Connect with us

Analiza

ISW: Rusi započeli veliku ofenzivu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Institut za rat (ISW) objavio je svoje najnovije izvješće o ratu u Ukrajini.

“Ruske snage ponovno su preuzele inicijativu u Ukrajini i započele svoju sljedeću veliku ofenzivu u Luhanskoj oblasti. Tempo ruskih operacija duž linije Svatove-Kreminna u zapadnoj oblasti Luhansk značajno se povećao tijekom prošlog tjedna, a ruski izvori naširoko izvještavaju da konvencionalne ruske trupe napadaju ukrajinske obrambene linije i neznatno napreduju duž granice Harkovsko-Luhanske oblasti, posebno sjeverozapadno od Svatova u blizini Kupjanska i zapadno od Kreminne, navodi Institut za rat u najnovijem izvješću.

Dodatno se čini, navodi ISW, da je rusko vojno zapovjedništvo u potpunosti angažiralo elemente nekoliko konvencionalnih divizija u odlučujućim ofenzivnim operacijama duž linije Svatove-Kreminna, kao što je ISW ranije izvijestio.

“Ruska ofenziva vjerojatno još nije dosegla svoj puni tempo”, pojašnjava se u izvješću, ali ovime je već označen kraj perioda ukrajinske inicijative započet u kolovozu 2022. u korist Rusije koja sada postavlja uvjete bitki.

U izvješću se navodi kako je zapovjedništvo narodne milicije Donjecke Narodne Republike preuzelo kontrolu nad ruskim topničkim bataljunom uoči inicijative, što doprinosi ovom zaključku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari