Connect with us

Analiza

ISW: Novi problem za Ruse

Objavljeno

-

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini. Navode da bi se ukrajinske snage uskoro mogle početi povlačiti iz Lisčanska i Luhanske oblasti, a cilj povlačenja je da prisile rusku ofenzivu da prerano kulminira.

Rusi tvrde da su se Ukrajinci u velikim razmjerima počeli povlačiti iz Lisičanska prema Siversku, Kramatorsku i Slavjansku, no ISW ne može potvrditi te navode.

Zbog stabilne, ali ipak ograničene ukrajinske obrane Severodonjecka, ruske snage plaćaju visoku cijenu unatoč novoj ruskoj taktici koja je trebala ograničiti ruske žrtve.

Kijev bi mogao nastaviti s ovim pristupom sve dok ruski napad ne kulminira ili dok ukrajinske snage ne dođu do obrambenijih položaja duž bojišta u utvrđenim gradovima.

Tempo i ishod sljedeće faze kampanje ovisit će o sposobnosti Rusije da povrati borbenu moć snaga koje su sudjelovale u bitci kod Severodonjecka. Preostale ruske snage u Severodonjecku morat će prijeći rijeku Siverski Donets kako bi dalje sudjelovale u ruskoj ofenzivi.

To bi moglo potrajati jer su Rusi uništili tri glavna mosta preko rijeke u blizini grada. ISW također dodaje da će ruskim snagama koje su se uključile u ofenzivu na Lisičansk trebati neko vrijeme da obnove borbene sposobnosti prije nego što se priključe napadu, prenosi N1

Neimenovani dužnosnik Pentagona izjavio je da ruske snage i dalje trpe značajne gubitke u borbama za male teritorijalne prednosti, a ruske skupine koje su se borile u Severodonjecku vjerojatno su izgubile osoblje i opremu.

Ukrajinski tim za obavještavanje o sukobima (CIT) izvijestio je da je Kremlj zamijenio zapovjednika Zapadnog vojnog okruga (WMD) Aleksandra Žuravljeva bivšim zapovjednikom 8. kombinirane armije (CAA) Andrejem Sičevojem. Ukrajinci taođer tvrde da je smijenjen i šef stožera za oružje za masovno uništenje Aleksej Zavizion, no ISW ne može potvrditi te navode.

Ruske snage nastavljaju tražiti dodatne pričuve kako bi nadomjestili gubitak osoblja u Ukrajini.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari