Connect with us

Iz Svijeta

ISW: U Moskvi se događa nešto jako čudno…

Objavljeno

-

Foto: EPA

‘Smjena generala Armagedona znak je Putinove unutarnje borbe za moć‘

Nakon što je rusko Ministarstvo obrane jučer objavilo da će načelnik Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov, preuzeti dužnost zapovjednika ruske invazije u Ukrajini, Institut za proučavanje rata objavio je analizu najnovije Putinove odluke.

Naime, tu je ulogu posljednja tri mjeseca obnašao general Sergej Surovikin – poznat kao general Armagedon, a prema uglednom američkom think tanku ova degradacija na bojnom polju označava dio “unutarnje borbe za moć”. Pritom Vladimir Putin pokušava oslabiti utjecaj nekih od onih koji postaju sve kritičniji po pitanju smjera koji rat uzima.

ISW detaljnije objašnjava da je ono što smo jučer vidjeli bio “politički potez za jačanje ruskog Ministarstva obrane protiv izazova ruskih blogera i silovika, poput financijera Wagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je kritizirao Putinovo vođenje rata”.

Također, i Igor Girkin, bivši zapovjednik ruskih militanata u Donbasu i istaknuti milbloger, snažno je implicirao da će podržati smjenu gospodina Putina s dužnosti.

“Putinova odluka da rusko Ministarstvo obrane javno objavi promjene, za razliku od nekoliko prethodnih promjena u ruskoj zapovjednoj strukturi koje nisu službeno objavljene, pokazuje da Kremlj namjerava veliku promjenu – u stvarnom vođenju rata, kao i u ulozi ruskog Ministarstva obrane.

“Imenovanje Gerasimova i sveukupno restrukturiranje zapovjedništva vjerojatno djelomično imaju za cilj signalizirati, kako međunarodno tako i unutar Rusije, predanost Kremlja tradicionalnim strukturama moći ruskog Ministarstva obrane i Putinovu spremnost da vodi dugi rat u Ukrajini.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas