunističke zločine mogu biti samo dionici tih zločina, mogu biti samo fašisti usred dokazanih nemilosrdnih zločina poslije drugog svjetskog rata. Jednostavno nije moguće biti antifašist, ako ne priznaješ i skrivaš komunističko-fašističke zločine. Onaj koji ljubi Tita, a Rakička je jedna od njih, može se samo skrivati iza tobožnjeg antifašizma koji kao takav ni filozofskine postoji. Ona koja brani četničke zločince nije ništa drugo nego četnikuša.

Zbog te činjenice, zbog toga što je sama otkrila svoje lice cijeloj naciji, na kraju današnjih prosvjeda dobila je poklon koji će s ponosom nositi na nekoj drugoj funkciji u nekoj drugoj dražavi. Delegacija prosvjednika na čelu s Markom Jurićem, ušla je pored zaštitara u zgradu AZEM-a i svečano Rakički uručila četničku šubaru s četničkom kokardom za uspomenu i dugo sjećanje. Znam da je to od srca primila, jer to je njen mentalni identitet, ali isto tako znam da vrlo brzo taj mentalni sklop ne će moći javno prodavati hrvatskim domoljubima. Krenut će u budućnost bez budućnosti putevima svog mentora Mesića, koji je danas jasno, još jednom javno označen kao prva meta za lustraciju.

Dostojanstveno, bez ijednog incidenta unatoč pokušaja provokacija krenuli smo po Rakičku, a isto tako dostojanstveno smo se razišli i poslali snažnu poruku s Trga Nevenke Topalušić. Punog srca hrvatskog, puni razuma i razboritosti tražili smo samo jedno.

ISTINOM DO POBJEDE!

Kazimir Mikašek Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Događaji

Večer prijatelja tuzlanskih Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

10. srpnja upriličena je Večer prijatelja kao zahvala svima onima koji su pomagali izgradnju velikog i vrlo značajnog projekta za tuzlanske Hrvate. Nije se krila posebna zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija je potpora uistinu mnogo pomogla realizaciji projekta. Ovom je prigodom Žana Ćorić izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, inače vrlo draga gošća ovdašnjih Hrvata, kazala kako će Ured i u budućnosti nastaviti podupirati kulturne projekte na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U riječi gospođe Ćorić ne može se posumnjati, jer toliki već implementirani projekti služe kao činjenica velike potpore Vlade RH svojim sunarodnjacima u BiH.

Povijest bilježi kako su se franjevci Vrhbosanske Nadbiskupije na području sadašnje Bosne najprije doselili u Srebrenicu i tamo izgradili svoj samostan. Širili su se polako i sigurno, a kako su se širili oni, tako se širilo i kršćanstvo. Brzo su naselili i područje Soli ili danas Tuzle, gdje su kasnije također izgradili svoj samostan.

Danas u Tuzli egzistira Franjevački samostan svetih Petra i Pavla, a čiji je prostor, pored održavanja vjerskih sadržaja, i mjesto kulturnih i svih drugih za Hrvate značajnih događanja. Tako su tuzlanski franjevci uz svoj puk pokrenuli i Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo”. A svaka organizacija, pogotovo ona tipa kao što je ova tuzlanska, ima i svoje prijatelje, koji pomažu kad je potrebno. Čine to uvijek kad god zatreba.

Tim povodom 10. srpnja upriličena je Večer prijatelja kao zahvala svima onima koji su pomagali izgradnju velikog i vrlo značajnog projekta za tuzlanske Hrvate. Nije se krila posebna zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, čija je potpora uistinu mnogo pomogla realizaciji projekta.

Ovom je prigodom Žana Ćorić izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, inače vrlo draga gošća ovdašnjih Hrvata, kazala kako će Ured i u budućnosti nastaviti podupirati kulturne projekte na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U riječi gospođe Ćorić ne može se posumnjati, jer toliki već implementirani projekti služe kao činjenica velike potpore Vlade RH svojim sunarodnjacima u BiH.

Bila je ovo prigoda da se nazočnima obrati i donedavni gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli, svugdje rado viđeni, fra Mario Divković, koji je započeo izgradnju i cijeli projekt predao u ruke novom gvardijanu fra Željku Nikoliću.

Cijelom događaju bio je nazočan i vidno radostan predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BIH dr. Dragan Čović s najbližim suradnicima te novoizabrani predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” dr. Nikola Čiča, inače rođeni Tuzlak. Među gostima smo mogli vdiejti i Gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i premijera Županije Posavske Đuru Topića.

Piše: Anto PRANJKIĆ

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Na Plehanu postavljen kamen temeljac za novi samostan

Objavljeno

na

Objavio

Kardinal Puljić je posebno istaknuo potrebu zajedničkog djelovanja Crkve i vlasti na zauzimanju za izgradnju  i obnovu svih porušenih krajeva, a prigodom postavljanja kamena temeljca bili su nazočni predstavnici najviših organa vlasti hrvatskog naroda predvođeni predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem. Među nazočnima našli su se i predstavnici Vlade RH predvođeni izaslanikom premijera Andreja Plenkovića državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu  i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom. Ovom događaju bili su nazočni i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji ulažu velike napore kako bi Hrvatima u bIh život učinili lakšim i ljepšim

Piše: Anto PRANJKIĆ/Kamenjar.com

Cijela bosanska Posavina svojevrsni je simbol patnji i stradanja hrvatskoga naroda kroz, kako onu stariju, tako i noviju, burnu povijest ovog naroda.  Katoličanstvo na ovo područje donijeli su franjevci u srednjem vijeku, a čuvali su ga zajedno sa svojim pukom u svim vremenima života u svojoj Posavini. Istina, uz velike žrtve pogotovo one u Drugom svjetskom i posljednjem Domovinskome ratu, u kojem su kuće razorene a vjernici raseljeni diljem svijeta. Prvi franjevački samostan na ovom području izgrađen je 1874. godine. Samostan, crkva svetoga Marka i cijeli kraj  bili su mjesta okupljanja i zajedništva ovdašnjih posavskih Hrvata-katolika. U onim teškim vremenima Drugoga svjetskoga rata kada su mnogobrojni muškarci završavali svoje ovozemne živote kod Burića štale i na Bleiburgu, ali i tijekom i poslije Domovinskoga rata, plehanski vjernici okupljali su se oko svojih fratara i pouzdavali se  u Božju Providnost. Tu vjeru nisu izgubili niti 2. srpnja 1992. godine kada je neprijateljska vojska s dvije tone eksploziva porušila ljepoticu ovoga kraja- crkvu Svetoga Marka. Prigodom miniranja stradao je i samostan izgrađen 1932. godine. Ljudi su teškom mukom i gorčinom u srcu napuštali ognjišta, ali svoj Plehan nisu zaboravili. Prvi se vratio fra Ivan Ćurić i kao njegovi predčasnici, fratri u srednjem vijeku, na Plehanu počeo graditi novi vjernički život. Danas tamo živi oko 90 Hrvata, a prije rata bilo ih je preko osam tisuća.

Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

U ponedjeljak 8. srpnja ove godine bilo je posebno svečano na Plehanu. Uzoriti Vinko kardinal Puljić, Nadbiskup Vrhbosanski blagoslovio je gradilište i kamen temeljac  i time simbolično započeo gradnju novog samostana. U prigodnoj homiliji kardinal Puljić nije zaboravio podsjetiti svoje vjernike kako kamen temeljac označava našega Gospodina Isusa Krista kao čvrstu stijenu na kojoj gradimo život vjere. Osvrnuo se i na žrtvu koju su podnijeli branitelji i poručio svima da iz posebnog pijeteta prema njima moramo voljeti i cijeniti ono zašto su branitelji dali svoje živote.

Kardinal Puljić je posebno istaknuo potrebu zajedničkog djelovanja Crkve i vlasti na zauzimanju za izgradnju  i obnovu svih porušenih krajeva, a prigodom postavljanja kamena temeljca bili su nazočni predstavnici najviših organa vlasti hrvatskog naroda predvođeni predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Draganom Čovićem. Među nazočnima našli su se i predstavnici Vlade RH predvođeni izaslanikom premijera Andreja Plenkovića državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu  i stambeno zbrinjavanje Nikolom Mažarom. Ovom događaju bili su nazočni i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji ulažu velike napore kako bi Hrvatima u bIh život učinili lakšim i ljepšim.

Kamen temeljac koji je ugrađen u temelj novog samostana izradio je povratnik Marko Princip a u njega je autor  ugradio i povelju o gradnji samostana. Uz veliki broj vjernika događaj su uveličali i članovi zbora župe  Rođenja BDM iz Ulica pored Brčkog, gdje je sadašnji plehanski gvardijan fra Anto Tomas službovao kao župnik i župni vikar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari