Connect with us

Vijesti iz regije

Italija će od EU-a tražiti da plati Libiji da zaustavi migrante

Objavljeno

-

EPA

Talijanska vlada će tražiti od Europske unije da plati Libiji zaustavljanje migrantskih brodova koji napuštaju njihovu obalu, izvijestile su u utorak novine La Repubblica.

Plan, za koji novine tvrde da će talijanski premijer Mario Draghi predložiti EU čelnicima na samitu 24. i 25. svibnja, bit će sličan sporazumu s Turskom iz 2016. o zaustavljanju priljeva migranata.

Draghijev ured nije odmah bio dostupan za komentar.

Izvješće je objavljeno nakon nedavnog povećanja priljeva migranata iz Libije u Italiju.

Na talijanski otok Lampedusu, jednu od glavnih prijemnih točaka za ljude koji pokušavaju iz Afrike ući u Europu, od nedjelje je pristiglo 2000 osoba.

Migranti, dolazeći na malim i opasnim brodovima kojima upravljaju trgovci ljudima, zakrčili su prijemni centar malenog otoka te se upućuju dalje u Italiju.

Većina su afrički migranti koji iz Libije morem putuju prema Europi.

Godine 2019. Rim je dogovorio plan s drugim europskim zemljama o redistribuciji migranata po njihovom dolasku, no plan je bio volonterske naravi i nije doprinio donošenju stabilnog rješenja.

Od sporazuma iz 2016. godine, Turska ima pravo na financijsku pomoć iz Bruxellesa u zamjenu za smještaj izbjeglica, uglavnom iz Sirije, koji pokušavaju doći do Europe preko tzv. balkanske rute.

Problem migracije unosi podjele među europske vlade te je potaknuo rast antiimigrantskih stranaka diljem kontinenta.

U Italiji, desničarska stranka Liga dio je Draghijeve vlade nacionalnog jedinstva te Draghija pritišće da nešto poduzme.

Oko 13.000 migranata iskrcalo se na obalama Italije od početka ove godine do 10. svibnja, dok je prošle godine u isto vrijeme ta brojka iznosila 4184, pokazali su podaci ministarstva unutarnjih poslova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari