Connect with us

Analiza

ISW: Što radi Bjelorusija?

Objavljeno

-

Foto: EPA

Institut za rat objavio je kako Rusija vjerojatno izvlači streljivo i drugi materijal iz bjeloruskih skladišnih baza, što je aktivnost nespojiva s planiranjem velikog ruskog i bjeloruskog kopnenog napada na Ukrajinu. Glavna vojna obavještajna uprava Ukrajine jučer je izvijestila da je vlak s 492 tone streljiva iz grada Gomela stigao na željezničku stanicu Kirovskaja na Krimu, no nije poznato kada točno.

Objavili su također da Bjelorusija planira poslati dodatnih 13 vlakova s oružjem, opremom, streljivom i drugim neodređenim materijalom iz pet različitih bjeloruskih baza na željezničke postaje Kamenska i Marčevo u Rostovskoj oblasti. Geolokacijom je, piše institut, utvrđeno da najmanje dva bjeloruska vlaka prevoze tenkove T-72 i vojne kamione Ural u Minsku i lansere raketa zemlja-zrak Tor-M2 u Oršu.

“Kretanje bjeloruske opreme u Rusiju pokazuje da ruske i bjeloruske snage vjerojatno neće uspostaviti područja okupljanja u Bjelorusiji. Bjeloruska oprema i opskrba Krimu i Rostovskoj oblasti pokazuju da su ruske snage manje uvjerene u sigurnost ruskih kopnenih komunikacijskih linija koje prolaze kroz sjevernu i zapadnu Lugansku oblast s obzirom na tamošnju ukrajinsku protuofenzivu”, stoji u analizi instituta.

Nema formiranja vojnih skupina u Bjelorusiji

Ukrajina, poručuju, nije uočila nikakvo formiranje vojnih skupina u Bjelorusiji te je malo vjerojatno da će Rusija i Bjelorusija napasti Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.

“Neovisno o tome, Bjelorusija materijalno podržava Rusiju i pruža njezinim vojnicima utočišta iz kojih mogu napasti Ukrajinu. Ruske snage u ponedjeljak pogodile su Kijev bespilotnim letjelicama Shahed-136 lansiranim s bjeloruskog teritorija”. poručuju iz instituta.

Ukrajina je također izjavila da je Rusija prije dva dana rasporedila 32 drona Shahed-136 u Bjelorusiji te da će ih rasporediti još osam do petka, zaključuje institut, prenosi N1

Bandov: ‘Putin je uništio sebe i Rusiju’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari