Pratite nas

Događaji

ISTINOM DO POBJEDE! Veliko je danas srce hrvatsko!

Objavljeno

na

Veliko je danas srce hrvatsko! Hodao sam ponosno u koloni od najmanje 10 000 Hrvata i Hrvatica dajući tako svoj skromni doprinos ideji koja me nosi kroz svaki moj komentar, članak ili kolumnu.

[ad id=”93788″]

Ideja ISTINE prožela je cijelu kolonu na čijem su čelu već poslovično, čvrsto stajali invalidi domovinskog rata, branitelji, braniteljske udruge, dva hrvatska viteza Bujanac i Jurić, s njima rame uz rame prof. Zdravko Tomac i naš veliki domoljub, umjetnik Alić. Bio je tu i naš hrvatski mučenik Dario Kordić!

Kolonom je odjekivala prekrasna domoljubna pjesma zadarske „Udruge žena domovinskog rata“, izmamivši i pokoju suzu za Domovinu, a za Domovinu nikada nije bilo teško zaplakati ni predsjedniku Tuđmanu ni našoj dragoj Predsjednici. Podršku ovom pametnom, mirnom i dostojanstvenom prosvjedu dali su parlamentarni zastupnici svih stranaka Domoljubne koalicije i svojom nazoćnošću dali su nam na znanje kako proklamirana borba za istinu i lustraciju ne će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Program prosvjeda „Istinom do pobjede“ znalački je vodio Velimir Bujanac, a prosvjednici, punog srca hrvatskog, puni dostojanstva kao da su ponovo stali na branik Domovine, bez ijednog incidenta pozdavljali su svaku izrečenu misao.

12573093_363203743803367_7142254272858397849_nIpak, najveće ovacije i oduševljenje je izazvao naš dragi Marko Jurič koji je neprijatelje Hrvatske stjerao u mišju rupu i natjerao ih na još jedan mrziteljski, antidemokratski korak. Natjerao ih je da pokažu svoje pravo lice i naličje, natjerao ih je na staljinističku metodu zabrane govora, na gobbelsovski medijski linč. Taj Staljin, Tito i Goebbels čuče u glavi Mirjane Rakić poput neizlječive migrane i kad god ju zaboli glava, glavobolju lijeći rijekama mržnje i netolerancije prema domoljublju i domoljubima.

Prof. Zdravko Tomac, a Rakička je bila njegova učenica, kratko je opisao tu Jugoslavenku, partizanku, KOS-ovku dajući joj za legitimno pravo zastupati svoje političke ciljeve, ali isto tako uzeo je i sebi i nama za legitimno pravo gromoglasno tražiti njenu hitnu ostavku. Ukoliko to ne učini , upućena je poruka Hrvatskom državnom saboru sa zahtjevom za smjenom Rakičke na prvoj sljedećoj sjednici Sabora. To je ozbiljan zahtjev ,sa ozbiljnog skupa i to ne će nitko moći ignorirati!

Stiv Culej, taj heroj Domovinskog rata, saborski zastupnik HDZ-a, u dirljivom obračanju prosvjednicima sjetio se svog mučki ubijenog brata od četničke kame, od pjevača četničkih pjesama među koje svakako nepogriješivo spadaju i oni četnici koje je Marko Jurić istinito prokazao. I umjesto da ti četnici budu kažnjeni u njegovom selu, u Culejovom zavičaju, oni su podigli spomenik koljačima, spomenik ispisan čiriličnim pismom!? Ma ljudi moji „jeli to moguće“!?

Zbog iznošenja istine je ugašena Z1 TV, zbog neumoljive istine koja četnike, mentalne komuniste i „antifašiste“, stavlja u isti koš, u koš veleizdajnika naše Domovine. Svaki domoljub se hrani istinom, na temelju istine živi i djeluje isamo istinom možemo ponovo svi zajedno stići do cilja, do potpuno oslobođene i izgrađene Domovine. Domoljub se istine ne boji, ma kakva ona bila, ne boji se istine o fašizmu, ne boji se istine o komunizmu, ne boji se istine o Domovinskom ratu. Domoljub se boji mitova i baš zbog tih mitova okupili smo se pred „Rakičkini manastirom“ s jasnom porukom. Dosta je mitova, dosta je gaženja hrvatskog naroda, dosta je zabrane sloboda i verbalnog delikta!

prosvjedJedino oni koji žive na postulatima istine mogu biti i istinski antifašisti. To su naši branitelji koji su dali sve što su imali boreći se protiv okorjelog jugoslavenskog i velikosrpskog fašizma. Oni koji skrivaju komunističke zločine mogu biti samo dionici tih zločina, mogu biti samo fašisti usred dokazanih nemilosrdnih zločina poslije drugog svjetskog rata. Jednostavno nije moguće biti antifašist, ako ne priznaješ i skrivaš komunističko-fašističke zločine. Onaj koji ljubi Tita, a Rakička je jedna od njih, može se samo skrivati iza tobožnjeg antifašizma koji kao takav ni filozofskine postoji. Ona koja brani četničke zločince nije ništa drugo nego četnikuša.

Zbog te činjenice, zbog toga što je sama otkrila svoje lice cijeloj naciji, na kraju današnjih prosvjeda dobila je poklon koji će s ponosom nositi na nekoj drugoj funkciji u nekoj drugoj dražavi. Delegacija prosvjednika na čelu s Markom Jurićem, ušla je pored zaštitara u zgradu AZEM-a i svečano Rakički uručila četničku šubaru s četničkom kokardom za uspomenu i dugo sjećanje. Znam da je to od srca primila, jer to je njen mentalni identitet, ali isto tako znam da vrlo brzo taj mentalni sklop ne će moći javno prodavati hrvatskim domoljubima. Krenut će u budućnost bez budućnosti putevima svog mentora Mesića, koji je danas jasno, još jednom javno označen kao prva meta za lustraciju.

Dostojanstveno, bez ijednog incidenta unatoč pokušaja provokacija krenuli smo po Rakičku, a isto tako dostojanstveno smo se razišli i poslali snažnu poruku s Trga Nevenke Topalušić. Punog srca hrvatskog, puni razuma i razboritosti tražili smo samo jedno.

ISTINOM DO POBJEDE!

Kazimir Mikašek Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U Zagrebu održan Okrugli stol ‘Europske perspektive Hrvata na prostoru Bosne i Hercegovine’

Objavljeno

na

Objavio

U napretkovom kulturnom centru u Zagrebu je 21. ožujka upriličen Okrugli stol pod nazivom “ Europske perspektive Hrvata na prostoru Bosne i Hercegovine” a koji je organiziran u suradnji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Udruge Hrvatsko zajedništvo. U najavi ovog događaja organizatori su napomenuli da se radi o znanstvenom skupu te da se isti ne organizira kao politički skup, nego je temeljna intencija bila pokušati mladima predočiti europske vrijednosti i upozoriti ih na neodrživost sadašnje opće situacije življenja na prostoru Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Napretkovog kulturnog centra prof. dr. Dražen Vikić-Topić uputio je pozdravnu riječ i preuzeo moderatorsku palicu, a svoja izlaganja iznijeli su:  dr. sc. Nediljko Matić, prof. dr. Pavo Barišić, mr.sc. Marija Šerić te akademik Mislav Ježić.

Predsjednik Napretkovog kiulturnog centra u Tagrebu pozdravljajući izlagače i okupljene goste nije zaboravio spomenuti kako je Napredak društvo koje je utemeljeno i na očuvanju hrvatskoga identiteta i kako je puno napravilo po tom pitanju. Također je kazao kako je  tema interesantna te da je Napredak otvoren i za druge teme te napomenuo  kako je dan prije u Naperetkovom kulturnom centru bio jedan događaj hrvatsko-iranskog društva.

Govoreći na temu “ Ustavno pravni položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i ideja Hrvatskoga zajedništva” dr. sc. Nediljko Matić je, između ostaloga, istakao kako su Hrvati i međusobno izloženi stalnom “ogađivanju” da BiH nije i njihova država.

– Mislim da je u ovaj “Zeman” potrebno čitati upravo Ivu Pilara da se s time prestane. Ne može se htjeti BIH, a ne htjeti da ona bude i tvoja država. Moramo ovdje biti potpuno jasni i principijelni. Hrvati kao politički narod imaju dvije države gdje su oni konstitutivan narod. To su RH i BiH. Mi smo tu jasni u tome kada tvrdimo da smo u BIH konstitivni narod uz Bošnjake i Srbe također kao konstitutivne narode. Naravno da kod toga priznajemo konstitivnost svakog građanina koji su pripadnici drugih naroda, kazao je, između ostaloga, dr. sc. Nediljko Matić.

Prof. dr. Pavo Barišić je nazočnima kroz svoju temu “ Prinosi Hrvata filozofiji i znanosti u Europi – s posebniom osvrtom na Juraja Dragišića (oko 1445. – 1520.), Josipa Stadlera( 1843. – 1918.) i Ivu Pilara (1874. – 1933.)”, pokušao približiti ulogu koju su Hrvati iz Bosne i oni koji su vezani uz Bopsnu, imali u znanstvenom smislu svojevremeno u Europi. Prof. dr. Barišić je u tom smislu posebno naglasio ulogu Juraja Dragišića, između ostaloga , kazavši:

– Juraj Dragišić je porijeklom iz Srebrenice. Srebrenicu danas znamo po jednom sasvim drugom kontekstu, kojim je ona ušla u jednu europsku priču, ali podsjetimo se , kad je Dragišić rođen, (smatra se negdje 1443. godine ili 1445. – ne zna se točno), u vrijeme, Srebrenica je već jedno stoljeće bila središte otkrića srebra, koje kontroliraju trgovci, koji su se naselili iz Dubrovnika. Oni kontroliraju svu prekomorsku trgovinu Srebrenice. Srebrenica je bila jedno malo europsko sjedište. Dragišić se obrazuje u Franjevačkom samostanu. U to vrijeme, sredinom 15. stoljeća u BiH je bilo oko 30 franjevačkih samostana. I tamo negdje oko 1463., kada Srebrenica pada pod Turke, onda je i on izbjegao prvo u Jajce, a onda i  nakon toga u Zadar, neki kažu u Dubrovnik, a onda u Italiju , gdje stječe najveće počasti, kako u svojoj crkvenoj tako i znanstvenoj razini. Stječe doktorat na bolonjskom sveučilištu, najstarijem europskom sveučilištu. Odlazi u Firencu i postaje odgojitelj sinova poznate obitelji Lorenca medici. Jedan sin je kasnije postao papa. Čovjek koji je doista stekao velike časti. O njemu su najveličastvenije govorili najveći filozofi toga doba. Kada su Medici pali on se nastanio u Dubrovniku, a bio je i sudjelovatelj Petog Lateranskog sabora. Ono što je ključno jeste činjenica da je on za svojega života sudjelovao u najznačajnijim raspravama, intelektualne i kulturne Europe, između ostaloga, kazao je prof. dr. Pavo Barišić ovom prigodom.

Mr. sc. Marija Šerić dobila je zadatak govoriti na temu “Multikulturalnost i multikonfesionalnost u Bosni i Hercegovini”. Prema reakcijama nazočnih vidjelo se odobravanje njezina znanstvenoga pristupa, ali i poznavanja materije o kojoj govori, što potvrđuje razmišljanja mnogih da mr.sc. Šerić izrasta u znanstvenika svjetskoga glasa na svom znanstvenom području.

Akademik Mislav Ježić je u svom nadahnutom i vrlo koncizno pripremeljenom te izrečenom izlaganju govorio o Europskim perspektivama Hrvata u Hrvatskoj i BiH, nimalo se ne libeći govoriti i o onim pitanjima koja su “škakljivija” i u koja se upuštaju samo najbolji poznavatelji situacije. Koncizno je izrekao svoja stajališta ali i nadu za kvalitetnijem i jačem pristupu problemu Hrvata u BIH kako hrvatske političke elite tako i svih drugih segmenata europskoga društva.

U kulturnom dijelu programa nastupila je mlada glazbenica Lucija Štivičić na klasičnoj gitari. Prema procjenama uglednih svjetskih profesora glazbe, ali i po izvedenih skladbama riječ je o velikom talentu i početku jedne velike glazbene karijere.

Anto Pranjkić

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar Kitarović: Hrvatsko zajedništvo i snažna Hrvatska – to je cilj moje politike!

Objavljeno

na

Objavio

Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stupova moderne hrvatske države, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu.

– Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH, rekla je Grabar-Kitarović.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda. Ta činjenica “jamči vaša ustavna prava i tu činjenicu dužni smo braniti, tumačiti i promicati. To je, slikovito rečeno, prag vaše konstitutivnosti i ravnopravnosti i s tog praga nema uzmaka. Zajedno s vama na tom pragu stoji Hrvatska”, rekla je Grabar-Kitarović.

Smatra da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih “legitimno predstavljati i zastupati na svim razinama vlasti”, kao i pravo na nacionalne, kulturne, obrazovne i medijske ustanove te pravo na ravnopravnu javnu uporabu hrvatskog jezika. Istaknula je da Hrvati, tražeći ta prava ne zahtijevaju “ništa više od drugih” te da je to na najbolji način za očuvanje BiH kao države, a da se time u BiH ugrađuju europske vrijednosti.

“Naše srce kuca isto”

Predsjednica je ustvrdila da su bosanskohercegovački Hrvati, uz “sunarodnjake i sve domoljube u Hrvatskoj” te uz iseljeništvo, “jedan od triju stupova moderne hrvatske države i naše pobjede u Domovinskom ratu”. Grabar-Kitarović je kazala kako je susret s Hrvatima iz BiH “izraz kontinuiteta politike izgradnje nacionalnog zajedništva”, koju je zacrtao Franjo Tuđman.

“Ne samo vi Hrvati koji živite u BiH kao njezin autohtoni narod, nego i Hrvati koji su iselili iz BiH, kao i oni iseljeni iz Hrvatske, dio su nedjeljivog hrvatskog bića. Naše srce kuca isto”, istaknula je. Založila se za uspostavu mehanizama za povezivanje Hrvata u Hrvatskoj, BiH i iseljeništvu kako bi se omogućilo da se svi hrvatski “nacionalni resursi” stave “u funkciju demografske obnove i opstojnosti u našim domovinama, jačanja našeg gospodarstva te političke i kulturne afirmacije u svijetu.”

“To je cilj moje politike: hrvatsko zajedništvo i snažna Hrvatska koja će i vama biti siguran oslonac, a susjedima dobar susjed, zaključila je Grabar-Kitarović. Po njezinim riječima, BiH je druga domovina hrvatskog naroda i Hrvati su u BiH prisutni više od tisuću godina. Oni su, poručila je hrvatska predsjednica, “učinili sve za opstanak Bosne i Hercegovine kao države”.

Istaknula je da je Hrvatska pružila “najveći mogući politički i vojni doprinos” obrani i opstanku BiH, da su bosanskohercegovački Hrvati na referendumu 1992. glasali za neovisnost BiH te da su pristali na stvaranje Federacije BiH kako bi doprinijeli “suradnji, miru i povjerenju”. Također, podsjetila je da je Hrvatska zbrinula stotine tisuća prognanika iz BiH “ne gledajući njihovu vjeru i naciju” te da je omogućila humanitarnu pomoć i “naoružavanje svih obrambenih snaga”. Poručila je da sve navedeno zaboravljaju ili prešućuju neki u Bosni i Hercegovini.

Europska unija treba BiH

Hrvatska se predsjednica založila za intenzivnije pregovore o pristupanju BiH Europskoj uniji, ali pod uvjetom da su Hrvati ravnopravan narod. “BiH sa svim svojim posebnostima treba Europskoj uniji, ali to može biti samo s Hrvatima kao ravnopravnim konstitutivnim narodom”, poručila je i dodala da je pristupanje BiH Europskoj uniji od velike političke, kulturne i sigurnosne važnosti za EU.

EU, a i ostali utjecajni međunarodni akteri, će “učiniti veliku pogrešku s nesagledivim posljedicama”, ako ne podupru europski put BiH, smatra Grabar-Kitarović. “Put nije jednostavan, ali želimo pomoći i spremni smo pomoći, a vi Hrvati BiH jamstvo ste da konačan cilj može biti uspješno ostvaren”, istaknula je.

Hrvati u Republici Srpskoj u BiH

Danu otvorenih vrata prisustvovao je banjalučki biskup Franjo Komarica koji je za Hinu rekao da su Hrvati u jednoj polovici BiH, odnosno u Republici Srpskoj, svedeni na “ostatak ostataka”. Komarica se nada da će državno vodstvo Hrvatske još više pomoći onima koji žele ostati, “i to ne kao ljudi drugog ili dvadesetdrugog reda, nego kao ravnopravni sa susjedima”, te onima koji se žele vratiti, a vratiti se, prema Komarici, želi četiri tisuće obitelji.

Banjalučki je biskup ustvrdio da se predsjednica trudi pomoći, ali da pomoć trebaju pružiti i drugi akteri, misleći na hrvatsku vladu, Sabor i hrvatske predstavnike u BiH. Hrvatski predstavnici u BiH “trebaju dići odlučnije i više glas za one Hrvate koji su teško obespravljeni i nemaju temeljna ljudska prava”, poručio je Komarica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari