Connect with us

Analiza

Istraživanje o 100 dana Plenkovićeve Vlade: Koju su joj ocjenu dali građani, što smatraju najboljim, a što najlošijim potezima?

Published

on

Andrej Plenković drugi je premijer u modernoj hrvatskoj povijesti koji dva puta vodi Vladu. Nakon 100 dana, baš kao i za njegove prethodnike, Dnevnik Nove TV u ekskluzivnom istraživanju saznaje kakvo je raspoloženje građana.

Nakon prvih 100 dana građani su školskim ocjenama, Vladi Andreja Plenkovića dali trojku na trojku, točnije 2,8. Nakon 100 dana, građani su podijeljeni oko poteza i odluka Vlade. Odobrava ih 48 posto, a ne odobrava 45 posto građana, doznaje se u istraživanju Dnevnika Nove TV.

I u istraživanju 2017., nakon 100 dana rekonstruirane Vlade i koalicije s HNS-om, dobivao je ocjenu 2,9.

Pet najboljih poteza

Građani su u istraživanju odabrali najbolje i najgore poteze vlade. Prvi je najava porezne reforme, i to podupire 52 posto građana. Vladine mjere za gospodarstvo na drugom su mjestu s potporom od 50 posto. Najava lokalne reforme je na trećem mjestu, podupire je 48 posto građana. Najava zabrane rada nedjeljom za 47 posto građana je dobar potez, a vraćanje duga veledrogerijama podupire 45 posto građana.

Pet najgorih poteza

Na prvom mjestu je najava kupovine borbenih zrakoplova, to ne odobrava 42 posto građana. Slijedi kraj moratorija na ovrhe, što ne odobrava 33 posto građana. 17 posto njih ne voli najavu zabrane rada nedjeljom. Odlazak Vladinih dužnosnika u Grubore ne odobrava 15 posto, a osudu radikalizma 11 posto građana.

Hoće li Vlada riješiti krize i probleme pred njom?

Prvi i najveći je korona. Sudeći po svemu, većina građana smatra da će Vlada dobiti borbu protiv koronavirusa. To misli 52 posto građana, ali njih 40 posto misli suprotno, ne zna 8 posto.

Ostale bitke Vlada neće dobiti. Tako 76 posto građana misli da Vlada neće dobiti borbu protiv korupcije, a da hoće, misli njih 20 posto, ne zna 4 posto.

Vlada će biti neuspješna i u izlasku iz recesije, 57 posto građana misli da neće uspjeti, dok njih 38 posto misli suprotno. Ne zna 5 posto.

I premijerovu posljednju veliku političku bitku – smanjivanje radikalizacije i govora mržnje u društvu, Vlada neće dobiti, misli to 57 posto građana, a da će je dobiti smatra 39 posto, ne zna 4 posto.

‘Domoljubni’ atentat na Hrvatsku s ćiriličnim potpisom?

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari