Connect with us

Analiza

ISW: Putin priprema veliku stratešku akciju, mijenja pristup ratu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kremlj želi “provesti odlučnu akciju u sljedećih šest mjeseci” kako bi povratio prevlast u Ukrajini nakon niza neuspjeha i uspješnih ukrajinskih protuofenziva, izvijestio je Institut za proučavanje rata u svom najnovijem ažuriranju.

“Rusija nije uspjela postići većinu svojih glavnih ciljeva u Ukrajini od početka svoje invazije u veljači prošle godine. Ruske snage nisu uspjele zauzeti Kijev u prvim danima invazije, kao ni cijelu Luhansku i Donjecku oblast. Ukrajinske snage oslobodile su više od 50% teritorija koji je okupirala Rusija od veljače, uključujući Herson, jedini regionalni glavni grad koji je Rusija uspjela zauzeti.

Ruska kampanja ciljanja ukrajinske kritične infrastrukture zimi u nastojanju da demoralizira Ukrajince također je bila neuspješna. Unatoč tome, Vladimir Putin i dužnosnici Kremlja ponovili su da nisu odustali od svojih ciljeva”, piše ISW.

Prema ISW-u, iako Putin nije promijenio svoje ciljeve, “pojavljuju se dokazi da on mijenja temeljne aspekte ruskog pristupa ratu”.

“Odluka Kremlja da imenuje generala Valerija Gerasimova, bivšeg načelnika Glavnog stožera Rusije, za zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini signalizira da Putin ponovno preuzima kontrolu”, objavio je ISW.

“Napori Rusije da se pripremi za odlučnu stratešku akciju 2023. ne isključuju se međusobno s naporima Kremlja da postavi uvjete za dugotrajni rat”, zaključuje ISW, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas