Connect with us

Analiza

ISW: ‘Putinova odgoda govora vrlo je znakovita‘

Objavljeno

-

Foto: EPA

Navodna odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da odgodi svoje tradicionalno obraćanje Parlamentu Ruske Federacije daje naslutiti da je on prilično nesiguran oko toga može li usmjeriti javni narativ po pitanju invazije na Ukrajinu, zbog koje ga sada čak i neki blogeri u Rusiji sve glasnije prozivaju, piše u najnovijoj dnevnoj analizi rata u Ukrajini koju radi američki Institut za izučavanje rata (ISW).

Kako navodi američki institut, čini se da Putin sumnja u vlastite mogućnosti da ruskoj javnosti i svojim saveznicima opravda veliki ljudski i materijalni trošak rata u Ukrajini.

Obraćanje koje je Putin odgodio uglavljeno je u ruski ustav još u veljači 1994. godine te je svojevrsni pandan govoru o stanju nacije koji američki predsjednici imaju svake godine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da bi Putin mogao govor održati nekad tijekom 2023. godine te je pozvao Ruse da “prestanu gatati” o tome kada će se obraćanje predsjednika doista dogoditi.

Zadnje obraćanje Putina Parlamentu Ruske Federacije bilo je u travnju 2021. godine, navodi ISW.

Putin je svoje godišnje obraćanje ruskoj javnosti, koje radi već 10 godina, otkazao još ranije, a ISW smatra da se ruski predsjednik i dalje nada da će u skoroj budućnosti moći održati “neki grandiozni pobjednički govor” što se čini sve manje vjerojatnim s obzirom na niz ruskih poraza od kasnog ljeta nadalje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari