Connect with us

Analiza

ISW: Slijedi ukrajinska protuofenziva

Objavljeno

-

Foto: EPA

Čini se da ukrajinske snage “provode ograničeno borbeno povlačenje” u istočnom Bahmutu, ali nastavljaju nanositi velike gubitke ruskim snagama koje napreduju, navodi američki Institut za proučavanje rata u svom najnovijem ažuriranju.

Iako think tank kaže da je još uvijek prerano reći koje su namjere Ukrajine, obrana Bahmuta “i dalje je strateški čvrsta” i da možda slijedi “postupno borbeno povlačenje kako bi se iscrpile ruske snage kontinuiranim urbanim ratovanjem”.

Malo je vjerojatno da će ruske snage brzo osigurati značajne teritorijalne dobitke pri vođenju urbanog ratovanja, koje obično favorizira branitelja i može omogućiti ukrajinskim snagama da nanesu velike gubitke ruskim jedinicama koje napreduju – čak i dok se ukrajinske snage aktivno povlače.

ISW ističe da će se ruske snage i dalje morati boriti kroz središte grada Bahmuta na zapadnoj obali rijeke Bahmutka, koje je dobro branjeno i pogodovat će ukrajinskim snagama, prenosi Jutarnji list

Urbano ratovanje u Bahmutu moglo bi dodatno degradirati već iscrpljene ruske mješovite snage na način sličan onom izazvanom borbenim povlačenjem Ukrajine s linije Severodonjeck-Lisičansk, čime su efektivno okončane ruske ofenzivne operacije u Luganskoj i Donjeckoj oblasti u ljeto 2022.

Prema najnovijem ažuriranju Instituta za proučavanje rata, iscrpljenost koju su doživjele ruske snage u Bahmutu i odugovlačenje ofenziva drugdje znači da će se “ruska vojska vjerojatno nekoliko mjeseci boriti za održavanje svih kasnijih ofenzivnih operacija”.

ISW kaže da “značajan broj” mobiliziranog osoblja u blizini Vuhledara i u drugim operacijama sugerira da “ruske snage vjerojatno nemaju sposobnost da dodatno ojačaju područje Bahmuta značajno bez povlačenja snaga s drugog područja fronte zbog nedostatka neiskorištenih rezervi”.

Čak i ako ruska vojska zauzme Bahmut, ISW kaže da vjerojatno neće moći iskoristiti ovu pobjedu i, u kombinaciji s “zaustavljenom ruskom ofenzivom” u Lugansku, okolnosti “vjerojatno postavljaju snažne uvjete za buduću ukrajinsku protuofenzivu”.

Ruski napori protiv Bahmuta ne idu u prilog operativnim ili strateškim ciljevima ruske vojske na bojnom polju, a značajna ukrajinska obrana u okolnom području potkopava svaki taktički značaj koji zauzimanje Bahmuta vjerojatno ima za ruske snage. Ukrajinske snage će vjerojatno imati priliku iskoristiti inicijativu na bojnom polju i pokrenuti protuofenzivu kada ruski napor oko Bahmuta bude kulminirao prije ili nakon zauzimanja grada, ističe ISW.

Neuspjeh Rusije da napreduje u skladu s navedenim rokovima vjerojatno će dovesti do rastuće frustracije među najjačim pristašama rata, kaže Institut za proučavanje rata.

ISW kaže da je naporna kampanja za zauzimanje Bahmuta natjerala blogere da se prebace na konzervativnija očekivanja za napredovanje ruskih trupa na temelju “devet mjeseci ‘vrlo iscrpljujućeg, sporog ruskog napredovanja u Bakhmutu”.

Unatoč ovim smanjenim očekivanjima, ISW napominje da cijena zauzimanja Bakhmuta i zaustavljanja napredovanja drugdje “sugerira da bi ruska kampanja za zauzimanje cijele Donjecke oblasti bila jednogodišnji napor‘”.

Ruske snage trenutno nemaju ljudstvo i opremu potrebnu za održavanje ofenzivnih operacija velikih razmjera za ponovnu ofenzivu prema Kramatorsku i Slovjansku, a kamoli za višegodišnju kampanju zauzimanja cijele Donjecke oblasti. Smislene ruske ofenzive oko Vuhledara ili drugdje u zapadnoj Donjeckoj oblasti također su vrlo upitne.

Rusija će morati mobilizirati znatno više osoblja i temeljito transformirati svoju vojnu industriju kako bi mogla podržati takve operacije. Kontinuirani neuspjeh ruske vojske u postizanju odlučujuće pobjede u Donjeckoj oblasti vjerojatno će izazvati sve veći bijes ruske ultranacionalističke proratne zajednice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari