Connect with us

Hrvatska

Istraživanje o medijskim slobodama u BiH

Objavljeno

-

Ekonomski i politički pritisak i pritisak javnosti na medije u porastu je jer svaki peti stanovnik u Bosni i Hercegovini smatra da je verbalni ili fizički napad na novinare opravdan, što znatno može naštetiti novinarstvu koji treba biti element jačanja demokracije.

Ovo je rezultat “Istraživanja javnog mišljenja o medijskim slobodama u BiH, kvaliteti novinarstva i trendovima u medijskoj zajednici” koji su 8. svibnja predstavili  udruženje BH novinara i Fondacija “Friedrich Ebert”.

Više od 80% ispitanika smatra da su mediji najprofesionalnija institucija u Bosni i Hercegovini i da im se najviše vjeruje te da su građani prepoznali sve vrste pritisaka na novinare.

Da su politički pritisci najveći problem za uredničke politike u medijima u Bosni i Hercegovini, smatra 66% ispitanika.

Televizija je najutjecajniji mediji, ali 34% anketiranih ispitanika smatra da je internet vrlo važan izvor informacija te da je pridonio pluralizmu mišljenja, ali količina informacija na internetu ne prati i kvalitetu.

Direktorica Fondacije “Friedrich Ebert” Judith Illerhues izjavila je da u sustavu ne postoji pravna zaštita koja bi zaštitila novinare od napada te je dodala da je mnogo ljudi općenito zadovoljno radom novinara, ali većina građana želi da se veći naglasak stavi na: socijalne, životne i ekonomske teme, a manji na teme o političarima.

Povjerenje građana u vjerske zajednice i nevladin sektor postoji, ali u usporedbi s proteklim godinama, vjerskim zajednicama je poraslo povjerenje za 10%, a za 5% je opalo povjerenje u nevladin sektor. Građani najmanje vjeruju političarima, njih 19%, a političkim strankama 24%.

Većina ispitanika, odnosno 81,6%, smatra da postoji malo ili nimalo medijske slobode te da su mediji jednog entiteta nezadovoljni radom medija drugog entiteta. Također, 34% ispitanika vjeruje da mediji pridonose jačanju tenzija na: nacionalnom, političkom i vjerskom planu.

– Velika ekonomska ovisnost medija ne dopušta im da budu profesionalni i neovisni te je jedan od problema u medijima neobrazovanost novinara – kazala je generalna tajnica udruženja bh. novinari Borka Rudić.

Rudić je dodala da građani imaju zamjerke na rad novinara i smatraju da su politički motivirani, što su prepoznali kao utjecaj vlasnika medija i poslovnih ljudi.

– U zadnje četiri godine u situaciji smo da su mediji pod političkim pritiskom građana i taj se pritisak manifestira kroz način izbora upravnih tijela, direktora i urednika, gdje je najdominantniji kriterij nacionalna i politička pripadnost. Vlastima je više stalo da imaju podobne, a ne profesionalne urednike – naglasila je Rudić.

Profesorica Fakulteta političkih nauka Lejla Turčilo, jedna od komentatorica rezultata istraživanja, smatra da problem treba početi rješavati jačanjem veze između građana i javnosti.

– Građani imaju najviše povjerenja u medije, jer je opalo povjerenje u druge institucije u BiH. Mediji gube podršku glavnog saveznika, odnosno javnosti – dodala je Turčilo.

Direktor programa Federalne televizije Zvonimir Jukić kazao je da treba povećati utjecaj Regulatorne agencije za komunikacije pri kojoj će se formirati tijelo od nepristranih uglednika, umjetnika i članova društva koji bi davali suglasnost za izbor urednika umjesto Upravnog odbora.

Ključna teza ankete je bila na koji način građani percipiraju medije, njihov profesionalizam i medijske slobode u Bosni Hercegovini. Ispitano je 503 građana BiH, metodom slučajnog odabira, telefonski u razdoblju od 5. do 20. travnja. Istraživanje je izvršila PR Agencija Milenijum na čelu s Božom Skokom.

Izvor: Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari