Connect with us

Analiza

ISW: Putin ne planira uzeti stanku, a to Ukrajincima ide na ruku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je dokument nakon sastanka Vladimira Putina s ruskim predsjedničkim vijećem u srijedu u kojem je rekao da bi rat u Ukrajini mogao biti “dug proces”.

Putin se u imperijalističkom tonu usporedio s Petrom Velikim, napomenuvši da Rusija kontrolira Azovsko more, za koje se borio i ruski car.

ISW je rekao da se čini da Putin nije voljan otići na privremenu pauzu u borbi kako bi se pregrupirao, kao što je glavni tajnik NATO-a sugerirao da bi Kremlj mogao učiniti.

“Ruska vojska nastavlja ofenzivne operacije oko Bahmuta i zasad si uskraćuje operativnu stanku koja bi bila u skladu s najboljom vojnom praksom. Putinova trenutna fiksacija s kontinuiranim ofenzivnim operacijama oko Bahmuta i drugdje pridonosi sposobnosti Ukrajine da održi vojnu inicijativu u drugim dijelovima ratišta. Kontinuirani operativni uspjesi Ukrajine ovise o sposobnosti ukrajinskih snaga da nastave uzastopne operacije tijekom zime 2022.-2023. bez prekida”, piše ISW.

Autori izvješća dodali su da se čini da postoje razmirice u bjeloruskoj vojsci zbog ruskih pokušaja da ih pritisnu da se pridruže ratu.

“ISW nastavlja procjenjivati da je malo vjerojatno da će Bjelorusija ući u rat u Ukrajini zbog domaćih čimbenika koji ograničavaju Lukašenkovu volju da to učini.”

Napadi na ruske zračne baze imat će psihološke posljedice

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari