Connect with us

Iz Svijeta

Italija poziva na primirje u Ukrajini, mirovne pregovore s Putinom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Talijanski ministar obrane u ponedjeljak je rekao da se gospodarske sankcije nametnute Rusiji podbacile te je pozvao Zapad da se više potrudi da ispregovara diplomatsko rješenje s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi ratu u Ukrajini došao kraj.

Guido Crosetto je za dnevni list Il Messaggero rekao da je Zapad krivo vjerovao da sankcije mogu zaustaviti rusku agresiju te je precijenio svoj gospodarski utjecaj u svijetu.

“Umjesto toga… jedini način rješavanja te krize je da svi budu uključeni, prvo da se uspostavi primirje i potom mir”, rekao je Crosetto.

Na opasku novinara da Putin nije pokazao volju za pregovore, Crosetto je odgovorio da je “to dobra prilika za nas da se potrudimo više”.

“Ne smijemo propustiti bilo koji diplomatski put, bez obzira koliko uzak bio”, istaknuo je.

Crosetto je, međutim, branio odluku Italije da nastavi slati oružje Ukrajini kako bi se “osiguralo vrijeme i uvjeti za postizanje prekida vatre i mira”.

On je također upozorio da će, u slučaju da Rusija zauzme Kijev, “to neizbježno voditi u sukob s ostalim zemlja koje ne bi prihvatile da se ruski tenkovi nalaze na njihovim granicama”.

Prošlogodišnju ukrajinsku protuofenzivu je nazvao pogreškom s obzirom na rusku vojnu superiornost te je rekao da je osobno upozorio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da je osuđena na propast, “ali ga se nije slušalo”.

Italija trenutno predsjeda skupinom G7. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas