Connect with us

Iz Svijeta

ISW: Prigožin strahuje da ga je Putin ostavio na cjedilu

Objavljeno

-

Institut za proučavanje rata je objavio nove ratne karte i analizu situacije u Bahmutu. Kažu da su Rusi zauzeli 40 posto grada tijekom devet mjeseci ratovanja.

Analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) kažu da je plaćenička vojska Wagner u Bahmut poslala svoje elitne trupe kako bi pokušala probiti ukrajinsku obranu, piše Sky News.

ISW tvrdi da će oštre borbe u Bahmutu oslabiti Wagnerove “najbolje vojnike”, što znači da ih Rusija neće moći koristiti drugdje. ISW navodi da se radi o postrojbama koje se ne daju tako lako zamijeniti.

Analitičari ISW-a kažu da bi se bitka za Bahmut mogla ponovno zahuktati te da će Moskva morati odlučiti hoće li napustiti grad ili u njega dopremiti svoje najkvalitetnije snage.

Kako tvrde analitičari, ukrajinske bi snage mogle prigrliti priliku da eliminiraju Wagnerove najbolje ljude te da će urbano okruženje u kojem se vodi bitka za Bahmut to i omogućiti.

ISW kaže da se šef Wagnera Jevgenij Prigožin boji da će Moskva žrtvovati njegove najbolje ljude te da se zato žali na nedostatak municije i ostale logističke probleme. “On smatra da su njegove elitne trupe u velikoj opasnosti”, kažu iz ISW-a, prenosi Jutarnji list

ISW dodaje da bi veći poraz Wagnera mogao pozitivno djelovati na razvoj rata u Ukrajini, ali i na neborbene aspekte ruske invazije na Ukrajinu.

“Putin Ministarstvu obrane Rusije dopušta da ga žrtvuje”, rekao je ISW. “Dugoročno gledano, Prigožinov bi poraz mogao dati važan doprinos naporima da se normalizira stanje u Rusiji. To je u interesu Amerike i Ukrajine, što bitku za Bahmut čini važnijom od borbe za prostor”, dodao je ISW.

“Bahmut nije intrinzično značajan operativno ili strateški”, piše ISW.

“Zauzimanje Bahmuta je neophodno, ali nije dovoljno za daljnje rusko napredovanje u Donjeckoj oblasti, a ruske snage već su podnijele tako velike gubitke boreći se za grad da će njihov napad vrlo vjerojatno kulminirati nakon što ga osiguraju – ako ne i prije. Gubitak Bahmuta stoga nije od velike operativne ili strateške brige za Ukrajinu”, navodi ISW.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari