Connect with us

EU

Istjecanje na plinovodima Sjevernog toka: Danska i Švedska govore o sabotaži

Objavljeno

-

Ilustracija/isječak

Iz oba podvodna plinovoda Sjeverni tok koja Rusiju povezuju s Njemačkom ispod Baltičkog mora i nisu u upotrebi zbog rata u Ukrajini, istječe plin, čemu su prethodile podvodne eksplozije, zbog čega Danska i Švedska misle da je riječ o sabotaži.

U ponedjeljak su se u blizini danskog otoka Bornholm te između juga Švedske i Poljske mogla vidjeti tri mjesta na kojima plin istječe, a mjehurići su bili vidljivi na površini širine od 200 metara do jednog kilometra, pokazuju snimke.

“Vlasti misle da je riječ o namjernim radnjama. Ne govorimo o nesretnom slučaju”, rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji u utorak navečer.

“Čule su se detonacije i vjerojatno je riječ o sabotaži”, rekla je i švedska premijerka u ostavci Magdalena Andersson na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji.

Švedska, kao i Danska, ne smatra da je riječ o napadu na nju jer su se incidenti dogodili izvan njenih teritorijalnih voda, u isključivom gospodarskom pojasu, objavila je vlada.

Danska i Švedska su u utorak ujutro potvrdile da postoje tri mjesta istjecanja na dvama plinovodima.

Švedski, norveški i danski seizmološki zavod zabilježili su dvije podvodne eksplozije, koje su “vjerojatno posljedica detonacije” prije incidenta. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari