Pratite nas

Život

Istraživanje – Hrvatima najviše nedostaje druženje, izleti i putovanja te kava u kafićima

Objavljeno

na

Hrvatskim građanima u okolnostima izazvanih pandemijom najviše nedostaje druženje s dragim ljudima (78 posto), izleti i putovanja (48 posto) te ispijanje kave u kafićima (44 posto), potvrđuje istraživanje agencije Hendal i tvrtke Franck.

Iz Francka su u subotu priopćili da je, po istraživanju provedenom početkom svibnja, građanima ova izvanredna situacija u zemlji donijela mnoge promjene, no ljubav prema omiljenom crnom napitku nije se promijenila.

Epidemija koronavirusa, dodaju, negativno je utjecala na 87 posto građana, ponajviše na stanovnike Dalmacije, ali i na njihov emotivni život, pa tako većina u posljednjim mjesecima od kada traje epidemija osjeća nezadovoljstvo (53 posto) te ljutnju (29 posto) i žalost (29 posto).

Za muškarce epidemija uglavnom izazvala dosadu, za žene tugu

Čak 34 posto građana, prvenstveno muškarci, navodi da su epidemija i restrikcije koje su došle s njom izazvali dosadu u njihovom svakodnevnom životu, dok se 28 posto osjećalo usamljeno, ali i tužno, što posebno ističu žene.

Oko trećine ispitanih (34 posto) nastoji zadržati pozitivan stav i gaje nadu da će se život brzo vratiti u normalu.

Da hrvatski građani s veseljem iščekuju popuštanje restriktivnih mjera i ponovno otvaranje kafića i terasa govori podatak da će ih 47 posto već u prvom tjednu otvaranja posjetiti kafić kako bi popili svoju omiljenu kavu, dok ih trećina navodi kako će ipak pričekati s odlaskom dok se situacija ne stabilizira.

Kada se otvore, u kafićima će se najviše pripremati kava. Naime, napitak koji će većina (71 posto) prvo naručiti bit će upravo kava, a 57 posto njih voljelo bi je popiti s prijateljima te s partnerom ili partnericom (32 posto), uz strogo pridržavanje mjera i uputa Stožera.

Ispijanju kave u kafićima najviše se vesele Dalmatinci

Ispijanju kave u kafićima vesele se stanovnici svih regija Hrvatske, a posebice stanovnici Dalmacije, pa će tako 65 posto građana po otvaranju kafića prvo naručiti kavu.

Kriza izazvana koronavirusom nije imala značajnog utjecaja na navike 63 posto građana kada su rituali ispijanja kave u pitanju, o čemu svjedoči podatak da će 66 posto građana, koji inače imaju naviku posjećivanja kafića, nastaviti s tom navikom u podjednakoj mjeri kao i prije epidemije.

Tijekom restrikcija, za 47 posto ljubitelja kave promijenilo se samo mjesto ispijanja kave.

Inače, ranije Hendalovo istraživanje, također realizirano u suradnji s Franckom, u listopadu prošle godine pokazalo je da je Hrvatska zaista zemlja kavopija te je “idemo na kavu“ i dalje daleko najčešći (87,5 posto) poziv na druženje u Hrvata.

Najpopularnije vrste kave su mljevena (turska) kava i espresso u kafiću koje pije gotovo 70 posto ispitanih građana, a kada se spomene kava 28 posto građana kao prvu asocijaciju navodi jutro, 16 posto buđenje, 15 posto miris, dok 14 posto njih spominje Franck, stoji u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Život

O ‘seksualizaciji djece’ – Karolina Vidović Krišto, Ivica Šola, don Josip Mužić

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji  O, tempora! na Ludato TV govorilo se o seksualizaciji djece, odnosno o nametanju ideologije/svjetonazora koji želi djecu prikazati kao seksualna bića od rođenja te ih na temelju te ideje zatrpavati seksualnim sadržajem (internet, zabava, školski sustav…).

Osnovna postavka tog načina razmišljanja je oslobađanje pojedinca kroz užitak i otkrivanje vlastite seksualnosti. No, kriju li se tu neke zamke? Gosti komentatori: Karolina Vidović Krišto, Ivica Šola i don Josip Mužić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Život

U ponedjeljak počinje reaktiviranje zdravstvenog sustava

Objavljeno

na

Objavio

U ponedjeljak počinje postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, te će se ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima.

Boravak u bolnicama što kraći

Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće, kazao je Beroš.

Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama.

Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar.

Najveća bolnička ustanova u Hrvatskoj, KBC Zagreb, pripremila se za normalizaciju rada u uvjetima pandemije, od ponedjeljka pacijente će pri ulasku čekati trijažni postupci i sve propisane epidemiološke mjere.

“Povećali smo broj trijažnih kontejnera, kao i šatora za trijažu pacijenata, uz posebne šatore za eventualni smještaj pacijenata kako bi se u čekaonicama poštivala socijalna distanca”, kaže pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak.

Liste čekanja će se presložiti tako da pravo prvenstva imaju najteži pacijenti, a gdje god to bude moguće organizirat će se rad u smjenama i vikendom.

KBC Zagreb u potresu izgubio 403 postelje

Novak napominje da je KBC Zagreb u nedavnom potresu izgubio 403 bolničke postelje, tako da bolnica ima problema i s prostornim kapacitetom.

Unatoč tome, obradit će što je moguće više i u najkraćem roku pacijente u stacionaru, dnevnim bolnicama i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Što se tiče ljudskih resursa, i dalje će u pričuvi biti osoblje starije od 60 godina i s kroničnim bolestima, a od 4. svibnja započet će sa serološkim testiranjima svih zaposlenika KBC-a Zagreb.

​Od ponedjeljka i splitska bolnica na lokalitetu Firule započinje s redovnim radom, medicinsko osoblje počet će kontaktirati pacijente koji su zbog koronavirusa izgubili svoje zakazane termine kako bi dogovorili nove.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović najavljuje da će se pozivati pacijente prvenstveno prema listama čekanja, te prema prioritetima i stanjima hitnosti.

“Pacijenti će dobiti točno vrijeme dolaska i upute o higijenskim epidemiološkim mjerama. Radit ćemo u dvije smjene, subotom i nedjeljom, na svim slobodnim lokacijama – osim na Firulama i u našoj podružnici u Zagvozdu, kao i u Toplicama”, kaže Meštrović.​

KBC Split ne može krenuti s kirurškim programom

Upozorava da splitska bolnica ne ​može aktivno krenuti s kirurškim programom sve dok se lokacija na Križinama, gdje su smješteni oboljeli od koronavirusa, ne otvori i za druge pacijente.

​”Zbog skučenosti prostora ne možemo obavljati operacije, već će se moći raditi samo ambulantno”, rekao je Meštrović.

Početkom pandemije koronavirusa preseljeni su svi pacijenti na Firule, a na Križinama je otvoren Respiracijsko-intenzivistički centar za liječenje od Covida-19.

Tamo je hospitaliziran i najveći broj uglavnom nepokretnih štićenika domova za starije, ponajviše Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. Nažalost, u bolnici je do sada preminulo 14 korisnika doma u Vukovarskoj, a više od desetak ih je otpušteno iz bolnice i vraćeno u dom.

KBC Rijeka evaluirat će propuštene preglede ovisno o stupnju hitnosti, a pacijenti koji preglede nisu obavili tijekom ožujka i travnja rasporedit će se u dodatne termine u poslijepodnevnim satima i subotom.

Pacijenti se moraju točno pridržavati termina pregleda

Preporuča se ambulantni rad putem A5 uputnica, uz konzultacije elektroničkom poštom i izravnim telefonskim pozivima. Želimo postići stalnu komunikaciju i koordinaciju s liječnicima obiteljske medicine kako bi se izbjegla nepotrebna čekanja pacijenata na šalterima, poručuju iz KBC-a.

Radno vrijeme u polikliničko-konzilijarnoj djelatnosti i dijagnostici rasporedit će se u dvije smjene kako bi se smanjile gužve, a pacijenti će se naručivati u točno vrijeme uz obavezno pridržavanje termina pregleda.

Iz osječkog KBC-a najavili su da će o postupnom povratku regularnog oblika rada svi pacijenti biti na vrijeme obaviješteni.

“Što se tiče liste čekanja, postoje podatci o pacijentima koji su trebali biti na pojedinom pregledu, kontroli ili dijagnostičkoj obradi, i oni će se svakako poštivati”, priopćilo je Ravnateljstvo osječkog KBC-a.

Pojedini pacijenti su se, nakon početka pandemije, sami javili kako bi otkazali svoje termine, a neke je kontaktirao KBC i obavijestio ih o odgodi. Na isti način bit će kontaktirani i obaviješteni o novim terminima, ističu u Ravnateljstvu KBC-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari